Cauta

Informații năucitoare. UE trebuie să plătească miliarde de euro pentru armele SUA date în leasing Ucrainei

Frate, frate, dar armele sunt pe bani

SUA au început să-și piardă răbdarea față de Uniunea Europeană, somând-o, pe diferite căi, să se grăbească cu finanțarea Ucrainei. Miliardele de euro promise de UE Kievului sunt necesare pentru a achita armamentul achiziționat de Zelenski în leasing de la americani, scrie publicația Financial Times, citată de ziarul Berliner Zeitung. Din cele 9 miliarde de euro promise, UE a plătit, efectiv, Ucrainei, doar un miliard de euro.

Americanii îl sprijină pe Zelenski cu banii Uniunii Europene. Astfel, echipamentele de război sunt doar împrumutate sau închiriate de către guvernul SUA Ucrainei, prin Lend and Lease Act 2022, și ar trebui să fie returnate după conflictul militar, scrie Financial Times, citat de publicația Berliner Zeitung. Astfel, potrivit Financial Times,  mai mulți oficiali de la Washington au crescut presiunea asupra liderilor UE pentru a trimite bani la Kiev, îngrijorați de starea precară a finanțelor publice ale Ucrainei.

În timpul Adunării Generale a ONU au avut loc diverse întâlniri, la care reprezentanții SUA și-au exprimat nemulțumirea față de plățile lente de la Bruxelles. Un oficial al UE a declarat pentru Financial Times că premierul ucrainean Denîs Șmîhal s-a întâlnit și cu președintele Consiliului European, Charles Michel, în același scop. El a spus UE că Kievul are nevoie de aproximativ 3,5 miliarde de euro în fiecare lună și că acest lucru ar trebui să se întâmple cât mai curând posibil, granturile și împrumuturile fiind la fel de binevenite.

”Oficialii americani au spus Uniunii Europene că ar fi mai bine să dea banii sub formă de granturi nerambursabile, mai degrabă decât împrumuturi și că UE ar trebui să instituie un mecanism prin care banii să poată curge automat în bugetul ucrainean lunar. Pe lângă costurile războiului, Ucraina are nevoie de lichidități considerabile pentru că trebuie să plătească pentru toate armele furnizate în leasing de SUA. Deoarece echipamentele de război sunt de obicei deteriorate sau distruse, armele au deseori valoare de deșeuri doar la sfârșitul războiului. Prin urmare, guvernul SUA are un interes ca Ucraina să își poată îndeplini contractele de leasing la timp”, notează Berliner Zeitung.

Au început să curgă banii

UE a promis 9 miliarde euro în injecții de numerar Ucrainei, dar, dintre acestea, doar un miliard a fost trimis Kievului. Alte cinci miliarde ar fi trebui să vină în septembrie, iar restul, până la sfârșitul anului. Uniunea Europeană a semnat însă abia în 3 octombrie un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina în valoare de cinci miliarde de euro. Banii ar fi acordaţi pentru nevoi de lichidităţi imediate, plata salariilor şi pensiilor, iar prima tranşă va fi livrată la mijlocul lunii octombrie, următoarele două fiind furnizate ulterior, până la finalul anului. Potrivit publicației Bloomberg, administrația Biden, care a semnat recent subvenții de 4,5 miliarde de dolari pentru a acoperi restul anului, a purtat conversații cu oficialii Uniunii Europene și a presat Europa să facă mai mult pentru Ucraina. Fondul Monetar Internațional declarase anterior că Ucraina are nevoie de aproximativ 5 miliarde de dolari în fiecare lună pentru a acoperi serviciile esențiale și pentru a-și menține economia. Țara a primit ajutoare de aproximativ 2 miliarde de dolari luna trecută, în scădere față de 4,7 miliarde de dolari în august, scrie Bloomberg.

Banii, controlați?

Plățile trebuie efectuate în conformitate cu regulile stricte ale bugetului UE pentru a preveni utilizarea abuzivă a fondurilor, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Financial Times, și că este necesară o examinare amănunțită înainte ca banii să poată fi plătiți Kievului. Pe de altă parte, mai mulți congresmeni americani au cerut controale mai stricte în legătură cu livrările de arme, dat fiind faptul că Ucraina ocupă locul 122 din 180 de țări în Indicele de percepție a corupției din 2022.

Ultimele stiri

  • Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Cartea Mileniului OMUL VĂLURIT
  • Alege ce citești
  • Vizita lui Iohannis în SUA: România dă tot și nu primește nimic!
  • S-a rupt lanțul de iubire. Moldovenii, respinși pe bandă rulantă la intrarea în România
  • Rapid Premier League
  • Dovezi zdrobitoare. Camioanele supraîncărcate ale ucrainenilor ne-au făcut praf infrastructura
  • Sabotaj împotriva statului. Contractele cu operatorii străini din Portul Constanța, în defavoarea țării
  • Femeia cu cele mai mari buze din lume și-a injectat și nasul, pentru a echilibra trăsăturile feței – FOTO
  • Unde se vând lingourile de aur “ca pâinea caldă”
  • „Supa vulcanică”, umătoarea sursă de minerale esențiale?
  • Exit mobile version