AcasăPoliticaHoria Constantinescu a pus ochii pe stațiunea Mamaia!

Horia Constantinescu a pus ochii pe stațiunea Mamaia!

Și-a construit imaginea cu multă atenție, iar acum, convins că este momentul potrivit, caută să dea lovitura. Horia Constantinescu, un personaj școlit și șmecherit pe străzile Bucureștilor, vorbește despre „orașul nostru” când spune că va candida la Primăria Constanța. În Capitală e aglomerație mare, ne-am dat seama, așa că merge și pe litoral, acolo unde prietenul băieților lui Adrian Năstase are ceva experiență, după cum o să vedem.

Anul 2024 ne arată că, pentru unii, funcțiile-cheie deținute în instituțiile statului n-au fost altceva decât o treaptă intermediară pe scara evoluției.

ANPC, trambulină pentru „locale”

În cazul de față, ANPC arată ca o trambulină folosită pentru alegerile locale.

Capitalul de imagine acumulat este fantastic, căci omul de rând, care pe 9 iunie merge la urne mai mult din datorie civică decât din convingerea că, într-adevăr, poate schimba ceva, nu stă analizeze cine este și ce interese are fiecare, el pune ștampila pe candidatul văzut zilnic la tv, pe omul care s-a luat de gât cu multinaționalele din Occident, pe cel care a pedepsit Austria amendându-i firmele din România fiindcă ne-a refuzat accesul în Spațiul Schengen.

Pe acest trend merge Horia Constantinescu la Constanța. Indirect, ANPC este catapulta lui pentru fotoliul de primar al unuia dintre cele mai mari și mai importante orașe din România. Portul și stațiunea Mamaia fac din Constanța o localitate râvnită de mulți rechini; politici, slavă Cerului!

Când vezi, însă, cum stau lucrurile, te întrebi dacă n-ar fi mai bine ca statul român să impună în contracte, atunci când numesc în funcții-cheie diverse personaje, câteva clauze speciale. Cum ar fi o interdicție de a intra în politică atât timp cât mandatul este în vigoare. Altfel, niciun șef din acesta nu își va da interesul pentru muncă, fiind cu gândul mai degrabă la cum să-și facă potecă de promovare într-o funcție politică.

Situația de la Costinești

Confruntat cu o serie de dificultăți ce par insurmontabile, asta îi mai lipsea turismului românesc – un primar-vânător, cu ocheanul pus pe operatorii din HoReCa. Fost șef la ANPC, de unde tocmai și-a dat demisia ca să poată candida la Constanța, Horia Constantinescu are un trecut deloc amical cu patronii din industria ospitalității; pe litoral, cât timp a condus Protecția Consumatorului, chiar a avut câteva „meciuri”, unele de intesitate fizică ridicată, cu proprietarii de baruri, cafenele și restaurante. Iar mulți se tem acum de răzbunarea sa, mai ales că le-au ajuns la urechi tot felul de povești și zvonuri, neconfirmate, însă, și pe care noi nu le credem.

Despre ce este vorba? Totul ar avea legătură, spune gura lumii, cu oareșce interese manifestate de Horia Constantinescu pentru Costinești și, mai precis, pentru o anumită bucată de plajă operată, zice-se, de partenera sa, Elena Constantinescu, prin firma Marina Beach Costinești SRL. De altfel, chiar cei de la Focus Press au scris despre asta, iar reacțiile n-au întârziat să apară. Unii au comentat, pe social media, cum că beach barurile din Costinești au fost „vânate” de inspectori, afacerile concurenței fiind puse pe butuci. Stațiunea tineretului, cum era numită odată, este acum într-o stare deplorabilă, asta și pentru că totul se face într-o singură direcție, iar investițiile s-au tot micșorat, oamenii înțelegând mesajul – „e cu circuit închis”.

Constanța, oraș strategic pentru NATO

Din toate punctele de vedere, Constanța are o importanță uriașă, fiind un oraș strategic inclusiv pentru Alianța Nord-Atlantică. Portul (cândva era al doilea ca mărime din Europa, din punct de vedere al tonajului traficului maritim) joacă un rol colosal, care s-a văzut și în ceea ce privește facilitarea culoarului de transport pentru cerealele exportate din Ucraina.

Nu în ultimul rând, Baza Aeriană de la Tuzla și Aeroportul „Mihail Kogălniceanu” ridică orașul Constanța pe harta priorităților prezente și mai ales viitoare ale partenerului SUA.

Rămâne de văzut în ce măsură va reuși Horia Constantinescu să înțeleagă ceva din toate astea și cum nu-i va călca pe bombeu pe americani, implicându-se dincolo de atribuțiile sale în controlarea activității portuară. Unele obiceiuri, cum e cel al băgării nasului, se uită greu.

Totuși, mai mult ca sigur că alta e ținta. Stațiunea Mamaia, perla litoralului românesc, numai de un primar pus pe harță nu are nevoie! Cum aici nu-i Costinești și nici patronii, de același calibru, vin vremuri interesante și, poate, noi lupte.

Până atunci, să spunem că turismul la Marea Neagră este la răscruce de drumuri și nu se întrevăd semne bune în viitor. Cu maximum 10 weekenduri „full” pe sezon (și acestea numai dacă nu ai ghinionul să prinzi vreo două, trei cu ploi zdravene!) și cu elevii și studenții dând buzna după 1 iulie (că atunci se termină școlile și examenele de admitere),  industria HoReCa vede nori negri adunați deasupra litoralului!

 

author avatar
Nicholas Cezar Redactor