Parlamentarii germani intenționează să voteze o creștere masivă a cheltuielilor pentru apărare și infrastructură, propusă de viitorul cancelar Friedrich Merz, pe fondul îngrijorării cu privire la angajamentul Statelor Unite față de securitatea Europei.
Planurile elaborate în grabă reprezintă o schimbare radicală pentru o țară tradițional reticentă în asumarea unor cheltuielile militare de sute de miliarde de euro, având în vedere ororile trecutului său nazist, notează AFP.
”Acțiune rapidă”
Merz, a cărui alianță conservatoare CDU/CSU a câștigat alegerile luna trecută, a îndemnat la o ”acțiune rapidă”, pe măsură ce crește îngrijorarea că angajamentul de zeci de ani al SUA față de apărarea europeană se clatină sub președintele Donald Trump.
Planurile lui Merz prevăd exceptarea cheltuielilor pentru apărare de la normele stricte privind datoria Germaniei (așa-numitul mecanism de „frânare a datoriei”), atunci când acestea depășesc un procent din PIB și crearea unui fond de 500 de miliarde de euro pentru investiții în infrastructură.
Schimbare fiscală radicală
Pe lângă stimularea investițiilor interne, pachetul de cheltuieli – supranumit de presa germană „bazooka” fiscală – ar elibera un sprijin suplimentar de trei miliarde de euro pentru Ucraina în 2025.
Creșterea finanțării reprezintă „o schimbare fiscală radicală pentru Germania”, a scris Holger Schmieding de la Berenberg Bank. Merz și echipa sa „se ridică la înălțimea provocărilor cu care se confruntă Germania în vremuri de convulsii geopolitice aproape fără precedent pentru Europa”.
Merz este implicat în negocieri pentru formarea unei coaliții cu social-democrații cancelarului Olaf Scholz. Conservatorii și SPD au convenit asupra planurilor de stimulare a armatei și a economiei Germaniei ca parte a discuțiilor inițiale de coaliție de la începutul lunii martie.
Dar, în loc să aștepte formarea noului guvern, partidele doresc să obțină aprobarea planurilor de cheltuieli de către parlament, care rămâne în funcție până săptămâna viitoare. CDU/CSU și SPD se bazează pe sprijinul Verzilor pentru a ajunge la majoritatea de două treimi necesară modificării frânei privind datoria.
În Germania, negocierile de coaliție durează adesea mai multe săptămâni sau chiar luni. Însă Merz a stabilit un calendar ambițios pentru a avea un guvern până la Paște sau imediat după. Dacă totul decurge conform planului, noul parlament va vota dacă îl va numi în funcția de cancelar la 23 aprilie.
Cheltuielile pentru apărare în Germania au crescut cu 23,2% anul trecut, transmite BBC. ”Cu toate acestea, la trei ani de la invazia Ucrainei, cazul Germaniei ne reamintește că mai mulți bani pentru apărare sunt necesari, dar nu suficienți, a precizat Ed Arnold, analist senior la think tank-ul Royal United Services Institute.
„Europa are nevoie de lideri în domeniul apărării și securității care să fie capabili să navigheze într-un mediu de securitate euro-atlantic care se deteriorează rapid”.
America va asmuti din nou Germania(si Ucraina) impotriva Rusiei.
Si se va reedita dezastrul din al 2-lea razboi.
Dar de data asta rusii nu se vor mai retrage din Europa, in veci amin.
Pe rusi nu-i pacalesti de doua ori.
Pacalelile repetate merg numai la atavicii de nemti !!!
Pana una alta, rusii s-ar putea sa se retraga din Ucraina.
Din Europa nu au cum, ca nu ajung pana acolo.
Mai sunt rusofili pe aici care cred ca URSS a castigat razboiul de una singura, LOL.
Adevarul este ca industria GERMANA a avut o intarziere ( incetineala) in ultima perioada de timp, dar cand se pune problema sigurantzei GERMANIEI si a poporului german, atunci nemtzii ies la atac. Investec in industria de armament la nivel de miliarde de €. asta pentru aparare, nu pentru a ataca alte tari. Un exzemplu bun de urmat si de politicienii romani, cu pensii SPECIALE, si vile pe COASTA de AZUR.