AcasăPoliticaÎn plină iarnă, PSD să vrea să schimbe legea compensării la energie....

În plină iarnă, PSD să vrea să schimbe legea compensării la energie. De ce se opun liberalii

compensareÎn plină iarnă, PSD că vrea să schimbe legea compensării la energie. De ce se opun liberalii

Sunt tensiuni în coaliție pe tema compensării energiei. După ce PSD a anunțat că va propune modificarea legii, liberalii au spus că propunerile vor fi luate în calcul dacă aduc îmbunătățiri.

„Măsurile de protejare a populației în fața valului de scumpiri a facturilor la energie au fost o prioritate pentru Partidul Național Liberal și președintele PNL, Florin Cîțu. Vom vedea dacă există propuneri din partea celorlalte partide din coaliție și vor fi luate în considerare atunci când îmbunătățesc cadrul legislativ actual”, anunță PNL, prin intermediul unui comunicat de presă.

PNL face istoricul măsurilor din domeniul energiei luate în timpul guvernării liberale. Liberalii mai spun că în ceea ce privește metoda actuală a compensării au pus pe primul loc cetățenii, pentru a ocoli birocratizarea excesivă.

„Avem încredere că furnizorii își vor primi banii fără ca activitatea să le fie afectată. Însă semnalul pe care îl transmitem este unul clar și categoric: să respecte legea, pentru că în mod contrar vor fi sancționați. Instituțiile abilitate: ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței, se asigură că legea este respectată, iar cetățenii nu sunt trași pe sfoară”, susțin reprezentanții PNL.

Liberalii mai anunță că lucrează la noi soluții pentru criza energetică și că sunt dispuși să discute propunerile aliaților de guvernare.

Propunerile lui Marcel Ciolacu

Reacția PNL apare după ce reprezentanții PSD au anunțat că vor cere în ședința coaliției modificarea legii plafonării prețurilor la energie, deoarece actul normativ promovat de ministrul Energiei Virgil Popescu nu oferă o protecție reală cetățenilor afectați.

„Este evident că actuala Lege a plafonării prețurilor la energie, promovată de ministrul Energiei Virgil Popescu și adoptată de fosta majoritate parlamentară, nu oferă o protecție reală a cetățenilor afectați puternic de majorarea accelerată a prețurilor la energie. Pe lângă impactul social negativ resimțit în mod direct de creșterea uriașă a facturilor la energie, legea promovată de ministrul Popescu în guvernarea anterioară poate provoca efecte negative în lanț la nivelul întregii economii, întrucât prețurile la energie vor avea o pondere însemnată în creșterea inflației care se anunță pentru intervalul următor. PSD consideră că Guvernul și Coaliția de Guvernare trebuie să ia măsuri urgente pentru diminuarea acestor efecte negative și pentru protejarea adecvată a populației vulnerabile și a companiilor românești”, se arată în comunicatul transmis de PSD.

Principalele soluții pe care PSD le va propune în Coaliție:

  • Acordarea de vouchere de energie consumatorilor vulnerabili, astfel încât să se evite procedurile birocratice și să se asigure o protecție reală pentru această categorie
  • Simplificarea procedurilor de plată a compensațiilor pentru furnizorii de energie, astfel încât activitatea acestora să nu fie afectată
  • Reglementarea unor sancțiuni pentru furnizorii de energie care nu respectă plafoanele impuse de legislația în vigoare
  • Extinderea schemei de ajutor de stat pentru marii consumatori din energie din economie și la IMM-urile afectate puternic de creșterea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

Toate soluțiile care vor fi stabilite în cadrul Coaliției de guvernare trebuie să fie adoptate rapid, fie prin ordonanță de urgență, fie printr-un proiect de lege promovat de guvern și aprobat de Parlament într-o sesiune extraordinară, se mai arată în comunicatul citat.

author avatar
Andreea Vlad
431 afisari

5 COMENTARII

  1. Deci in România singura metoda de a diminua efectele deciziilor imbecililor oficiali condusi de Popescu este POMANA?
    In nordul americii pretul cel mai mic la energie electrică este in Quebec, singura provincie canadiană care nu a fost de acord cu privatizarea producerii si distribuției energiei electrice. De us nici nu mai vorbesc. Dece trebuie sa a acceptăm șantajul și să ajungem o țară falimentară din toate punctele de vedere? Noi cândva eram independenți dpv energetic chiar în condițiile in care agricultura, industria, transporturile erau toate dezvoltate, o parte chiar energivora, (vezi industria siderurgica) singura metodă pentru a mări pretul la energie a fost sa demolat sau sa punem cheia in porțile termocentralelor sau hidrocentrale. Este un pret pe care l-am plătit pentru alegerea și ridicarea în slăvi a tuturor tradatorilor si practicilor. Cel mai reprezentativ încă trăiește pe spinarea noastră, păzit de politisti platiti din banii nostri.
    Se pare ca nu numai energia ne lipseste. Da a nu ati remarcat de 22 de ani este penurie de demnitate.

    • Mult stimate domnule Popaul , puneti intrebari retorice . de ce trebuie sa acceptam…..etc . pentru ca sintem condusi de de tradatori de tara in slujba intereselor straine , ce sa ne mai ascundem dupa cires .

  2. Ba pnl ist nefericit si iredponsabil zis catu asasin economic , tu ilegal ba ai schimbat legea de ai pus ls pamant cetatenii si ai falimentat firmele , asa ca trebuie anulata si tu la haules ca sa tii minte ca esti un tradator vandut pana in maduva .Nu simti revolta generala???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger