AcasăPoliticaÎncă o donație pentru Ucraina. România, forțată de UE să plătească 46...

Încă o donație pentru Ucraina. România, forțată de UE să plătească 46 milioane de euro

Operațiunea totul pentru Ucraina continuă

Pentru că nu-i ajung cele 18 miliarde de euro împrumutate de la UE, Ucraina a cerut să adere la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, unde și România este membru. Cum are o poziție privilegiată, Ucraina va intra fără capital vărsat, urmând să beneficieze doar de împrumuturi. Pentru că are un risc de credit foarte ridicat, Banca a cerut statelor membre să contribuie cu o sumă suplimentară de 500 milioane de euro. 

România este nevoită să participe la majorarea de capital social cerută de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o contribuție de 46 milioane de euro, pentru a acoperi riscurile și acceptarea ca membru fără vărsare de capital social a Ucrainei. Ucraina a solicitat oficial să devină membră a BDCE încă din vara trecută, iar Consiliul de Administrație al băncii a acceptat să faciliteze aderarea țării în condiții special, adică fără subscriere de capital social, în absența căruia niciun stat nu ar putea beneficia de împrumuturi.

Pe termen scurt, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ar putea acorda asistență persoanelor strămutate în interiorul țării și comunităților gazdă, iar pe termen mai lung, BDCE ar putea sprijini eforturile de reconstrucție a infrastructurii sociale și de furnizare a serviciilor esențiale din Ucraina.

”Având în vedere nevoile uriașe ale Ucrainei, intervenția BDCE ar trebui să fie selectivă și să se concentreze asupra domeniilor în care poate aduce cea mai mare valoare adăugată. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va lucra în strânsă coordonare cu alte instituții financiare internaționale pentru a asigura complementaritatea. Din cauza riscului de credit foarte ridicat al Ucrainei, Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei ar avea nevoie de un capital vărsat suplimentar estimat la 500 milioane EUR pentru a opera în mod semnificativ în această țară”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege adoptat în ultima ședință de Guvern de la Palatul Victoria.

Bonus de 1,6 miliarde de euro

8,5 % din împrumuturile noi ale BDCE (adică 425 de milioane euro pe an) vor fi alocate Ucrainei pentru a ajunge la 1,6 miliarde de euro împrumuturi, în curs de rambursare în anul 2027. Banca va dispune de resurse suplimentare pentru reabilitarea și reconstrucția infrastructurii sociale din Ucraina. Consolidarea angajamentului direct al băncii față de Ucraina oferă un argument puternic pentru menținerea unui volum ridicat de operațiuni în perioada 2023-2027.  Banii destinați Ucrainei ar permite Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei să adauge, de exemplu, 6 000 de locuințe până la 10 000 de locuințe construite sau reabilitate, în funcție de planul de finanțare. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va putea întreprinde toate acțiunile de ajutorare în situații de criză și va dispune de o capacitate suplimentară pentru a oferi atât asistență de urgență persoanelor strămutate în interiorul Ucrainei și refugiaților, cât și finanțare pentru integrarea pe termen mai lung în comunitățile gazdă, arată Guvernul.

Plăți ”voluntare”

În semn de solidaritate cu Ucraina, Consiliul de Administrație a propus Consiliului Guvernatorilor o aderare fără costuri a Ucrainei, contribuția financiară aferentă urmând să fie plătită integral sau parțial de către alte state membre pe bază voluntară, conform unei împărțiri a sarcinilor pe baza cotei lor în capitalul subscris al băncii, se mai precizează în expunerea de motive a proiectului legislativ. Valoarea contribuției României este de 46.490.000 euro capital subscris și, respectiv, 13.128.776 euro capital vărsat, de plătit în maximum patru rate egale de 3.282.194 EUR anuale în perioada 2023-2026. Sursa de finanțare a contribuției României la majorarea capitalului BDCE va fi bugetul Ministerului Finanțelor. Injecția de capital nu va influența deficitul general consolidat sau datoria publică a țării noastre, singura influență directă fiind asupra deficitului de fluxuri în numerar, majorând necesarul de finanțare al acestui deficit, susține Executivul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.440 afisari

38 COMENTARII

  1. Intreg Universul se invarte in jurul Ucrainei ! Vinovati sunt liderii sefilor de stat si de guvern, cu foarte mici exceptii. Trebuie spus NU, la fel de fel de aberatii.

  2. America perverteste toata ordinea mondiala ca sa-si atinga scopurile imperialiste.
    America e adevaratul inamic !
    Trebuie rapid o schimbare politica la virful Americii !

    • asa e Vladule, eu zic sa nu mai bei Pepsi sau Cola! Jos cu imperialismul american, davai vodca gospodin putin!

  3. Noi nu avem nici pentru noi si suntem obligati sa dam la altii care isi mai si bat joc de noi? Sa le f ut mor tii ma sii si lor si alora care au luat decizia!

  4. Pe vremuri, adevatii conducatori erau in fruntea ostilor.Azi se ascund in buncare si cersesc ajutoare.
    Halal lideri.

  5. Sa o crezi tu ca Zelenski este in Ucraina in buncar! Este in Toscana la vila lui de 30 de milioane de euro. De acolo ”conduce” ”razboiul”

    • Dacă cineva incearcă să arate adevarul sau să explice ce implică o anumită actiune sau reactiune inseamnă că trolează . Libertatea de opinie trebuie luată ca atare .Nici unul dintre noi nu detine adevarul , fiecare vede lucrurile prin prisma educatiei , culturii generale , experientei de viată. Este suficient să ne respectăm si să păstrăm totusi un nivel decent in exprimarea publică . Ce facem si cum ne comportăm in mediul privat este cu totul altceva .

      • Frumos Cristi… dar in pacate „margaritas ante porcos”
        „Musti de-o zi, pe-o lime mica, ce se masura cu cotul”
        Ce face putin nu e bine, aste e clar. Ce fac altii pe langa, e de vorbit,
        De cate ori se va ivi vre-o ocazie, primii, vor sari profitorii si speculantii

  6. Sklava Kokaina 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai zdreanta de zdrelinski, bai cirkopitekule drogat, de ce nu dai si le prietenii din gasca ta nazista de la Kiev, sa traga si ei ceva bun pe nas ? De ce esti om rau, si nu esti om bun, adica ne-bun ? Ha ha ha 🙂 Bai, voi va dati seama ca pitikule asta de actor ratat din Kievul azovist-banderist, la cata kokaina a bagat de 1 an de zile in el, in fiecare zi, deja se crede nazistul imputit un fel de Anti-Hrist, cand el de fapt e numai antemergatorul lui, ala va fi de cel putin 10 ori mai viclean si ordinar decat gunoiul asta banderist !! Sklava Kokaina, bai zdrelinski, sa iti moara inca 1.5 milioane de betivani haholi ukro-na-zi, sa faci si tu cifra rotunda de 3 milioane de idioti inutili rezolvati de tine, sigur si eficient !! Ha ha ha 🙂 Bai ciukanezule, invata si tu de la pitikul asta, cum se trage pe nas, daca vrei sa devii si tu mare vedeta internationala 🙂

  7. Preturile cresc,foametea bate la ușă, rca crește,facturile cresc si acum să dăm unor golani bani din muncă noastră?…
    Românii ieșiți in strada să-i ardem pe rug pe acești guvernanti și pe capul de la tutti mafia din românia!…la moarte cu voi!…
    Se misca europa de la vest la est ,acum e momentul…

  8. Globalizarea condusă de politicieni corupți ne omoară cu zile, ne fac sclavii unor interese contrare mersului firesc . Huo nu slava !

  9. Nu vrem! Nu vrem sa mai dam nimic. De ce pentru noi nu sunt bani și pentru furt da?
    Oamenii bolnavi au ajuns sa își plătească partial RMN-urile și alte tratamente și noi dam pentru firmele alea de casa UE care sifonează banii și pt corupții din UK care tot ii fura.
    Și pentru orice de ce am da cât timp la noi oamenii sufera?
    De ce dam pt UE? Pt vax pe teu una alta cu care nu suntem de acord?

    • Bani pentru spitale , medicamente , tratamente , scoli , educatie , cultură , infrastructură niciodată nu sunt . Pentru arme se fac imprumuturi pe zeci de ani si ne plângem că nu evoluăm .
      Dacă SUA si-ar retrage armamentul si soldatii de peste tot in lume cu sigurantă am fi mai buni , nu ar mai fi atata ură si instigare . Fiecare tară are o anumită cultură , traditii , de ce trebuie să ne schimbăm cu totii după cum doresc unii . Orice stat mic poate doreste să evolueze in ritmul ei , cu posibilitatile ei . Ce s-a intimplat cu bastinasii din orice teritoriu invadat de lumea nouă ? Au disparut , sau ici si colo sunt doar piese de muzeu spre distractia unora .

      • parca ar fi un forum al rusilor si chinezilor aici, Este clar ca propaganda lor reuseste. Auzi frate, americanii creaza ura si instigare.
        Mama lor de imperialisti, cu disney-u si holywoodu si pepsi-u lor cu tot. Ne-au pacalit zeci de ani cu blugi si tigari Kent si guma de mestecat
        traiasca vodca data pe gat dintr-o miscare (din pacate obiceiul asta s-a cam intins in toata lumea de prosti, inclusiv in america, nu se mai soarbe/gusta palinca sa-i simti gustul si savoarea, se da pe gat – in curand poate ne facem injectii cu vodca direct in vene, ca vad ca in creier aburii ei persista…

      • trebuia sa lasam in pace bastinasii, imperialisti imputiti ce sunteti.
        In felul asta acum, toata lumea ar fi vanat decent animale,
        natura ar fi fost salvata de poluare, probabil nici nu ar fi fost de cuvinte sau scriere,
        si oamenii (daca i-am putea numi asa) ar fi trait in simbioza cu animalele,
        in obstea lor bastinasa, fara politica, banci, exploatatori si oprtunisti
        Vezi Papua- Noua Guinee, care spre fericirea lor inca se mai bucura de aceste privilegii,
        dar care din pacate se pare ca vor disparea ib curand

  10. Nu este donație, este extorsiune!!! Ca nu ne-am dus noi de bunăvoie sa dam, ne forțează ăștia, nu e donație este taxa de plătit sau altfel….

  11. Colonia Romania nici nu trebuie fortata,dá tot dinainte pentru ca e o curva!
    Inca nu se intelege,ca noi,numai avem tara de mult!
    Romanu’ e o specie josnica de talhar care a vandut-o pe mása de cand era virgina,normal…pentru BANI!Ceeace urmeaza in anii viitorl se rezuma la dezastrul total,haos ,represione,foamete,intr-un cuvant crunta suferinta ne asteapta!
    Toate aceste lucruri,au fost posibile,doar din cauza noastra,cei de jos,plebea,care am acceptat tot cu slugarnicia ce ne caracterizeaza de subnormali!
    Normal,am crezut ca o sa moara doar capra vecinului!
    Si asta e doar inceputul!
    Ne meritam soarta !

    • 🙂 romanule, vad ca stii pe cine ai vandut! E bine ca recunosti! E bine ca unii dintre noi suntem mai destept!
      Dumnezeu sa te binecuvanteze si sa te aiba in paza Lui! (se vede ca singur, fare El, o cam iei razna)

  12. Pentru fratii ucrani dam si camasa de pe noi, ca asa vrea plavanul.Nu trebuie suparati ca sant foarte sensibili si sant copii iubiti ai plavanului&comp.

    • Vreau puulaaaa !!! Va rog, daca e cineva disponibil sa ma stringa de gat cu un penis gigant!!! Promit ca toata noaptea stau in genunchi sub clar de luna si il sug pana dimineata! Vreau puulaaaaaaa frumoasa, lunga si dreapta cu vene groase! Sufar de ejaculare prematura si incontinenta, pot fi numai pasivul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger