Democrația nu se împacă bine cu naivitatea, scrie în Financial Times economistul britanic George Bridges. Avertismentul „Viața poate deveni mai grea” nu este deloc o modalitate de a câștiga voturi. Cu toate acestea, într-un an electoral, clasa politică din Occident nu este sinceră în ceea ce privește provocările sau planurile necesare în viitor.
Impactul crizelor – pandemia, șocul energetic, creșterea datoriilor, combinate cu intervenția masivă a statului – au creat o situație periculoasă: guvernele au crezut că pot cheltui la nesfârșit, iar contribuabilii nu vor plăti factura. O mare păcăleală.
Realitatea dezastruoasă
Politicienii occidentali ascund realitatea dezastruoasă: șocurile economice din ultimii ani au avut un impact fiscal similar cu cel al luptei într-un război major. Mai rău, națiunile se confruntă acum cu un șir de probleme interconectate, toate necesitând acțiuni guvernamentale.
În fruntea listei se află datoria în sine – și costul serviciului acesteia. În trecut, guvernele care trebuiau să gestioneze și să reducă nivelurile ridicate ale datoriei au fost ajutate de o populație în creștere la vârsta activă, de dividendele păcii, de scăderea barierelor comerciale și de creșterea economică.
În prezent, majoritatea statelor occidentale se confruntă cu un set opus de provocări. Demografia – îmbătrânirea populației. Apărare – nevoia de reînarmare. Deglobalizarea – impactul protecționismului în creștere. Digitalizarea – costul recalificării și decarbonizarea – tranziția ecologică.
Urmează decizii dure și compromisuri
În UE și în Regatul Unit, creșterea economică se preconizează a fi, în cel mai bun caz, anemică. Economia SUA continuă să meargă înainte, dar costul serviciului datoriei sale record depășește acum cheltuielile pentru apărare.
Guvernele impun tarife pentru vehiculele electrice chinezești și taxe pe carbon pentru bunurile importate. Nu au de gând să reducă taxele și impozitele – o măsură care ar sprijini IMM-urile și marile companii. Nu au rezolvat nici pe departe problema migrației și povara finanțării Ucrainei – puncte de tensiune majoră în rândul contribuabililor. Bancherii centrali încearcă acum să reducă ratele dobânzilor, dar costurile de împrumut rămân mari pentru gospodării și întreprinderi.
Decizii dificile și compromisuri vor trebui să fie luate în curând. Cu cât se întârzie mai mult, cu cât guvernele se încurcă mai mult, cu atât mai mari sunt riscurile – cu atât mai multă durere acumulată pentru viitor. A guverna înseamnă a alege. Îngrijorător pentru Occident, clasa politică nu pare dispusă nici măcar să se confrunte cu alegerile, darămite să facă una.