AcasăPoliticaÎngheț și dezgheț: de ce se împacă SUA cu Arabia Saudită

Îngheț și dezgheț: de ce se împacă SUA cu Arabia Saudită

Statele Unite și Arabia Saudită privesc dincolo de conflictul petrolier de anul trecut pentru a se concentra asupra unor acorduri de apărare în valoare de miliarde de dolari. Un efort diplomatic pentru a repara o alianță care anterior era puternică.

Administrația președintelui Joe Biden și-a exprimat dorința de a reface legăturile cu Riadul, cândva unul dintre cei mai apropiați aliați ai Washingtonului în Orientul Mijlociu. Acest lucru marchează o schimbare față de ranchiuna din octombrie, când cartelul OPEC+ al producătorilor de petrol – condus de saudiți și Rusia – a decis să reducă producția, declanșând o creștere a prețurilor cu o lună înainte de alegerile intermediare din SUA, în care inflația a fost o problemă cheie.

Având în vedere că prețurile la țiței au scăzut puternic de atunci, cele două țări par să fi depășit această dispută, chiar dacă Arabia Saudită intenționează să reducă  oferta de petrol cu un milion de barili pe zi în iulie.

Marile contracte de apărare, îngrijorarea față de mișcările Chinei în Orientul Mijlociu și presiunile pentru normalizarea relației Arabia Saudită-Israel sunt acum mai importante pentru Washington. Un semn al dezghețului.

În joc pentru SUA sunt comenzi saudite în valoare de cel puțin 265 de miliarde de dolari din partea giganților americani din industria de apărare și aviație. Se spune că Boeing  ar obține un contract suplimentar pentru a vinde cel puțin 150 dintre avioanele sale 737 Max către Riyadh Air, companie de stat. Există, de asemenea, 55 de miliarde de dolari în investiții și comerț între cele două țări.

Cu toate acestea, există dezacorduri. Cel mai spinos este, probabil, faptul că Arabia Saudită dorește un program nuclear civil care să includă îmbogățirea uraniului pe plan intern. Și este pregătită să meargă mai departe chiar și fără binecuvântarea SUA.

Regatul saudit livrează mai mult țiței către China decât orice altă țară, vânzările totalizând aproximativ 4,5 miliarde de dolari în aprilie, potrivit calculelor Bloomberg. Schimburile comerciale ale Arabiei Saudite cu China sunt aproape egale cu cele ale Statelor Unite și ale Uniunii Europene la un loc.

Pentru a contracara China, consilierul pe probleme de securitate națională, Jake Sullivan, s-a întâlnit la începutul lunii mai cu liderul de facto al regatului, prințul moștenitor Mohammed Bin Salman, și a făcut presiuni pentru integrarea Arabiei Saudite în noi alianțe care includ India și, eventual, Israelul.

În mod public, Arabia Saudită a declarat că un stat palestinian independent este o condiție prealabilă pentru a recunoaște Israelul. În privat, a cerut garanții ferme de apărare și securitate din partea SUA, acces la armament american de top și undă verde pentru programul nuclear.Poate că Joe Biden nu va accepta toate solicitările saudiților, dar Statele Unite nu au interesul de a-și înstrăina din nou un aliat-cheie.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari

3 COMENTARII

  1. Atat de tare se împăca cu America încât intra in brics 😂😂😂 deja saudiții nu mai vând petrol in dolari. Asta înseamnă ca hârtia americană in câțiva ani daca nu câștiga al treilea război mondial, devine hartie igenica

    • Arabia Saudita deja este membru al Bancii BRICS baci vrea sa-si investeasca valutele diverse colectionate din vanzarea de petrol.
      Asa ca dolarul va cadea cand mai multi factori decisivi vor fi acumulati, caci caderea va fi definitiva.
      Mai intereseazate inainte de a veni cu asa intrebari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger