AcasăPoliticaHamas poate să joace un rol central în înfrângerea Ucrainei!

Hamas poate să joace un rol central în înfrângerea Ucrainei!

Devierea armelor occidentale către Israel are potențialul de a submina serios capacitatea Kievului de a-și continua efortul de război

Ofensiva continuă a grupului Hamas împotriva forțelor israeliene pare din ce în ce mai probabil să aibă un impact semnificativ nu numai asupra prețurilor globale ale petrolului, ci și asupra rezultatului războiului ruso-ucrainean în curs.

Demersurile anterioare ale Statelor Unite de a retrage munițiile depozitate în Israel pentru a fi donate Ucrainei au alimentat opoziția deja în creștere la Washington, în special în cadrul Partidului Republican, de a continua să sprijine efortul de război ucrainean la scara înregistrată în ultimele 20 de luni. În schimb, au fost lansate apeluri pentru devierea armelor către Israel.

În condițiile în care steagurile ucrainene arborate în întreaga lume occidentală în semn de solidaritate au început să fie înlocuite cu steaguri israeliene, de la repere precum Poarta Brandenburg și Bloomberg Tower, ofensiva Hamas are potențialul de a submina serios capacitatea Kievului de a-și continua efortul de război.

Acest lucru se întâmplă într-un moment în care forțele Ucrainei se resimt după luni de lupte epuizante și pierderi recente de ordinul miilor de oameni, existând deja previziuni răspândite conform cărora un eșec al contraofensivei finanțate în proporție covârșitoare de Occident nu ar face decât să întărească și mai mult apelurile la reevaluarea ajutorului suplimentar.

În timp ce Israelul a primit deja rachete americane de interceptare pentru sistemul său de apărare antiaeriană Iron Dome, o eventuală invazie în masă cu forțe terestre în Fâșia Gaza, controlată de Hamas, ar necesita multe dintre aceleași tipuri de arme ca și cele solicitate în prezent de Ucraina.

Președintele Joe Biden  a promis că va furniza Israelului și Ucrainei tot armamentul de care au nevoie pentru a avansa în campaniile lor împotriva Hamas și, respectiv, a Rusiei.

Dar rapoartele CNN indică faptul că Pentagonul dă instrucțiuni producătorilor din domeniul apărării să accelereze îndeplinirea comenzilor israeliene existente și „lucrează non-stop pentru a identifica depozitele suplimentare de muniții din întreaga lume și cum să le transfere rapid către Israel”.

Avertismentele guvernului israelian cu privire la o campanie militară „prelungită” împotriva Hamas indică faptul că vor fi necesare provizii extinse de muniții și armament.

Posibilitatea semnificativă ca miliția Hezbollah să intervină pentru a preveni sau a exploata o ofensivă terestră israeliană în Gaza a crescut și mai mult presiunea asupra apărării israeliene.

Întâmplător sau nu, operațiunile Hamas coincid cu disputele din ce în ce mai mari din America în legătură cu ajutorul acordat Ucrainei. Și ar putea marca un punct de cotitură pentru efortul de război din Europa de Est – cu consecințe mult mai mari decât cele resimțite în Orientul Mijlociu sau pentru cauza Hamas.

Într-un moment în care Ucraina pare din ce în ce mai slab poziționată pentru a-și atinge obiectivele militare, deturnarea ajutorului către Israel ar oferi o opțiune blocului occidental să își reducă investiția în conflict și să facă presiuni asupra Kievului pentru a se întoarce la masa negocierilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
863 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger