AcasăPoliticaHamas devine o amenințare globală?

Hamas devine o amenințare globală?

Gruparea Hamas pare să spere că ideologia, cauza și brandul său se vor răspândi la nivel mondial, la fel ca și Statul Islamic

După amploarea atacurilor Hamas din 7 octombrie, analiștii  antiterorism au început să-și revizuiască ipotezele cu privire la intențiile și capacitățile grupului.

Iar una dintre cele mai mari întrebări pe care mulți și-o pun este dacă Hamas, care nu a lansat niciodată un atac de succes în străinătate în cei 36 de ani de existență, s-ar putea transforma într-o amenințare globală, în loc să rămână pur și simplu una regională.

Joi, șapte persoane au fost arestate în Danemarca, Germania și Olanda, fiind suspectate că pregăteau atacuri teroriste împotriva unor instituții evreiești din Europa. Trei suspecți reținuți la Berlin și un altul la Rotterdam sunt presupuși membri Hamas care au legături cu Brigăzile Qassam, aripa militară a Hamas.

În Statele Unite, directorul FBI, Christopher Wray, a avertizat cu privire la nivelul ridicat al amenințării teroriste: „Evaluăm că acțiunile Hamas și ale aliaților săi vor servi drept sursă de inspirație așa cum nu am mai văzut de când Statul Islamic și-a lansat așa-numitul califat cu ani în urmă”.

Comisarul UE pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a declarat recent: „Odată cu războiul dintre Israel și Hamas și polarizarea pe care acesta o provoacă în societatea noastră, odată cu apropierea sezonului de sărbători, există un risc uriaș de atacuri teroriste în Uniunea Europeană.”

De la începuturile sale, Hamas a fost întotdeauna un fel de dualitate. Grupul este atât o mișcare naționalistă dedicată înființării unui stat palestinian, cât și o mișcare de rezistență islamistă violentă, cu o ideologie derivată din Frăția Musulmană, dedicată inițial distrugerii statului Israel

Deși ideologia sa este infuzată cu referințe la jihad, nu a fost jihadul global îmbrățișat de Al Qaeda, Statul Islamic sau de filialele lor respective din întreaga lume.

Hamas nu interzice uciderea occidentalilor – atacurile sale sinucigașe fără discriminare au ucis cetățeni din țări occidentale – dar a evitat în mare parte să atace interesele occidentale, concentrându-se pe atacarea Israelului acasă.

Cu toate acestea, a menținut de mult timp rețele de strângere de fonduri și de difuzare a propagandei în Occident, inclusiv în Statele Unite.

În calitate de membru al „axei de rezistență” a Teheranului, Hamas se bucură de generozitatea iraniană sub formă de finanțare, instruire și sprijin logistic, furnizate de Forța Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

De la începutul anilor 1980, Iranul a ajutat la transformarea Hezbollahului libanez într-o organizație teroristă cuprinzătoare, cu acoperire globală și capacități de prim rang, care a lansat atacuri teroriste în America Latină, Europa și Asia.

Teheranul ar putea alege acum să facă același lucru cu Hamas, ajutând chiar gruparea să dezvolte o rețea de atacuri de operațiuni externe, așa cum a făcut cu Hezbollah.

Vorbind la începutul lunii decembrie la televiziunea Al-Aqsa, un oficial de rang înalt al Hamas, Sami Abu Zuhri, a făcut apel la atacuri împotriva aliaților Israelului, în special Statele Unite și Marea Britanie.

Există o serie de factori care pot contribui la traiectoria amenințării teroriste reprezentate de Hamas în Occident: durata conflictului dintre Israel și Hamas; amploarea și intensitatea ofensivei israeliene în Gaza; și gradul de sprijin pe care națiunile occidentale îl oferă Israelului.

Acești factori vor fi luați în considerare alături de imaginile zilnice de suferință și distrugere care curg din Gaza în fiecare zi, în timp ce numărul de morți în rândul civililor continuă să crească.

Hamas pare să spere că ideologia, cauza și brandul său se vor răspândi la nivel mondial, la fel ca și Statul Islamic. Propaganda sa rezonează cu largi pături ale publicului occidental, în special cu generațiile tinere care au participat în număr mare la demonstrațiile și protestele anti-Israel.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
499 afisari

3 COMENTARII

  1. Du-te d-aici. Niste zdrentosi …..ameninta occidentul? E ca aia in care un rrom de 35 de kg scoate un cutit in autobuz si ”albii” se ”sperie”!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger