Șefii județelor conduse de PSD se plâng că nu au primit decât o parte infimă din suma pe care au cerut-o pentru spitale și școli. Grosul, susțin aceștia, a fost alocat localităților conduse de liberali. Municipiul Brăila nu a primit niciun leu, iar în județ comunele au primit mai mulți bani decât orașele. Consecința împărțelii lui Cîțu va fi că spitalele nu vor mai avea bani de medicamente și nici pentru plata utilităților.
Alocarea banilor din Fondul de rezervă la dispoziția Guvernului a fost făcută de Florin Cîțu pe criterii politice, deși toate localitățile au avut nevoie de bani pentru a compensa cheltuielile cu medicamentele din spitale și creșterea prețurilor la gaze și energie electrică la unitățile sanitare și școli, se plâng președinții de consilii județene.
”Guvernul a alocat suma de 1.005 mii lei din 6.070 mii lei pe care a cerut-o Consiliul Județean Brăila pentru funcționarea spitalelor din subordine (achiziționarea de medicamente, plata utilităților etc). Ca idee, toate județele au argumentat necesitatea sumelor cerute cam pe aceleași considerente. Tot ca idee vă spun că municipiului Brăila nu i s-a acordat niciun ban, că orașele Făurei, Ianca și Însurăței au primit câte 100 mii lei, iar comune ca Grădiștea, Gropeni, Cireșu, Bertești, Cazașu, Salcia, Scorțaru, Surdila-Găișeanca, Zăvoaia, câte 300 de mii lei, iar comune ca Movila Miresii, Jirlău, Bărăganul, Viziru, Unirea și celelalte cu administrație PSD, câte 50 mii lei. Nu sunt supărat că unele comune au primit mai mult, sunt supărat ca s-a făcut o discriminare cruntă între administrațiile PNL și PSD, între comune și orașe, între oameni”, a precizat Francisk Chiriac, președintele Consiliului Județean Brăila.
Județele PNL, 50 milioane lei, cele PSD, 6 milioane lei
Discriminarea politică la împărțirea banilor a fost mai mult decât evidentă. Astfel, în timp de județul Brăila a primit doar 6 milioane de lei, județele conduse de liberali au primit câte 15, 20 și chiar 50 de milioane de lei, ne spune Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila.
”O să închidem spitalele și o să trimitem pacienții acasă, la Cîțu, la sediul PDL, la sediul UDMR, la cei care au împărțit banii. Nu am cerut bani pentru nu știu ce lucruri, am cerut efectiv bani pentru spitale, pentru plata utilităților, pentru că s-au mărit prețurile la gaze și la energie, am cerut bani pentru medicamente pentru că suntem în plin val 4 și vedeți ce se întâmplă în toarte spitalele, sistemul este suprasolicitat. Avem și foarte multe școli în municipiu, care consumă energie, gaze. Copiii vor sta în frig la Brăila? Să ne spună dacă vor să ne extermine. Se face aceeași greșeală ca în septembrie anul trecut. Oamenii ăștia au despărțit țara în două și vor să ne omoare de tot”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac.
Scapă cine poate
Fără banii pe care i-au solicitat, dar nu i-au primit, autoritățile din Brăila nu vor putea acoperi creșterea la facturile de gaze și energie electrică. Totodată, fără bani pentru medicamente, pacienții vor fi obligați să-și cumpere singuri tratamentele, atrage atenția conducerea Consiliului Județean Brăila. ”Contractele spitalelor cu casele de asigurări nu acoperă nici 40% din necesar. Consiliul Județean a dat, de la începutul acestui an, două milioane de euro spitalelor pentru plata utilităților și a medicamentelor. Greul spitalelor județene și a celor din subordinea autorităților locale îl duc autoritățile locale. Nu au nicio strategie, nu au niciun plan. Oamenii ăștia nu au conștiință, nu au pe conștiință morții, nu au pe conștiință oamenii care sunt în spital și care trebuie tratați, copiii din școli. Ne rugăm la bunul Dumnezeu să nu fie o iarnă grea, ca să nu consumăm prea mult. Iar la medicamente, o să fie bolnavii nevoiți să vină cu tratamentul de acasă. Scapă cine poate, cred că asta e deviza lor”, a mai afirmat Francisk Chiriac, președintele CJ Brăila .