AcasăPolitica“Hai să dăm o șansă războiului”. Împăratul Roșu, baletul intereselor între Putin...

“Hai să dăm o șansă războiului”. Împăratul Roșu, baletul intereselor între Putin și Zelenski

Președintele chinez Xi Jinping va transmite un mesaj puternic de susținere pentru Vladimir Putin cu ocazia vizitei de trei zile pe care o va efectua săptămâna aceasta la Moscova, chiar dacă va prezenta propunerile Beijingului pentru a pune capăt războiului dus de liderul rus în Ucraina.

Călătoria lui Xi marchează cel mai ambițios efort al său de până acum de a se implica în cel mai sângeros conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial și va fi urmată de prima sa conversație cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la invazia lui Putin din 2022.

Dar, în timp ce sprijinul „solid” al lui Xi pentru Putin îi asigură o primire călduroasă la Moscova în prima sa călătorie în străinătate de la obținerea celui de-al treilea mandat de președinte, acest lucru îl face, de asemenea, mai greu de acceptat ca un broker onest pentru a media un sfârșit al războiului, notează CNBC. Atât Moscova, cât și Kievul nu au reacționat la  propunerile vagi de pace ale Chinei, pe care aliații Ucrainei din SUA și Europa le-au respins categoric.

„Ambele părți se află în modul „hai să dăm o șansă războiului””, a declarat Alexander Gabuev, director al Centrului Carnegie Rusia-Eurasia. „Acum nu este momentul potrivit pentru diplomație”.

Ucraina ar plănui o ofensivă cu noi arme furnizate de aliații occidentali, în timp ce Rusia se pregătește pentru o luptă lungă, sperând să reziste mai mult decât Kievul și susținătorii săi. Fiecare parte o acuză pe cealaltă că nu este dispusă să pună pe masă negocieri de pace.

Cu toate acestea, vizita lui Xi la Moscova este o șansă de a-și promova imaginea de ” om de stat” global influent și de a contesta dominația SUA, sfidând eforturile Washingtonului de a-l izola pe Putin. Călătoria are loc în contextul în care tensiunile sino-americane au crescut exponențial.

Vineri, SUA au denunțat din nou planul Chinei pentru Ucraina ca fiind părtinitor față de Rusia, cerându-i lui Xi să ia legătura direct cu Zelenski.

Pentru Putin, sosirea liderului de la Beijing este o oportunitate de a strânge ceea ce a devenit cea mai importantă relație internațională a sa, fiind planificate discuții individuale și o cină „informală”.Comerțul dintre cele două țări a crescut pe fondul sancțiunilor fără precedent pe care SUA și aliații săi le-au impus Moscovei.

China a cumpărat energie rusească în valoare de peste 65 de miliarde de dolari, oferind o sursă cheie de numerar pentru Kremlin, precum și livrări vitale de tehnologie și alte bunuri. Rusia se așteaptă ca volumul schimburilor comerciale să sară la 200 de miliarde de dolari în acest an, de la aproximativ 185 de miliarde de dolari în 2022.

„Comerțul cu China este acum absolut vital pentru Rusia”, a declarat Janis Kluge, analist al economiei rusești la Institutul german pentru afaceri internaționale și de securitate din Berlin. „Relațiile economice au fost întotdeauna asimetrice, dar de la începutul războiului asimetria s-a transformat într-o dependență”.

Xin Jinping este un jucător abil: are șansa de a se prezenta ca un politician implicat în eforturile de pace în Ucraina, în timp ce SUA și aliații discută despre trimiterea de mai multe arme Kievului. Un mesaj care va rezona cu o mare parte a țărilor nealiniate la conflict.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
888 afisari

5 COMENTARII

  1. CE E ASA DE GREU DE PRICEPUT?CHINEZII PESTE TOT PE UNDE BOMBARDEAZA USA….MERG SI ADUNA CIOBURILE…SI SE IMBOGATESC.EXEMPLU-AFGHANISTAN….URMEAZA SI ALTE TARI LUATE PE GRATIS…CEA MAI BUNA MESERIE…SA FII FIRMA DE SALUBRITATE PE FRONT…ADUNI TOT CE VREI PE GRATIS

  2. Este un jucato asa de abil, cum este un lucru chinezesc. De doi lei. Ce sa spun? Abil. Toata lumea stie ca da din gura despre pace dar pe el nu il intereseaza nimic. Sanchi, baiat bun. Toata forta lui se bazeaza pe munca milioanelor de chinezi. E usor sa te dai mare cand ai in spate forta unui miliard de oameni. Parca a contribuit el la forta Chinei. Si pe Gigi Becali daca il pui intr o asemenea pozitie, se descurca. Probabil talentul chinezului a fost ca s a descurcat in clica lui de la varful partidului. Iar americanii niste cretini. In loc sa faca tot ce este omeneste posibil sa uneasca Europa si Ucraina si mai ales Rusia, adica toti oamenii albi si crestini, ei ne baga in faliment. Si odata cu noi intra si ei. Abia astepta cioroii, Iran, India, China, Africa, islamul, sa ne distruga. Chiar nu inteleg Putin si Biden, ca avem o soarta comuna impotriva ciorilor? Noi albii si crestinii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger