AcasăPoliticaIată Davosul Orientului Mijlociu! Ei sunt multimiliardarii arabi care i-au pus gând...

Iată Davosul Orientului Mijlociu! Ei sunt multimiliardarii arabi care i-au pus gând rău lui George Soros

Cei mai importanți manageri de multinaționale (CEO) și mai ales magnați din domeniul petrolier s-au întâlnit cu câteva zile în urmă la un forum intitulat „Davosul Orientului Mijlociu”. Pe scurt, este vorba despre o mișcare pusă la cale de monarhiile bogate din Golf, care caută să strălucească într-o perioadă marcată de 1. Prăbușirea imperialismului american, 2. Apariția unei noi lumi, multipolare, care promite să rescrie  legile guvernării diplomației globale.

Inițiativa de Investiții Viitoare (Future Investment Initiative, FII), un grup select ce adună nababii cu afaceri de miliarde în industria energetică (vorbim mai ales de familiile care controlează sondele și rafinăriile din Arabia Saudită, Emiratele Unite, Oman, Qatar etc), a fost lansată în 2017. S-a vrut a fi o alternativă a lumii arabe la celebrul Forum Economic de la Davos, organizat an de an în Elveția.

Însă, date fiind noile mișcări tectonice de pe piața geopoliticii internaționale, FII țintește acum mult mai sus. Regatul saudit, cel mai mare exportator de țiței de pe mapamond, încearcă să-și restabilească imaginea șifonată din cauza scandalurilor legate drepturile omului, iar ceilalți afaceriștii (petroliști) intrați în clubul ăsta au interesul să răstoarne toate calculele americanilor în ceea ce privește controlul pieței energiei.

MBS, liderul asumat al FII

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS), este conducătorul de facto al Regatului. Tot el și-a asumat și inițiativa înființării unui Davos al Orientului Mijlociu după ce a participat doi ani la rând la celebra reuniune din stațiunea elvețiană.

În ochii presei mainstream, se vorbește despre unul dintre numeroasele proiecte care vizează diversificarea economiei saudite, dar în realitate e mai mult de atât. MBS nu și-a ascuns niciodată ambițiile de a cuceri (economic) și conduce întreaga lume arabă, de aici și demararea proiectului Inițiativa de Investiții Viitoare.

Profitând de faptul că în acest an i-a primit la Riad pe fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, președintele francez Emmanuel Macron și președintele american Joe Biden, Mohammed bin Salman a revenit în lumina reflectoarelor și, prin organizarea ediției din 2022 a FII, a arătat lumii întregi care-i sunt planurile de viitor.

Înainte de toate, trebuie reamintit că Joe Biden promisese, totuși, să facă din Arabia Saudită un „paria” de nivelul Rusiei, din cauza acuzațiilor privind implicarea prințului moștenitor MBS în uciderea jurnalistului Jamal Khashoggi. Dar, după ce Vladimir Putin a provocat Occidentul în mod fățiș prin invadarea Ucrainei, iar prețurile la țiței au luat-o razna, declanșând inflația globală, SUA au realizat că e mai bine să aibe Riadul prieten decât dușman.

6000 de participanți, delegație uriașă din China

La această ultimă ediție a forumului Inițiativa de Investiții Viitoare au fost cu  200 de vorbitori mai mulți decât la precedenta întâlnire, 500 de manageri au luat cuvântul. În total, FII a adunat 6.000 de participanți din lumea întreagă!

„Combinația dintre războiul din Ucraina, criza energetică și creșterea prețurilor petrolului a întărit influența geopolitică și economică a Arabiei Saudite”, a remarcat Kristian Ulrichsen, cercetător la Institutul Baker, un important think tank din domeniul politicii externe. „Riadul devine un centru mondial” de luat în seamă.

Printre participanți s-au numărat lideri de afaceri din țările sud-americane, precum și o delegație uriașă chineză, inclusiv peste 80 de CEO’s (directori executivi). „Nu suntem conștienți de problemele care apar în lume”, au insistat organizartorii. Și apropo de organizatori – MBS l-a „răpit” pe Richard Attias, fost producător executiv la Davos, omul de încredere al lui George Soros!

Attias s-a ocupat de pregătirea FII și a făcut-o într-un fel în care s-a transmis un mesaj clar: niciun oficial politic american nu a fost invitat să participe! În schimb, până la 400 de manageri de la firme private din SUA au sosit în Arabia Saudită!

Arabia Saudită nu mai ascultă de Casa Albă

Cândva parteneri apropiați, Statele Unite și Arabia Saudită mențin azi relații înghețate. Recent, Riadul a decis (influențând OPEC-ul) să reducă producția de țiței la nivel global, o manevră menită a ridica prețurile aflate în scădere. Decizia saudiților a provocat furia SUA, care i-au acuzat pe foștii „vasali” că se aliază cu Rusia, celălalt mare jucător de pe piața hidrocarburilor.

Dar MBS, susținut și de alte țări petroliere din Golful Persic, a respins acuzațiile Casei Albe, insistând că totul este o simplă afacere, iar la mijloc sunt rațiuni „pur economice”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.711 afisari

8 COMENTARII

  1. Doamne ajura Doamne ajuta ma rog zi si noapte sa-l mierleasca la ortu popi pe jidan, arabii. Doamne ajuta! Poate il invita sa dea picioru in balon la start todo Qatar.

  2. PRIETENE, ANONIM !
    MAI AI DE AȘTEPTAT 11 ANI !
    ÎN 2033 SE IMPLINESC 2000 ANI, DE LA RĂSTIGNIREA DOMNULUI NOSTRU – IISUS HRISTOS !!!
    De aceea, se grăbesc satanele.
    Imperiul satanelor, va fi DISTRUS !
    NICI UN IMPERIU PĂMÂNTEAN, SATANIST – POLITIC SAU GEOGRAFIC NU A RĂMAS, NU RĂMÂNE ȘI NU VA RĂMÂNE NEDISTRUS !!!
    DOAMNE AJUTĂ-NE !!!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger