AcasăPoliticaÎnchiderea conductelor de gaz din Ucraina, panică în Europa. Care este noul...

Închiderea conductelor de gaz din Ucraina, panică în Europa. Care este noul joc al Kievului?

Închiderea unei conducte de gaz din estul Ucrainei a provocat un nou val de panică în Europa.

Întreruperea de miercuri este în centrul atenției deoarece este prima dată când războiul a perturbat gazele naturale rusești care trec prin Ucraina pentru a ajunge în Europa.

Operatorul sistemului Gas TSO din Ucraina a declarat că nu mai poate transporta gaz printr-o stație de compresoare din regiunea Luhansk,în apropiere de granița cu Rusia. Nu mai are niciun control operațional asupra stației din teritoriul controlat de armata lui Putin.

Conducta gestionează aproximativ o treime din gazul rusesc care se îndreaptă spre Europa.

Guvernele europene se vaită că trimit sute de milioane de euro pe zi în Rusia pentru energie, dar nu au reușit să cadă de acord asupra unui boicot al gazelor naturale din cauza dependenței mari a economiilor majore precum Germania și Italia.

Economiștii estimează că o întrerupere totală atât a petrolului, cât și a gazelor naturale ar arunca Europa în recesiune.

Atât Gas TSO din Ucraina, cât și Gazprom au încercat să sublinieze fiabilitatea lor ca furnizori de gaze, în ciuda dușmăniei alimentate de război, astfel încât analiștii încă încearcă să înțeleagă care este jocul.

„Rămâne de văzut dacă întreruperea furnizării se dovedește a fi ceva mai mult decât o simplă flexiune a mușchilor”, a declarat pentru AP Barbara Lambrecht, economist la Commerzbank.

Tim Ash, strateg senior pentru piețele emergente suverane de la BlueBay Asset Management, susține că ar putea fi vorba despre forțarea mâinii Europei.

„Cred că în Ucraina se acumulează frustrări din cauza faptului că Europa se dovedește prea lentă în aplicarea unui embargou energetic asupra Rusiei. Dacă Europa nu este pregătită să oprească fluxul de bani pentru Moscova, de ce nu ar lua Ucraina problema pe cont propriu?”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
664 afisari

3 COMENTARII

  1. A ha ha, jidanul ala de Zelenski o sa ajunga sa fie bombardat si de catre prietenii lui hitleristi din Germania Nou-Anormala !! Da, bai, asa se face o escaladare fulminanta a WW3, asta e ceea ce toti tefeleii si fatalaii din Occidentul acela ateu si decadent asteapta, sa se sacrifice pentru drogatii de la Kiev !! Ha ha ha 🙂 Bai jidanski, inchide-le la astia toate conductele, sa vedem ce o sa faca !! Ha ha ha 🙂 Slava Foametea Care Vine 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger