AcasăPolitica”Împăratul Roșu” are o problemă: alianța Putin-Kim

”Împăratul Roșu” are o problemă: alianța Putin-Kim

O alianță în devenire între Rusia și Coreea de Nord înseamnă o problemă pentru președintele chinez Xi Jinping, fiind supus unei presiuni internaționale tot mai mari pentru a ține în frâu doi dintre cei mai apropiați parteneri ai Beijingului

O alianță în devenire între Rusia și Coreea de Nord înseamnă o problemă pentru președintele chinez Xi Jinping, fiind supus unei presiuni internaționale tot mai mari pentru a ține în frâu doi dintre cei mai apropiați parteneri ai Beijingului.

Dezvăluirea, luna trecută, că dictatorul Kim Jong Un a trimis mii de soldați la granița Rusiei a stârnit temeri că cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial este pe punctul de a escalada, notează Bloomberg. Perspectiva ca nord-coreenii să lupte pentru Vladimir Putin a determinat, de asemenea, apeluri la China să-și folosească influența pentru a interveni.

Pentru Xi, este o durere de cap – și vine într-un moment periculos. În timp ce China a fost cel mai mare binefăcător al Rusiei și Coreei de Nord în ultimii ani, liderul chinez a încercat să prezinte Beijingul ca fiind neutru în ceea ce privește războiul din Ucraina, încercând în același timp să îmbunătățească relațiile cu Statele Unite și aliații lor. Având în vedere că economia Chinei se confruntă cu dificultăți, el are interesul să mențină relațiile externe, indiferent dacă sunt mai mult sau mai puțin stabile.

Parteneriatul Kim-Putin perturbă echilibrul atent al lui Xi pe ambele fronturi. Nu numai că relația dintre Rusia și Coreea de Nord riscă să sporească presiunea economică asupra Chinei, dar subminează și argumentul Beijingului conform căruia SUA nu ar trebui să aibă alianțe militare în regiune.

Timp de mai bine de un deceniu, China a contribuit la susținerea Coreei de Nord prin ajutoare și schimburi comerciale de neegalat, însă această poziție este contestată de Putin, care apelează la Kim pentru a-și susține eforturile de război. Coreea de Nord a trimis până acum Rusiei arme în valoare de 5,5 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Fundației Friedrich Naumann.

Și fluxul de ajutor din Rusia înseamnă că Kim este mai puțin dependent de China. Mass-media de stat din Coreea de Nord pare să demonstreze o schimbare a dinamicii, atenuând retorica prieteniei față de Beijing și lăudând mai mult Moscova.

Kim și Xi nu s-au mai întâlnit personal din iunie 2019. În schimb, liderul nord-coreean l-a întâmpinat pe Putin cu o îmbrățișare când acesta a aterizat la Phenian în vara acestui an.

O Coree de Nord încurajată de Rusia ar putea pune în pericol obiectivul Chinei de a menține stabilitatea în regiune, subliniază Victor Cha, analist la  Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
519 afisari

2 COMENTARII

  1. Alte INVENTII ALE PROPAGANDEI, HAHAHAHAHA 😝😝😝. In realitate, TOTI LUPTA IMPOTRIVA COLONIALISTILOR SUAUENATO. AIA ADEVARATI, NU SLUGILE DIN ROMANIKANATOUE😝😝😝

  2. Aiureli, nici pe departe nu poate fi vorba de asa ceva, ma rog,cine citeste presa oficiala a hegemonului si cea europeana, CARE NU E ALTCEVA DECIT 98% MINCIUNI, PROPAGANDA SI DEZINFORMARE CRIMINALA DICTATA DE CEI MAI SUS AMINTITI, SI CREDE CE CITESTE,are o problema cu MANSARDA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger