AcasăPoliticaHaos în strategia de apărare a Ucrainei

Haos în strategia de apărare a Ucrainei

Soldații se plâng că armata nu folosește în mod corespunzător câștigurile de pe câmpul de luptă pentru a construi tranșee și alte bariere care să oprească contraatacurile Rusiei

Schimbarea tacticii de atac a Rusiei forțează Ucraina să se adapteze prin scurtarea liniilor de apărare și construirea de puncte de rezistență mai puțin vizibile pentru dronele care împânzesc cerul.

Însă modernizarea este subminată de o abordare haotică a fortificării liniilor frontului, cu planuri foarte diferite, utilizate în funcție de comandanții locali. Pozițiile de apărare sunt mai puțin eficiente din cauza lipsei cronice de trupe.

Schimbarea strategiei de fortificare este determinată de renunțarea Rusiei la atacurile în formații mari susținute de blindate în favoarea unor unități mult mai mici, alături de drone, a declarat săptămâna trecută ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov.

Ucraina răspunde prin construirea de fortificații pentru unități din ce în ce mai mici – de la batalioane de aproximativ 500 de soldați la companii de 100, iar în prezent pentru plutoane de 20 până la 50 de soldați, relatează Politico. Se formează două structuri suplimentare care includ tetraedre de beton, numite și dinți de dragon, câmpuri minate, adăposturi și plase anti-drone.

„Fortificarea nu înseamnă doar beton și tranșee – este un sistem de inginerie adaptiv care ia în considerare tacticile inamicului și servește întotdeauna unui singur scop: protejarea oamenilor noștri”, a precizat  Umerov.

Însă perspectiva din prima linie pare mult mai critică, în special în nord-estul Ucrainei, unde Rusia organizează acum o ofensivă majoră.

„Ceea ce se întâmplă în regiunile Sumî și Harkov e un dezastru. Aproape nimeni nu știe cine este responsabil pentru ce și cine ar trebui să controleze procesul”, a avertizat Roman Pohorili, co-fondator al DeepState, un grup ucrainean OSINT care a creat o hartă online a războiului.

Ministerul ucrainean al Apărării supraveghează toate fortificațiile, dar mai multe entități diferite sunt responsabile de construirea și întreținerea acestora: forțele armate, Serviciul de transport al Ministerului, administrațiile militare și civile locale.

Luna trecută, generalul Oleksandr Sîrkîi, comandantul forțelor armate, a declarat că „militarii ucraineni încă trebuie să sape tranșee cu lopețile”.

Orice fel de structură fortificată este eficientă numai dacă este ocupată de un număr suficient de trupe. În ciuda eforturilor de mobilizare, Ucraina este depășită numeric de Rusia pe linia frontului de 1.200 km.

Soldații se plâng că armata nu folosește în mod corespunzător câștigurile de pe câmpul de luptă pentru a construi tranșee și alte bariere care să oprească contraatacurile Rusiei.

Numai în iunie, trupele ruse au ocupat 500 de kilometri pătrați de teren ucrainean, a raportat DeepState, cel mai rapid ritm de avansare din ultimele luni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
192 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da ce grijă purtăm noi de apărarea ukro…Unde li-s oamenii buni de luptă, am mai spus-o cam toți, au prins cu arcanul românașii și i-au trimis sa le apere glia, până li se prinde bronzul prin toată Europa. La bunăstarea lor contribuim mai ales noi ( că nu ne știm interesul), iar la final adio și ne mai vedem…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger