AcasăPoliticaIncendii suspecte.Derulează Ucraina o campanie de sabotaj în Rusia?

Incendii suspecte.Derulează Ucraina o campanie de sabotaj în Rusia?

Incendiu mortal la un institut de cercetare militară din Tver, la nord-vest de Moscova. Un alt incendiu la o fabrică de muniții din Perm, la aproximativ 1.100 de kilometri spre est. Și incendii la două depozite de combustibil din Briansk, în apropiere de Belarus și Ucraina.

Coincidență sau un semn că ucrainenii – sau susținătorii lor – desfășoară o campanie de sabotaj în interiorul granițelor Rusiei, pentru a pedepsi Moscova după invadarea țării lor pe 24 februarie?

De la incendiul de la institutul militar din Tver din 21 aprilie, care a ucis cel puțin 17 persoane, fiecare incendiu din Rusia, mai ales în locuri sensibile, este văzut pe rețelele de socializare ca un semn că țara este supusă unei ofensive clandestine.

Deși nimeni nu a revendicat responsabilitatea, analiștii spun că cel puțin unele dintre incendii, în special cele din Briansk, indică un efort al Kievului de a purta un război împotriva invadatorilor săi.

Mikhailo Podoliak, un consilier prezidențial ucrainean, a numit incendiile „intervenție divină” într-un mesaj pe Telegram.”Marile depozite de combustibil ard în mod regulat  din diferite motive”, a scris el. „Karma este crudă.”

“Nu negăm”

Într-o țară imensă precum Rusia, un incendiu într-o fabrică îndepărtată este de obicei de puțin interes. Dar, pe fondul temerilor legate de o campanie concertată a ucrainenilor, peste o duzină de incendii au atras atenția uriașă pe internet.

Chiar și flăcările care au consumat luna trecută o bază aeriană la nord de Vladivostok și o centrală electrică din Sahalin au stârnit suspiciuni.Și, miercuri, a avut loc o explozie într-o fabrică din Dzerjinsk, la est de Moscova.

„Sabotorii ruși împotriva lui Putin își continuă munca eroică”, a declarat Igor Sushko, un pilot de curse ucrainean care postează în mod regulat pe Twitter fotografii sau videoclipuri cu acte care pretind a fi sabotaje – fără a furniza dovezi că acestea au fost deliberate.

Un alt consilier al președintelui Volodimir Zelenski, Oleksi Arestovici, a rămas la fel de misterios într-un interviu acordat New York Times, subliniind că nici Israelul nu recunoaște niciodată atacurile sale secrete.”Nu confirmăm, nu negăm”, a spus el.

Parte din strategie?

Unii experți consideră că incendiile din Briansk, care au afectat instalațiile care trimit petrolul în Europa, au fost deliberate și legate de război. Acestea se adaugă la o serie de atacuri aparente din elicoptere și drone și la acte clare de sabotaj împotriva infrastructurii din regiunile Kursk și Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

„Nu există nimic care să confirme sabotajul ucrainean, în afară de faptul că majoritatea incendiilor au lovit ținte strategice sau militare. Astfel de atacuri cu siguranță par să facă parte din strategia lor”, susține Phillips O’Brien, profesor de studii strategice la Universitatea St Andrews din Scoția.

Autoritățile din Belgorod și Kursk au pus incendiile și distrugerile pe seama unor sabotori din Ucraina.

Potrivit lui Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, un atac asupra unui depozit de combustibil la 1 aprilie a fost rezultatul „unui raid aerian efectuat de două elicoptere ale forțelor armate ucrainene, care au intrat pe teritoriul rus la joasă altitudine”.

Oficialii Pentagonului spun că forțele ruse din Ucraina sunt îngreunate de lanțuri de aprovizionare slabe, iar atacurile asupra infrastructurii lor ar avea un impact suplimentar asupra efortului  de război.

Dar americanii nu au vrut să spună dacă există o campanie de sabotaj mai departe în Rusia care vizează ținte mai puțin direct legate de invazie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
377 afisari

2 COMENTARII

  1. RAFUIALA RUSILOR CU UCRAINIENII NU-I TREABA NOASTRA !;NU-I VAD PE AMERICANI SA MOARA DE DRAGUL UCRAINENILOR !,AMERICANII AU BAGAT BATUL PRIN GARD SI I-A INCAIERAT !,LE-A PROMIS UCRAINIENILOR CREDULI CA VOR INTRA IN NATO ! .CUM A INCEPUT RAZBOIUL DIN SIRIA SI PENTRU CE ?.IN ESTUL MEDITERANEI S-A GASIT UN IMENS ZACAMANT DE GAZE NATURALE NUMIT LEVIATAN ,CEI CARE AVEAU DREPTUL DE EXPLOATARE ERAU ;SIRIA ,ISRAEL SI CIPRU !. PESTE NOAPTE AU APARUT IN SIRIA FORTE ISURGENTE CARE IL VOIAU PLECAT PE ASAD !,FORTE INSTRUITE ,ECHIPATE SI PLATITE DE CIA !,RESTULSE STIE !,CIPRU -FALIMENTAT ,SIRIA DISTRUSA DE BOMBARDAMENTE ;CINE A VRUT A BOMBARDAT IN SIRIA .
    I-A VENIT RANDUL UCRAINEI DE A FI DISTRUSA TOT DE MANA STRAINA ,IAR INTRETINEREA STARII DE RAZBOI SE FACE CU MULT SARG !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger