AcasăPoliticaGuvernul, somat să nu primească simptomatici în secțiile de vot

Guvernul, somat să nu primească simptomatici în secțiile de vot

Guvernul Orban riscă să baga țara în carantină după alegeri

O simplă mască nu este de ajuns pentru a evita infectarea celorlalți, atrage atenția pneumologul prof.dr. Paul Stoicescu. Acesta atrage atenția că pacienții simptomatici nu trebuie primiți în secțiile de votare, pentru că riscă să răspândească virusul.

Goana după voturi a guvernanților nu mai are nicio limită. Permiterea accesului în secțiile de votare și în cabinele de vot a persoanelor cu simptome clare de Covid dovedește o inconștiență fără precedent a acestora. Pneumologii au tras un semnal de alarmă în acest sens și cer autorităților să creeze spații separate, cu intrări separate pentru alegătorii simptomatici. ”Eu am auzit la radio că ar fi urne separate pentru cei suspecți de Covid, simptomatici, dar înțeleg că nu este specificat în ordinul celor doi miniștri acest lucru. Sigur că există un risc mai mare dacă cei simptomatici intră în secțiile de vot, dar eu sper să fie urnă separată și încăpere separată pentru aceștia. Iar dacă își scot masca pentru identificare, acești oameni, care sunt vizibil bolnavi, trebuie rugați să nu respire în timpul celor trei secunde. Important este ca acești oameni să nu strănute, să nu tușească, să nu vorbească și, eventual, să nu respire atunci când rămân fără mască. Riscurile cele mai mari le au membrii comisiei de vot, dar există un risc și pentru ceilalți alegători. Dacă intră un simptomatic în sala de vot nu este de ajuns doar faptul că acesta poartă mască. Cel mai normal lucru, dacă tot le dai voie să vină la vot, ar fi însă o urnă specială și o încăpere specială pentru persoanele simptomatice, dar și o intrare separată. În plus, toate buletinele de vot ale acestor simptomatici trebuie dezinfectate sau cine umblă cu ele să poarte mănuși”, ne-a declarat prof.dr. Paul Stoicescu.

Ordin halucinant

Ordinul nr. 1.594/140/2020 privind stabilirea unor măsuri și acțiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfășurarea în siguranță a procesului electoral, elaborat de Nelu Tătaru și Marcel Vela și publicat în Monitorul Oficial din 16 septembrie, conține prevederi halucinante. Astfel, la intrarea în secțiile de vot, alegătorii vor fi termometrizați. Dacă au sub 37,3 grade Celsius pot vota liniștiți, iar dacă au febră pot vota și mai liniștiți, pentru că au acces prioritizat. Simptomaticii vor fi conduși în secția de vot, vor prezenta actul de identitate, se vor identifica dându-și masca jos, iar apoi vor folosi pixul și ștampila de vot existente. Ulterior, aceștia vor fi sfătuiți să poarte mască până acasă, să nu se urce în mijloacele de transport în comun și să contacteze DSP-ul sau medicul de familie.

Aceeași ștampilă și pentru sănătoși și pentru bolnavi

Culmea este că, în cazul alegătorilor fără semne evidente de boală, măsurile de precauție sunt mult mai dure. Aceștia trebuie să evite contactul fizic cu membrii biroului electoral al secției de votare în timp ce semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot și a ștampilei de vot. ”Pe cât posibil, buletinele de vot, ștampila și pixurile ce vor fi utilizate de către alegători pentru semnare vor fi dispuse astfel încât alegătorul să le poată prelua singur, fără a avea contact direct cu membrii biroului electoral al secției de votare, sub supravegherea și la indicația acestora. Dacă alegătorul și-a dezinfectat mâinile la intrarea în localul de vot și a purtat mască de protecție pe durata staționării în localul de vot, ștampila, buletinele de vot, pixul și documentele atinse vor fi considerate necontaminate”, se arată în ordinul comun al miniștrilor Tătaru și Vela. Însă, în cazul simptomaticilor, actul normativ nu prevede astfel de măsuri de protecție, iar ștampila de vot va fi folosită, fără probleme, și de către alegătorii neinfectați.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
529 afisari

4 COMENTARII

  1. Te vei convinge foarte usor! Oferim un viitor stabil! Noi vrem sa ajungem la Hollywood! Lucrezi comod, acasa la tine! Munca fara stres! Oferta pentru cei seriosi! Special pentru castiguri online! Sansa ta de a te apropia de Hollywood! Cu toate fortele spre Hollywood! Castigi bani cu cel mai spectaculos subiect de film! Solicita acum detalii la adresa de email muncadeacasa08@gmail.com

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger