Cauta

Încă o donație pentru Ucraina. România, forțată de UE să plătească 46 milioane de euro

Operațiunea totul pentru Ucraina continuă

Pentru că nu-i ajung cele 18 miliarde de euro împrumutate de la UE, Ucraina a cerut să adere la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, unde și România este membru. Cum are o poziție privilegiată, Ucraina va intra fără capital vărsat, urmând să beneficieze doar de împrumuturi. Pentru că are un risc de credit foarte ridicat, Banca a cerut statelor membre să contribuie cu o sumă suplimentară de 500 milioane de euro. 

România este nevoită să participe la majorarea de capital social cerută de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o contribuție de 46 milioane de euro, pentru a acoperi riscurile și acceptarea ca membru fără vărsare de capital social a Ucrainei. Ucraina a solicitat oficial să devină membră a BDCE încă din vara trecută, iar Consiliul de Administrație al băncii a acceptat să faciliteze aderarea țării în condiții special, adică fără subscriere de capital social, în absența căruia niciun stat nu ar putea beneficia de împrumuturi.

Pe termen scurt, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ar putea acorda asistență persoanelor strămutate în interiorul țării și comunităților gazdă, iar pe termen mai lung, BDCE ar putea sprijini eforturile de reconstrucție a infrastructurii sociale și de furnizare a serviciilor esențiale din Ucraina.

”Având în vedere nevoile uriașe ale Ucrainei, intervenția BDCE ar trebui să fie selectivă și să se concentreze asupra domeniilor în care poate aduce cea mai mare valoare adăugată. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va lucra în strânsă coordonare cu alte instituții financiare internaționale pentru a asigura complementaritatea. Din cauza riscului de credit foarte ridicat al Ucrainei, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ar avea nevoie de un capital vărsat suplimentar estimat la 500 milioane EUR pentru a opera în mod semnificativ în această țară”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege adoptat în ultima ședință de Guvern de la Palatul Victoria.

Bonus de 1,6 miliarde de euro

8,5 % din împrumuturile noi ale BDCE (adică 425 de milioane euro pe an) vor fi alocate Ucrainei pentru a ajunge la 1,6 miliarde de euro împrumuturi, în curs de rambursare în anul 2027. Banca va dispune de resurse suplimentare pentru reabilitarea și reconstrucția infrastructurii sociale din Ucraina. Consolidarea angajamentului direct al băncii față de Ucraina oferă un argument puternic pentru menținerea unui volum ridicat de operațiuni în perioada 2023-2027.  Banii destinați Ucrainei ar permite Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei să adauge, de exemplu, 6 000 de locuințe până la 10 000 de locuințe construite sau reabilitate, în funcție de planul de finanțare. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va putea întreprinde toate acțiunile de ajutorare în situații de criză și va dispune de o capacitate suplimentară pentru a oferi atât asistență de urgență persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei și refugiaților, cât și finanțare pentru integrarea pe termen mai lung în comunitățile gazdă, arată Guvernul.

Plăți ”voluntare”

În semn de solidaritate cu Ucraina, Consiliul de Administrație a propus Consiliului Guvernatorilor o aderare fără costuri a Ucrainei, contribuția financiară aferentă urmând să fie plătită integral sau parțial de către alte state membre pe bază voluntară, conform unei împărțiri a sarcinilor pe baza cotei lor în capitalul subscris al băncii, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Valoarea contribuției României este de 46.490.000 euro capital subscris și, respectiv, 13.128.776 euro capital vărsat, de plătit în maximum patru rate egale de 3.282.194 EUR anuale în perioada 2023-2026. Sursa de finanțare a contribuției României la majorarea capitalului BDCE va fi bugetul Ministerului Finanțelor. Injecția de capital nu va influența deficitul general consolidat sau datoria publică a țării noastre, singura influență directă fiind asupra deficitului de fluxuri în numerar, majorând necesarul de finanțare al acestui deficit, susține Executivul.

Ultimele stiri

  • Incident șocant la Parchetul Vaslui: o angajată ar fi dat foc unor documente şi ar fi încercat să se sinucidă
  • Ce acte trebuie să duci statului dacă vrei o pensie mai mare. Veste de la Simona Bucura-Oprescu
  • Ai grijă unde bei berea la mare! Poţi primi o amendă de 1.500 euro
  • Miron Cozma, audiat la PG: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă”
  • Ayatollahul Iranului amenință: „Dacă avem și cea mai mică dovadă, vom reacționa dincolo de orice imaginație!” (VIDEO)
  • Cât te costă o noapte de cazare la mare cu „Litoralul pentru toţi”. Programul, în perioada 31 mai – 20 iunie
  • Prețuri de lux la restaurantele din București. Cât costă să iei masa în oraș. De banii ăștia, faci un city-break la Milano!
  • Cu „dedicaţie” de la Guvern, pentru şoferi: benzina şi motorina se scumpesc, de la 1 iulie 2024! Cât cresc accizele
  • Descoperire misterioasă la Giza. Ce ascund piramidele egiptene
  • Băsescu, reacție tranșantă: „România reușește în ultima vreme să facă o figură de prostălăul Europei”
  • Exit mobile version