AcasăPoliticaÎntoarcere pe scena mondială: China se îndepărtează de Putin?

Întoarcere pe scena mondială: China se îndepărtează de Putin?

Se pare că prietenia președintelui Chinei cu Vladimir Putin are limite, până la urmă: Xi Jinping nu vrea să îl urmeze pe liderul rus în izolarea diplomatică.

Prin discursurile și gesturile din ultimele săptămâni, Xi a făcut cei mai importanți pași pentru a crea un spațiu între Beijing și Moscova de când Putin a invadat Ucraina în urmă cu aproape nouă luni. Cel mai recent semnal a fost dat la summitul G20 de la  Bali, unde China tocmai a semnat un comunicat în care se spune că „majoritatea membrilor au condamnat cu fermitate războiul din Ucraina”.

„Președintele rus este aproape singur în lume cu politica sa și nu are niciun partener de alianță puternic”, a declarat miercuri cancelarul german Olaf Scholz, care s-a întâlnit cu Xi la Beijing la începutul acestei luni, în fața reporterilor din Bali. El a remarcat „cuvintele uimitor de clare” ale declarației.

Această manifestare de solidaritate a urmat unei serii de întâlniri relativ călduroase între Xi și liderii mondiali care au condus campania de pedepsire a Moscovei, inclusiv prima sa întâlnire cu președintele american Joe Biden, luni. În cadrul acestor discuții, liderul de la Beijing și-a întărit opoziția față de utilizarea armelor nucleare în Ucraina – o poziție care subliniază liniile roșii ale Chinei.

Mișcările par să facă parte dintr-o întoarcere mai amplă la pragmatism de când Xi s-a pregătit să conducă pe viață, încălcând normele de succesiune la congresul partidului, care a avut loc luna trecută.Încearcă să se restabilească pe scena mondială după ce a evitat să călătorească în străinătate în primii doi ani și jumătate de pandemie – o perioadă în care părerile despre China s-au deteriorat în majoritatea țărilor dezvoltate. În timpul întâlnirii sale cu Biden în Bali, el a încercat să se prezinte ca un președinte sigur pe sine într-o lume sfâșiată de diviziuni.

„Un om de stat ar trebui să se gândească și să știe unde să-și conducă țara”, a spus Xi într-o remarcă care s-ar putea aplica atât lui Biden sau Putin, cât și lui însuși. „De asemenea, el ar trebui să se gândească și să știe cum să se înțeleagă cu alte țări și cu lumea întreagă”.

Asta nu înseamnă neapărat că China rupe parteneriatul „fără limite” pe care l-a proclamat cu Putin cu câteva săptămâni înainte ca liderul rus să lanseze cel mai mare conflict de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial. Beijingul vede Moscova ca pe un partener valoros în provocarea puterii SUA.

Ministrul de externe Wang Yi a fost singurul diplomat prezent la G-20 care s-a întâlnit oficial cu omologul rus, Serghei Lavrov.

A fost cea de-a zecea discuție dintre ei în acest an.Wang a declarat că țara sa  va „continua să mențină o poziție obiectivă și corectă și să joace un rol constructiv” în promovarea negocierilor de pace.

Lavrov, la rândul său, a declarat că este încrezător că „va fi asigurată continuitatea abordărilor în ceea ce privește parteneriatul nostru global și cooperarea strategică”.

Cu toate acestea, recenta reuniune la nivel înalt a Chinei indică faptul că refacerea legăturilor cu unii dintre cei mai mari critici ai Rusiei este o prioritate – iar acest lucru necesită reasigurarea acestora că Xi nu este aliat cu Putin.

Președintele france Emmanuel Macron a numit angajamentul lui Xi față de Carta Națiunilor Unite „sincer” și a spus că „nu are nicio îndoială că există limite ale parteneriatului cu Rusia”.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
751 afisari

6 COMENTARII

  1. Nici nu merita citit articolul.
    Se confirma ca China vrea, si ea, dezmembrarea Rusiei si acapararea unei halci din aceasta, sens in care actioneaza din 1991 incoace.
    Numai ca va avea si ea citeva momente ”ce cumpana”, cind putregaiul de americani ii va baga sula in coasta cu drepturile omului sau cind va vrea sa anexeze Formosa !!!
    La asta se aduga dementa din politica interna, covid-zero, guvernarea cu forta etc.
    Mogulii chinezi ii vor lua gitul, pina la urma, PCC si Xi.
    Comunismul capitalis NU EXISTA SI NU POATE DURA !!!
    Ori, ori !

  2. Subiectul WW4 vor fi Siberia ,Arctica si resursele lor pentru care isi vor scoate ochii Vestul si China.Rusia ,careia ii intorc acum cu totii spatele, s-ar putea intr-o buna zi sa incline balanta in favoarea unora sau altora.Il credeam pe acest Xi mai inteligent.Taiwanul si Ucraina sunt doar antrenamente.

  3. Alt articol cretinoid „scris” de-un redus mintal. Cum naiba să se separe ăștia când au același dușman: Occidentul, în frunte cu amerlocia.

  4. E posibil China sa se intoarca impotriva Rusiei, daca vor sa detina puterea mondiala. Pana acum nu exista motive pentru care nu ar face-o.

  5. China e pacifista si si ca orice tara din Asia sau in mare majoritate le place onoarea. La Olimpiada Rusia nu a spus de atac. Asta inseamna mojicie in Asia, lipsa de onoare, astfel de atacuri taranesti. Nu ati vazut ce i-a facut Xi lui Trudo pt aceasi lipsa de respect?
    Atunci esti tratat ca un popor fara respect ca Rusia.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger