AcasăPoliticaGuvernul nu are nevoie de bani. Cotizația României pentru armata afgană, transferată...

Guvernul nu are nevoie de bani. Cotizația României pentru armata afgană, transferată direct Ucrainei

Slava mai primește niște bani de la statul român

Cotizația obligatorie a României pentru forțele armate afgane se va muta în Ucraina, deși NATO a oferit și posibilitatea ca banii rămași necheltuiți să fie înapoiați bugetului național. Finanțarea armatei ucrainene ar fi fost prevăzută în Programul de guvernare, susține Executivul. O parte din bani va merge și în Republica Moldova, nu pentru ajutorarea populației, ci pentru cumpărarea de armament.

Țara noastră a plătit, în 2020, un milion de dolari pentru anii 2018 și 2019, suma reprezentând contribuția anuală a României la Fondul voluntar al NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane (ANA TF). Cotizația, de 500.000 de dolari pe an, ar fi trebuit să fie achitată până în 2024, însă, în 2021, aceasta a fost sistată, după retragerea americanilor din Afganistan. Cel mai probabil, România a plătit și banii pentru 2020 și 2021, pentru că NATO a anunțat că a mai rămas necheltuită suma de 1.589.699 de dolari. Banii ar fi putut intra în bugetul de stat, însă Guvernul a decis ca aceștia să meargă în Ucraina și în Republica Moldova, pentru înarmare.

”Prin intermediul Fondului voluntar ANA TF au fost derulate proiecte diverse pentru instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor forțelor armate afgane. Ca urmare a preluării prin forță a puterii la Kabul, de către talibani, în anul 2021, la nivelul Alianței s-a decis închiderea Fondului voluntar de asistență pentru forțele naționale afgane (ANA TF), statele contribuitoare fiind informate cu privire la situația la zi a contribuțiilor naționale efectuate în cadrul acestui Fond. În urma deliberărilor de la nivelul Alianței s-a decis ca sumele rămase necheltuite să fie returnate la bugetele naționale ale statelor donatoare sau redirecționate de către acestea spre alte Fonduri Voluntare ale NATO”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii adoptate de Guvern.

Donație cu repetiție

La sfârșitul lunii septembrie 2022, România a donat prima tranșă din din sumele necheltuite din contribuţia României la ANA TF, în cuantum de 1.400.000 dolari, către Fonduri Voluntare NATO de întărire a capacităţii de apărare ale Ucrainei, Republicii Moldova, Georgiei şi Iordaniei. Atunci Ucraina a primit din partea României o donație de 400.000 de dolari, în timp ce Republica Moldova a primit 600.000 de dolari. De data aceasta, suma de 1.589.699 dolari va fi împărțită astfel: 750.000 dolari Republicii Moldova și 839.699 dolari Ucrainei, pentru achiziția de armament.

”Decizia alocării fondurilor, prin intermediul NATO, în beneficiul Republicii Moldova și Ucrainei, are la bază interese de politică externă, în concordanță cu obiectivele fixate prin Programul de guvernare 2021-2024. Contribuția la pachetul de asistență pentru Republica Moldova are în vedere întărirea capacității Guvernului Republicii Moldova de instruire a forțelor sale armate, iar contribuția la pachetul de asistență pentru Ucraina are în vedere întărirea rezilienței acestei țări pe segmente unde România deține o expertiză vastă precum apărarea cibernetică, război hibrid sau comunicare strategică, domenii non combat. De asemenea, în contextul escaladării regionale create de acțiunile agresive ale Federației Ruse, participarea la Fondul voluntar privind Pachetul de asistență cuprinzătoare pentru Ucraina devine o necesitate și reflectă angajamente politice ale României la nivelul NATO”, a arătat Executivul.

Situația e sub control

Sprijinul financiar acordat armatei ucrainene va consolida imaginea României de contributor de securitate nu numai la nivelul relației bilaterale cu Ucraina, dar își va substanția și profilul în cadrul NATO de participant la programele de asistență ale Alianței față de parteneri, susține Guvernul. Totodată, din punct de vedere socio-economic nu este anticipat un impact, deoarece sumele care fac obiectul prezentei Hotărâri de Guvern au fost deja virate la Fondul Voluntar NATO pentru susținerea Armatei Naționale Afgane și nu afectează bugetul pe anul în curs. Cu alte cuvinte, și-așa nu aveam nevoie de bani.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.585 afisari

9 COMENTARII

  1. ”Finanțarea armatei ucrainene ar fi fost prevăzută în Programul de guvernare”
    Putem vedea si noi programul de guvernare? Aaaaa, ei nu exista?

  2. Bine ca ii ajutati pe raketii astia criminali care isi bat joc de noi cu fiecare ocazie.

  3. Păi, parcă spuneau că bugetul României este sărac și trebuie redus. Nu așa au stabilit în aceste zile, când au stabilit reducerea cheltuielilor bugetare? Atunci de unde bănetul cu care se aruncă în în ucraineni și moldoveni? Sau Maia Sandu a primit cadou de la Margareta după ce au purces la plantarea unor copaci? Nu ar trebui ca mai întâi să ne rezolvăm sărăcia noastră și apoi, dacă mai rămân firimituri, să dăm și altora? Atâta timp cât cad școlile pe elevi, spitalele sunt așa cum sunt, agricultura este în pragul falimentului, că de industrie nici nu se prea mai vorbește, nu văd de ce trebuie să facem atâtea acte de caritate. Deocamdată, urmare a crizei provocate de războiul ruso-ucrainean, nimeni nu ne dă și nouă un mic ajutor, ba mai mult UE ne și condiționează sau ne taie ajutoarele pe motive puierile.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger