AcasăPoliticaHalal sancțiuni, halal Occident: spionii ruși fac contrabandă cu tehnologie europeană. „Rețeaua...

Halal sancțiuni, halal Occident: spionii ruși fac contrabandă cu tehnologie europeană. „Rețeaua Serniya”

O rețea de spionaj rusă a achiziționat tehnologie sensibilă de la companii din UE pentru a alimenta războiul lui Vladimir Putin în Ucraina.

Rețeaua – creată pentru a procura bunuri de la microcipuri la muniție – a reușit să obțină mașini-unelte din Germania și Finlanda în ciuda sancțiunilor impuse de SUA în martie 2022, a constatat o investigație a Financial Times.

„Rețeaua Serniya” a fost acuzată de Departamentul de Justiție al SUA că a lucrat la „activități de achiziții extrem de sensibile și clasificate” în numele agenției de spionaj FSB din Rusia, inclusiv pentru Direcția pentru informații științifice și tehnologice, cunoscută sub numele de „Direcția T”.

Printre alți clienți se numără Serviciul de Informații Externe al Kremlinului,SVR; conglomeratul de stat din domeniul apărării Rostec; Ministerul Apărării din Rusia; și Rosatom, compania de stat pentru energie atomică responsabilă de arsenalul nuclear al țării.

FT a descoperit că o companie rusă, controlată de aceeași persoană care controlează o entitate din rețeaua Serniya, descrisă de SUA ca fiind „implicată în activități de proliferare sub conducerea serviciilor de informații rusești”, a continuat să cumpere articole de la companii din interiorul UE.

Registrele corporative, declarațiile de import și interviurile arată că Trading House Treydtuls, înregistrată la o adresă dintr-o zonă industrială din nordul Moscovei, a achiziționat materiale în valoare de 900.000 de dolari de când a început războiul din Ucraina, inclusiv microcipuri și articole pentru producție industrială, în principal din UE.

Treydtuls este înregistrată la aceeași adresă ca și Robin Trade, parte a rețelei Serniya, și este deținută de aceeași persoană, un cetățean rus pe nume Alexei Zibirov. Robin Trade a transferat 12,2 milioane de dolari în Rusia până în aprilie 2022.

Treydtuls a adus în Rusia 22 de tone de echipamente din Germania, cu o valoare declarată de 554.000 de dolari, până la sfârșitul anului trecut. Registrele vamale arată, de asemenea, că Treydtuls a cumpărat în același timp plăci de circuite integrate(253.000 de dolari) de la o companie mică din Singapore. Articolele au fost fabricate de grupurile americane de semiconductori Analog Devices, Texas Instruments și Altera, precum și de compania germană IC-Haus.

Într-un  raport al Centrului pentru o nouă securitate americană se afirmă că Rusia se îndreaptă spre „importurile gri prin intermediul pieței negre sau printr-un lanț de firme concepute pentru a ascunde utilizatorul final”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
354 afisari

4 COMENTARII

  1. Succes armatei Rusiei impotriva armatei nazistilor ,drogatilor ,pedofililor ,bulanilor si transgenderrss

  2. Radu Jacotă a halit schwaorma cu detoate
    ii ajunge pe saptaluna asta.

    (nu credem ca Tache face ca Bahaian)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger