AcasăPoliticaÎncă șase ani la putere: Putin își schimbă echipa. Agitație în rândul...

Încă șase ani la putere: Putin își schimbă echipa. Agitație în rândul elitei de la Kremlin

Elita rusă încearcă să obțină o poziție avantajoasă în noul mandat al lui Vladimir Putin

Elita de la Kremlin se agită febril pentru a obține o poziție avantajoasă în noul mandat al lui Vladimir Putin, în timp ce președintele se înconjoară de loialiști pentru a-și continua războiul din Ucraina.

Putin ar putea efectua o remaniere guvernamentală semnificativă pentru prima dată din 2020 după alegerile din această săptămână, potrivit unor persoane apropiate administrației prezidențiale. Potrivit Bloomberg, Kremlinul nu a finalizat încă o listă de nume și numiri, sunt probabile mai multe schimbări potențiale, în timp ce Putin caută să își reînnoiască echipa la începutul a încă șase ani la putere.

În orice caz, nervozitatea în legătură cu o remaniere guvernamentală este în creștere în rândul elitei politice și de afaceri. În contextul în care invazia Rusiei în Ucraina se află acum în al treilea an, oficialii fac eforturi pentru a asigura o victorie zdrobitoare pentru Putin în calitate de lider de război al țării.

O astfel de victorie a căpătat o importanță sporită după ce revoltă fără precedent de anul trecut a mercenarilor Wagner i-a zdruncinat autoritatea de președinte.

Sânge proaspăt

„Pentru Kremlin este important să trimită un semnal de rotație și este nevoie de sânge proaspăt”, a declarat Mihail Vinogradov, directorul Fundației Politice din Sankt Petersburg. Așteptările de schimbare „se ridică în jurul tuturor pozițiilor” din guvern, deși nivelul de speculații cu privire la persoanele care ar putea fi mutate riscă să distragă atenția conducerii de vârf de la abordarea problemelor militare.

Ministrul Energiei, Nikolai Shulginov, în vârstă de 72 de ani, ar putea demisiona. Una dintre persoanele care l-ar putea înlocui este Boris Kovalchuk, care este așteptat să demisioneze din funcția de șef al holdingului de utilități Inter RAO în această săptămână.  El poate fi luat în considerare pentru o numire la una dintre marile holdinguri energetice deținute de stat sau să preia slujba  lui Alexandr Novak, negociatorului rus la OPEC+.

Ministrul Agriculturii, Dmitri Patrușev, în vârstă de 46 de ani, fiul puternicului secretar al Consiliului de Securitate al lui Putin, Nikolai Patrușev, ar putea fi, de asemenea, în linie pentru o nouă poziție.

Și soarta ministrului Apărării, Serghei Shoigu, în vârstă de 68 de ani, care se află în funcție din 2012, va fi urmărită îndeaproape.

Totuși, chiar dacă îndepărtează oameni din guvern, Putin îi lasă rareori să plece. În remanierile din trecut, el a numit miniștri în roluri de consilieri prezidențiali.

În timp ce guvernul ar putea avea câteva nume și responsabilități noi, Putin nu  intenționează să modifice direcția politicii în confruntarea sa cu SUA și Europa.

Într-un discurs emblematic adresat legislatorilor și înalților funcționari din Adunarea Federală a Rusiei la 29 februarie, care a reprezentat manifestul său electoral, președintele a prezentat planurile pe termen lung până în 2030.

Occidentul „nu numai că urmărește să ne împiedice progresul, dar are în vedere și o Rusie care este un spațiu dependent, în declin și pe moarte”, a declarat Putin. „Luptătorii noștri sunt cei care creează astăzi condițiile absolut esențiale pentru viitorul țării și pentru dezvoltarea ei”.

Există o singură poziție care nu poate fi pusă la bătaie

Putin a schimbat ultima dată guvernul în 2020, înlăturându-l pe fostul președinte Dmitri Medvedev din funcția de prim-ministru și instalându-l pe fostul șef al autorității fiscale Mihail Mișușin. A însoțit mișcarea cu o revizuire profundă a constituției Rusiei pentru a-i permite să își păstreze puterea ca președinte potențial până în 2036.

Mai presus de toate, există o singură poziție care nu poate fi pusă la bătaie – cea a lui Putin. Nu sunt semne că președintele pregătește vreun candidat ca succesor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
753 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger