America se confruntă cu o dilemă: alegerea între doi candidați despre care mulți cred că nu întruchipează cel mai bun potențial al națiunii. Au dreptate.
Kamalei Harris îi lipsește experiența în domeniul politicii externe. Ar putea fi un dezavantaj semnificativ într-o eră de incertitudine globală, notează Modern Diplomacy. Pe plan intern, vicepreședintele nu a gestionat eficient criza migranților de la granița cu Mexic, contribuind la ideea că nu ar fi pregătită pentru responsabilitățile depline ale președinției.
În plus, incapacitatea lui Harris de a-și construi un profil public solid este un alt motiv de îngrijorare. Astfel, mulți americani rămân nesiguri cu privire la capacitățile sale de conducere.
Donald Trump este o figură polarizantă și instabilă. Un exemplu grăitor este primul său mandat, caracterizat prin politici externe controversate și un proces de destituire. Republicanul nu s-a descurcat prea bine în relațiile cu aliații și adversarii și în abordarea problemelor mondiale critice.
Deciziile sale au acordat adesea prioritate câștigurilor pe termen scurt în detrimentul stabilității și alianțelor pe termen lung. Un al doilea mandat Trump poate destabiliza atât scena internă, cât și cea internațională.
Sistemul politic american trebuie schimbat
După ce Joe Biden s-a retras din cursa prezidențială, unii au susținut că sistemul politic american va cunoaște o schimbare. A fost un pariu greșit. O schimbare însemna dacă Biden nu mai candida pentru un al doilea mandat. Harris a devenit doar un înlocuitor. Electoratul democrat trebuie să demonstreze că nu îl susține doar din inerție.
Nici Trump nu este atât de popular pe cât se crede. Greșelile din trecut îl ajung din urmă. Declarațiile sale sforăitoare privind America măreață nu se mai potrivesc cu realitatea.
Dacă Harris ține morțiș să continue “moștenirea Biden”, va avea soarta lui Biden. Nu poți câștiga alegerile călcând pe drumuri bătătorite de alții. Ar înseamna o ciorbă reîncălzită până se strică.
Trump, un narcisist, nu se abate de la drumul său, deși e plin de gropi – și asta este una din greșelile sale. Pur și simplu, nu e în stare să iasă din cultivarea propriei persoane – cea mai mare greșeală.
De fapt, partidele democrat și republican nu au fost în stare să formeze o nouă generație de lideri care să întruchipeze integritatea, competența și un angajament real față de alegători. Au preferat gerontocrația și s-a dovedit că a devenit un stigmat al SUA.
Prin urmare, nu Harris și Trump vor restabili încrederea publicului american, ci shimbarea sistemului politic american. Din păcate, o astfel de schimbare nu se întrevede nici măcar pe termen lung. O superputere care rămâne blocată în structuri rigide și depășite nu are cum să fie măreață.