AcasăPoliticaIndia și China au căzut la pace. America se scarpină în cap

India și China au căzut la pace. America se scarpină în cap

Un acord istoric de dezangajare între India și China va ridica întrebări la Washington cu privire la utilitatea politică a Indiei pentru marea strategie americană

Chiar înainte de summitul BRICS  de săptămâna trecută, Ministerul indian de Externe a făcut un anunț – un acord istoric de dezangajare între India și China.

Conform acordului, ambele țări vor reduce numărul de trupe din cele două puncte de fricțiune nerezolvate de la frontieră și vor relua modelul obișnuit de patrulare de dinaintea confruntării mortale din 2020.

Ulterior, la summit, prim-ministrul Narendra Modi și președintele chinez Xi Jingping au avut o întâlnire bilaterală, care a fost mult mai civilizată decât cea de anul trecut, semnalând un dezgheț în relațiile tensionate dintre India și China.

Aceste știri sunt deosebit de relevante pentru Statele Unite, care s-au apropiat din ce în ce mai mult de India în ultimele decenii, pornind de la premisa că este un partener care poate descuraja China, scrie Responsible Statecraft.

India a fost prima țară non-comunistă din Asia care a recunoscut Republica Populară Chineză în 1950. Dar relațiile s-au înrăutățit în 1959, când India i-a acordat azil lui Dalai Lama și i-a permis acestuia să înființeze un guvern tibetan în exil, pe lângă găzduirea a mii de refugiați tibetani.

Cele două țări au luptat în războiul sino-indian din 1962, care s-a încheiat când China a declarat unilateral o încetare a focului în luna noiembrie a aceluiași an.

De-a lungul anilor, India s-a opus înarmării și susținerii de către China a Pakistanului, cel mai mare adversar al New Delhi

Atunci când trupele chineze au pătruns în zone patrulate în mod tradițional de India de-a lungul frontierei lor disputate, numită Linia de control actual (LAC), în iunie 2020 a izbucnit un conflict între cele două părți în Valea Galwan, soldat cu moartea a peste 20 de soldați indieni și a cel puțin patru soldați chinezi.

În acest context, noul acord, precum și întâlnirea ulterioară dintre Modi și Xi la summitul BRICS, ar putea schimba radical dinamica dintre cele două superputeri din Asia.

Întrebări la Washington

Dacă India dorește să continue să prospere, are nevoie de investiții chineze, potrivit lui  Sushant Singh, lector la departamentul de studii sud-asiatice al Universității Yale.

După cum a spus ministrul indian al afacerilor externe, Subrahmanyam Jaishankar,  în cadrul unei conferințe la începutul acestui an, „India este non-occidentală și nu anti-occidentală”.

Pe de altă parte, apropierea Modi-Xi va ridica întrebări la Washington cu privire la utilitatea politică a Indiei pentru marea strategie americană. India este membră atât a alianței Quad , cât și a Organizației de Cooperare de la Shanghai și, desigur, a BRICS.

Frederick Kempe, directorul Atlantic Council, susține că ”India nu va fi nici pro-americană, nici anti-chineză”. ”Va acționa în funcție de modul în care își va calcula propriile interese naționale”, deoarece, timp de decenii, SUA  au văzut în mod eronat restul lumii prin „prisma propriilor ambiții de securitate”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor