AcasăPoliticaInstrucție militară pe banii UE. Zelenski pregătește trimiterea pe front a polițiștilor...

Instrucție militară pe banii UE. Zelenski pregătește trimiterea pe front a polițiștilor și securiștilor

UE îi dă din nou bani lui Zelenski. 5 ani de pregătire militară

De la 16 milioane de euro donate de UE Ucrainei pentru muniție și echipamente militare, suma a fost majorată la 200 milioane de euro. Astfel, cele 184 milioane de euro în plus vor fi folosite pentru instruirea militară a angajaților din Garda națională, Serviciul de frontieră de stat, Poliția națională și Serviciul de securitate ale Ucrainei. Măsura se va aplica în cadrul programului EUMAM, Misiunea de asistență militară a UE în sprijinul Ucrainei.

Consiliul Europei a decis să pregătească militar forțele ucrainene timp de 5 ani, semn că războiul cu Rusia este planificat să dureze ani întregi, la fel ca și statutul de atârnător la banii UE al Ucrainei. Dacă inițial se aprobase o sumă de 16 milioane de euro pentru muniție și echipamente militare, acestea din urmă sub formă de împrumut din logistica statelor UE, brusc, s-a decis majorarea sumei la 200 milioane de euro.

Sacul fără fund al bugetului UE începe să semene cu tiparnița americanilor, în condițiile în care chiar și Comisia Europeană a recunoscut faptul că nu mai poate susține cheltuielile Ucrainei decât din împrumuturi. Cele 184 milioane de euro aprobate în plus de Consiliu vor fi utilizate pentru  extinderea instruirii oferite în cadrul EUMAM Ucraina la Garda națională, Serviciul de frontieră de stat, Poliția națională și Serviciul de securitate ale Ucrainei, pentru unitățile aflate sub controlul operațional al forțelor armate ucrainene.

Deci banii, în marea lor majoritate, vor ajunge tot la statele europene dezvoltate, care se vor bate să antreneze din punct de vedere militar tot ce mișcă prin Ucraina. EUMAM Ucraina oferă pregătire personalului Forțelor Armate Ucrainene la nivel de bază, avansat și specializat în asistență medicală, CBRN, deminare, logistică și comunicare, întreținere și reparare, precum și pregătire de conducere juniori de la niveluri de secție/echipă și pluton până la companie, inclusiv pregătire operațională. Totodată, programul se ocupă de pregătirea companiilor, batalioanelor și brigăzilor în manevre și tactici colective până la nivel de batalion și consiliere privind planificarea, pregătirea și desfășurarea exercițiilor de tragere reală.

Modificări majore

Decizia (PESC) 2022/2245 a Consiliului din 14 noiembrie 2022, modificată zilele trecute, prevedea furnizarea de către statele membre de muniție, echipamente militare și platforme concepute pentru a aplica o forță letală și servicii, inclusiv transportul, păstrarea, întreținerea și repararea echipamentelor puse la dispoziție de statele membre în scopul instruirii în cadrul EUMAM Ucraina. La încheierea instruirii sau la încetarea EUMAM Ucraina, custodia asupra muniției, a echipamentelor militare și a platformelor concepute pentru a aplica o forță letală, care au fost furnizate în cadrul măsurii de asistență, urma să se transfere înapoi beneficiarului, iar durata măsurii de asistență ar fi trebuit să fie de 24 de luni de la data adoptării deciziei. Valoarea de referință financiară inițială destinată acoperirii cheltuielilor referitoare la măsura de asistență era de 16.000. 000 de euro.

Prelungire la 60 de luni

Prin modificarea Deciziei PESC, finanțarea se majorează cu 184 milioane de euro, iar perioada de aplicare a măsurii se prelungește la 60 de luni. ”În conformitate cu articolul 29 alineatul (5) din Decizia (PESC) 2021/509, administratorul pentru operații poate solicita contribuții de până la 200 000 000 EUR în urma adoptării prezentei decizii. Fondurile solicitate de administratorul pentru operații sunt utilizate numai pentru a plăti cheltuielile în cadrul limitelor autorizate de comitetul înființat prin Decizia (PESC) 2021/509 în bugetul corespunzător măsurii de asistență”, se arată în Decizia (PESC) 2023/2689 a Consiliului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.026 afisari

9 COMENTARII

  1. zelenski se tine de cuvant: ucraina trebuie golita de ucrainieni.
    macel ruso-american, pana la ultimul ucrainian, inclusiv femei. iar copiii ucrainieni folositi pt. trafic de organe si adenocrom.
    popor de salbatici de care profita alti salbatici.
    sau vom vedea un zelenski atarnat in maidanul local din kiev?

  2. Dupa ce termina cu politistii de frontiera si securistii, zelenski tragatorul pe nas o sa trimita pe front femeile si copii… Ukraina nu sufera poerderi pe fron? tragatorul pe nas trimite politia si securistii pe front de distractie?

  3. Dar cu aia de pe front ce s-a intamplat? Ca parca repurtau victorie dupa victorie, conform unei anumite parti a presei. 😅 I-au facut rusii tocanita?

  4. ceea ce scrie in articol, s-a intamplat si se intampla de fiecare data cand nebunii nu sunt dati jos de pe scaun cu forta, in folosul pacii si neutralitatii.
    si nero se credea un geniu si un fenomen minunat, dar a fost doar un dement insetat de sange si un mincinos.
    in ucraina este raiul nebunilor care se dau patrioti, dar ii baga pe altii la inaintare. uite ca le-o venit randul si tortionarilor sa fie macelariti, le-o venit randul si securistilor si militienilor sa apere miliardele si nebunia lui jelinski pe care l-au pupat in ochiul maro.
    jelinski este nero al ucrainienilor si nu va avea un sfarsit crestinesc.

  5. pentru activitatea din 2022 ar trebui sa primeasca titlul de „cel mai nociv om al anului”. Titlul pentru 2023 il sufla netanyahu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger