AcasăPoliticaÎncepe un alt război rece? America încheagă un nou bloc militar în...

Începe un alt război rece? America încheagă un nou bloc militar în Asia

Indo-Pacific, punctul nevralgic al tensiunilor dintre China și SUA

Două evenimente succesive pot fi considerate majore în accelerarea realinierii strategice între marile puteri. Ele apar pe fondul semnelor tot mai mari ale unui nou război rece la nivel global, cu un accent deosebit pe strategia Statelor Unite împotriva Chinei, care se desfășoară în regiunea Indo-Pacific.

În primul rând, președintele american Joe Biden  a găzduit la Camp David un summit trilateral cu premierul japonez Fumio Kishida și cu președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care va duce la semnarea unui acord de cooperare în domeniul apărării, securității și tehnologiei între cei trei aliați.

Cei trei lideri au convenit, de asemenea, să organizeze anual exerciţii trilaterale de antrenament militar şi să împărtăşească informaţii în timp real despre lansările de rachete nord-coreene până la sfârşitul anului 2023. Este un răspuns de “unitate” în fața comportamentului “periculos” al Beijingului în Marea Chinei de Sud și a ameninţărilor nucleare din partea Coreei de Nord.

În al doilea rând, încep exercițiile anuale Malabar la care participă forțele navale ale SUA, Indiei, Japoniei și Australiei, în contextul în care se vorbește despre apariția unei alianțe de apărare maritimă colectivă QUAD în Indo-Pacific.

Prin urmare, Washingtonul caută să formeze un nou bloc militar în Asia și o încercare de a încuraja Japonia și Coreea de Sud să se alăture mini-blocului militar cunoscut sub numele de AUKUS (Australia-Marea Britanie-SUA).

În ceea ce privește Malabar, principalul său obiectiv pare să fie consolidarea capacității operaționale a QUAD în cadrul unei strategii colective de securitate maritimă în cinci domenii de mare prioritate, inclusiv războiul antisubmarin.

La fel ca AUKUS, QUAD se transformă și ea, deoarece americanii creează o structură de apărare prin consolidarea diferitelor moduri de cooperare militară, cu intenția de a o pune în slujba intereselor Washingtonului.

Nu există nicio îndoială că America are în vedere o dimensiune militar-strategică pronunțată pentru AUKUS și QUAD, notează Modern Diplomacy, ceea ce înseamnă o probabilitate ridicată de transformare a acestor asociații interstatale în rotițe ale unui bloc politico-militar cu drepturi depline, mai devreme sau mai târziu.

Strategia de confruntare este plantată în AUKUS și în QUAD, ceea ce va crește inexorabil potențialul militar al al SUA în regiunea Asia-Pacific, provocând o schimbare serioasă în echilibrul de forțe și generând o creștere a tensiunilor regionale și globale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor