AcasăPoliticaImpact global: cum războiul din Ucraina a schimbat lumea

Impact global: cum războiul din Ucraina a schimbat lumea

Lumea este un loc mai instabil și mai înfricoșător de când Rusia a invadat Ucraina la 24 februarie 2022.

După un an, zeci de mii de soldați au fost uciși sau grav răniți de fiecare parte. Dincolo de granițele Ucrainei, invazia a zdruncinat securitatea europeană, a redesenat relațiile dintre națiuni și a afectat o economie globală strâns țesută.

Întoarcerea războiului european

Cu trei luni înainte de invazie, premierul britanic de atunci, Boris Johnson, și-a bătut joc de sugestiile potrivit cărora armata britanică avea nevoie de mai multe arme grele. „Vechile concepte de a purta mari bătălii cu tancuri pe teritorii europene s-au terminat”. Eroare.Johnson îndeamnă acum Marea Britanie să trimită mai multe tancuri de luptă pentru a ajuta Ucraina să respingă forțele rusești.

Potrivit AP, conflictul a declanșat o nouă cursă a înarmării care le amintește unor analiști de anii 1930, când a avut loc pregătirea celui de-al Doilea Război Mondial.

Rusia a mobilizat sute de mii de recruți și își propune să își extindă armata de la 1 milion la 1,5 milioane de soldați. Statele Unite au accelerat producția de arme pentru a înlocui stocurile trimise în Ucraina.

Franța intenționează să crească cheltuielile militare cu o treime până în 2030, în timp ce Germania a renunțat la interdicția sa de lungă durată de a trimite arme în zonele de conflict și a trimis rachete și tancuri în Ucraina.

Alianțe testate și întărite

Președintele rus Vladimir Putin a sperat că invazia va diviza Occidentul și va slăbi NATO. În schimb, alianța militară a fost revigorată.

Un grup înființat pentru a contracara Uniunea Sovietică are un sens reînnoit al scopului și doi noi membri aspiranți în Finlanda și Suedia, care au renunțat la decenii de nealiniere și au cerut să se alăture NATO ca protecție împotriva Rusiei.

Uniunea Europeană, formată din 27 de state membre, a aplicat sancțiuni dure împotriva Rusiei și a trimis Ucrainei miliarde de euro ca sprijin. Războiul a pus în perspectivă disputele legate de Brexit, dezghețând relațiile diplomatice dintre bloc și fostul membru incomod Marea Britanie.

NATO și-a consolidat flancul estic, iar țările cele mai apropiate de Ucraina și de Rusia, inclusiv Polonia și statele baltice, au convins aliații mai ezitanți că pot muta centrul de putere al Europei spre est.

O nouă Cortină de Fier

Războiul a făcut din Rusia un paria în Occident. Oligarhii săi au fost sancționați și întreprinderile au fost trecute pe lista neagră.

Cu toate acestea, Moscova nu este complet lipsită de prieteni. Rusia a consolidat legăturile economice cu China, iar Beijingul urmărește îndeaproape un conflict ce poate servi ca încurajare pentru a revendica Taiwanul autonom prin forță.

Putin continuă să își construiască influența în Africa și în Orientul Mijlociu. Grupul de mercenari Wagner al Rusiei a devenit mai puternic în conflicte din Donbas până în Sahel.

Tracey German, profesor de științe politice la King’s College din Londra, a declarat că acest conflict a adâncit o ruptură între „ordinea internațională liberală condusă de SUA”, pe de o parte, și Rusia furioasă și China, o superputere în ascensiune, pe de altă parte.

O economie lovită și remodelată

Impactul economic al războiului a fost resimțit de la casele înghețate din Europa până la piețele alimentare din Africa.A provocat un șoc al prețurilor la energie la o scară nemaiîntâlnită din anii 1970.

A perturbat comerțul mondial, care încă își revenea după pandemie. Prețurile alimentelor au crescut vertiginos, deoarece Rusia și Ucraina sunt furnizori importanți de grâu și ulei de floarea-soarelui, iar Rusia este principalul producător mondial de îngrășăminte.

Alimentele rămân un fotbal geopolitic. Rusia a încercat să dea vina pe Occident pentru prețurile ridicate, în timp ce Ucraina și aliații săi acuză Rusia că folosește în mod cinic foametea ca armă.

Războiul a evidențiat cu adevărat fragilitatea unei lumi interconectate, iar impactul economic nu a fost încă resimțit în totalitate.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
255 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pericolul mare de care noi români ar trebuii să ne temem, nu sunt ruși ,ci ucrainieni, de ei trebuie sa ne temem, în cazul un victori ,aia la ce ură au pe noi ,o să ne fac mari probleme

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger