AcasăPoliticaÎnăuntru sau afară? Jocul UE cu Turcia

Înăuntru sau afară? Jocul UE cu Turcia

Bruxelles-ul trebuie să-și clarifice relațiile cu Ankara

Şefii diplomaţiei celor Douăzeci şi Şapte s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre o posibilă consolidare a relaţiilor lor cu Turcia, nereuşind să îi ofere acesteia o perspectivă credibilă de aderare la UE.

Această dezbatere îndelung așteptată despre un partener esențial a devenit și mai actuală după summitul NATO de săptămâna trecută de la Vilnius, unde președintele turc Recep Tayyip Erdogan a creat o surpriză prin faptul că a condiționat aprobarea integrării Suediei în NATO de reluarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE, care se află în impas de mai mulți ani.Cu toate acestea, a avertizat că ratificarea nu va avea loc decât cel mai devreme în octombrie.

În schimb, europenii au deschis calea pentru legături mai strânse cu Ankara: după întâlnirea cu Erdogan,  președintele Consiliului European, Charles Michel, a scris pe Twitter despre dorința lor comună de a „revigora” relațiile dintre Turcia și UE.

Iar Suedia a fost de acord să „susțină în mod activ” eforturile de revitalizare a procesului de aderare a Turciei, contribuind în același timp la modernizarea uniunii vamale și la liberalizarea vizelor, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

Aceste ultime două aspecte sunt cruciale în ochii Ankarei, subliniază AFP. Pus în aplicare din 1995, acordul de uniune vamală dintre Turcia și UE ar putea fi adaptat pentru a încuraja intensificarea schimburilor comerciale, în timp ce o eventuală liberalizare a vizelor ar ușura condițiile de intrare în UE pentru cetățenii turci.

În general, acesta este un moment bun pentru a „reevalua relațiile UE cu unul dintre cei mai importanți vecini ai săi”, după realegerea președintelui Erdogan pentru un al treilea mandat la sfârșitul lunii mai, a remarcat un oficial european.

La summitul lor din iunie, șefii de stat și de guvern din cele 27 de state membre l-au invitat deja pe șeful diplomației UE, Josep Borrell, să pregătească o evaluare a relațiilor cu Turcia, un raport așteptat până în toamnă.

Deși există o cooperare consolidată în ceea ce privește tarifele vamale și vizele, este dificil de prevăzut un progres pe termen scurt în procesul de aderare a Turciei la UE.

„Turcia rămâne un candidat la aderarea la UE și am primit semnale din partea Ankarei că cel puțin dorește să aibă o discuție deschisă și serioasă cu noi cu privire la dificultățile și punctele de divergență”, a adăugat oficialul european.”Ideea este de a-i lăsa pe miniștri să le discute, pentru a vedea cum percep ei situația și ce căi de lucru au în vedere”.

Dar și Erdogan are cărți în mână: din cauza crizelor geopolitice, Turcia rămâne un partener esențial pentru UE. După criza migratorie din 2015, țările din bloc au încheiat cu Ankara un acord care vizează limitarea afluxului de migranți în Europa, în schimbul unei contribuții financiare importante – o parte din cele 6 miliarde de euro promise la vremea respectivă nu a fost încă furnizată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
390 afisari

7 COMENTARII

  1. In Turcia puterea e la grupurile financiare mari nu la politicieni.Odata am intrebat un turc si a zis de „KOC” holding dar mai sunt si altii.Eu am ajuns la concluzia ca politicienii doar sterg de praf microfonul si citesc texte scrise de altii(in toata Europa) si chiar in USA

  2. Are UE vreo sansa sa asimileze Turcia? Sa isi impuna politica LGBQ? Si atatea alte prostii cu care vin? Ori Turcia in UE devina o Ungarie pe scara mult mai mare?

  3. Turcia trebuie sa stea departe de Uniunea Poponarilor ,pedofililor si drogatilor U e

  4. Turcia isi joaca atuurile pe care le are chiar apeleaza
    si la un santaj,insa Erdogan ii inteapa pe mai multi,
    lucru care pe viitor poate sa-i dea peste botul lui
    de otoman,care vroia sa faca ditamai moschea in
    Bucuresti ,cu acceptul ,,marelui” prim ministru Ponta
    pe terenul dat de acesta .
    Oricum,niste curve si ei si UE,care de vreo 11 ani nu
    ne primeste in Schengen asa cum a fost intelegerea
    la intrarea noastra in UE.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger