AcasăPoliticaÎn revanșa Trump-Biden, singurul perdant este China

În revanșa Trump-Biden, singurul perdant este China

Trump a început războiul comercial cu China, iar Biden i-a lărgit domeniul de aplicare

Războiul comercial al lui Donald Trump cu China a distrus legăturile economice dintre cele două superputeri globale. Planurile pentru al doilea mandat riscă să le taie complet.

Fostul președinte propune un tarif de 60% pentru toate importurile chinezești. Acest lucru ar reduce la nimic o rețea comercială de 575 de miliarde de dolari, arată analiza Bloomberg Economics. Și nu este singura escaladare pe care Trump o are în minte dacă va converti în noiembrie un avans strâns în sondaje față de Joe Biden în victorie.

Pentru economia Chinei și pentru piața sa bursieră în declin – cu peste 40% mai puțin decât în 2021 – este o veste proastă. Mai rău, retorica lui Trump ar putea adăuga presiune asupra lui Biden pentru a lua măsuri mai dure în perioada premergătoare zilei alegerilor.

Biden știe că duritatea față de China este un câștigător dovedit de voturi. Este posibil să nu pluseze cu ceva la fel de drastic ca tarifele lui Trump, iar administrația sa a declarat că nu dorește decuplarea.

Dar are la dispoziție o serie de noi restricții pe toate planurile, de la fluxurile de date la vehiculele electrice, și nu trebuie să aștepte ca americanii să meargă la urne pentru a le implementa.

Oricum ar fi, la trei luni după ce summitul lui Biden de la San Francisco cu omologul său chinez Xi Jinping a scăzut temperatura, alegerile americane înseamnă că a început din nou să se încălzească.

Pentru investitori, cele mai recente propuneri ale lui Trump pot declanșa flashback-uri ale primului său mandat – când anunțurile de politică comercială transmise pe Twitter la orice oră puteau biciui piețele din întreaga lume.

La Beijing, oficialii spun că nu au o preferință clară cu privire la cine preia puterea. În timp ce Trump este imprevizibil și adesea agresiv, îi place să încheie înțelegeri și ar putea submina eforturile lui Biden de a lucra cu aliații SUA.

„Amândoi sunt o mare amenințare”, a declarat Sang Baichuan, profesor la Universitatea de Afaceri și Economie Internațională din Beijing și consilier al Ministerului chinez al Comerțului.

Abordarea „America first” a lui Trump nu pare diferită de intenția lui Biden de a exclude China din lanțurile de aprovizionare cu tehnologie. În orice caz,  Beijingul se va confrunta cu un președinte american a cărui strategie generală este „să excludă și să limiteze dezvoltarea Chinei”.

Răspunzând săptămâna trecută la o întrebare despre planul său de taxe vamale de 60%, Trump a declarat că scopul este de a „readuce afacerile în SUA”.

Tarifele de 25% din primul său mandat au făcut deja o gaură în veniturile pe care exportatorii chinezi le obțin de pe piețele americane. Tarifele de 60% ar transforma gaura într-un crater. Adică ar reduce la aproape zero ponderea importurilor americane care provin din China – care a atins un vârf de aproximativ 22% înainte de începerea războiului comercial.

Cel mai mare impact ar cădea asupra textilelor și a produselor electronice, industrii în care China domină în prezent și în care marjele subțiri de profit fac imposibilă absorbția de către fabrici a impactului tarifar.

Și firmele americane de electronice ar fi afectate, deoarece multe dintre ele produc în China. Iar companiile și consumatorii americani ar sfârși prin a plăti prețuri mai mari pentru importuri.

Tarifele ar putea fi cea mai atrăgătoare propunere economică a campaniei lui Trump, dar nu este singura. Republicanul  face aluzie la noi interdicții privind investițiile SUA-China în ambele direcții – un domeniu în care Biden înăsprește deja regulile – promițând să țină China departe de „industriile esențiale” ale Americii și să se asigure că banii americani nu conduc la creșterea Chinei.

Pentru Xi, perspectiva intensificării conflictului economic cu SUA vine într-un moment nepotrivit.China se confruntă deja cu o prăbușire a pieței imobiliare, care a transformat cel mai mare motor de creștere într-o piedică majoră, și cu o cădere a pieței bursiere care a șters 7.000 de miliarde de dolari din avere.

O revanșă Trump-Biden îl va pune față în față pe președintele care a început războiul comercial și pe cel care i-a lărgit domeniul de aplicare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
329 afisari

4 COMENTARII

  1. Ce să facă Amerlocia? Păi ei nu mai produc nimic. Europa nimic. Mira-m-aș ca Australia și hAustralia să mai producă.

  2. E drumul sigur catre distrugerea sistemului colonialist suauenato. CHINA SA SI IA TAIWAN UL INAPOU, TARILE ARABE SA TĂBARE TOATE PE JIDANI SI PROTECTORII LOR SUA,CA AIA RAMAN ACOLO CA SA LE FURE PETROLUL,RUSIA SA IA INAPOI TOATA EUROPA, PANA LA LISABONA. MAI MERGE CU SLAVA UCRAINA? 😀😀😀. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger