AcasăPoliticaÎntâlnire cu mize mari. Cine stabilește liniile roșii dintre SUA și China

Întâlnire cu mize mari. Cine stabilește liniile roșii dintre SUA și China

Președintele american Joe Biden a declarat că va încerca să tragă „linii roșii” în relațiile tensionate dintre SUA și Beijing, în timpul întâlnirii sale cu mize mari cu omologul chinez Xi Jinping, înainte de summitul G20 din Indonezia.

Cei doi lideri nu duc lipsă de subiecte de discuție, Washingtonul și Beijingul fiind în dezacord în privința unor probleme care variază de la comerț la  statutul Taiwanului. Au o relație care datează de mai bine de un deceniu, de pe vremea când Joe Biden era vicepreședinte, dar luni se vor întâlni față în față pentru prima dată în funcțiile lor actuale.

„Îl cunosc pe Xi Jinping, el mă cunoaște pe mine”, a adăugat Biden, precizând că a purtat întotdeauna „discuții sincere”.

Potrivit Casei Albe, el va îndemna Beijingul să își folosească influența pentru a ține în frâu Coreea de Nord, care tocmai a efectuat o serie record de lansări de rachete, părând să se pregătească să efectueze al șaptelea test nuclear din istorie.

Trilaterală cu Japonia și Coreea de Sud

China este principalul aliat al Phenianului, iar oficialii americani spun că  Biden nu va face cereri, dar îl va avertiza pe  Xi că  o continuare a programului nuclear și de rachete ar însemna ca SUA să-și consolideze prezența militară în regiune, deși Beijingul se opune cu înverșunare.

„Coreea de Nord reprezintă o amenințare nu doar pentru Statele Unite, nu doar pentru Coreea de Sud și Japonia, ci și pentru pacea și stabilitatea din întreaga regiune”, a declarat Casa Albă. Biden se va întîlni cu premierul japonez Fumio Kishida și cu președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol

Coreea de Nord și-a justificat acțiunea ca fiind un răspuns la cele mai ample manevre aeriene efectuate vreodată de SUA și Coreea de Sud.

Testele au inclus o rachetă balistică intercontinentală și un alt proiectil cu rază mai scurtă de acțiune, care a trecut efectiv frontiera maritimă și a plonjat în apropierea apelor teritoriale ale Sudului pentru prima dată din 1953.

Biden și Xi se apropie de G20 încurajați de succesele recente de acasă: succesul neașteptat al Partidului Democrat la alegerile intermediare în cazul primului și obținerea unui al treilea mandat istoric de președinte în cazul celui de-al doilea.

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, va fi de asemenea prezent. Invazia rusă în Ucraina va reveni probabil în discuție în cadrul secvenței aglomerate a reuniunilor G20 de la Bali și a Forumului Asia-Pacific (Apec) de la Bangkok, unde va continua să-l reprezinte pe președintele Vladimir Putin.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
208 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger