AcasăPoliticaULTIMA ORĂ Cabinetul Cioloș a picat testul în Parlament! Vot de respingere...

ULTIMA ORĂ Cabinetul Cioloș a picat testul în Parlament! Vot de respingere istoric

dacian ciolosGuvernul minoritar Cioloș, la vot în Parlament. Ce șanse are să pună capăt crizei politice

Guvernul Cioloș cere, miercuri, 20 octombrie, votul de încredere al Parlamentului. Cabinetul se bazează doar pe cele 80 de voturi ale USR. Ședința pentru învestirea noului Executiv începe la ora 10.00.

UPDATE 12:40 Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități.  

UPDATE 12.09. A început votul pentru învestirea Guvernului Cioloș. De 234 de voturi are nevoie Cabinetul lui Dacian Cioloș ca să fie instalat în funcție.

UPDATE 12.00. Șeful PSD, Marcel Ciolacu, a făcut apel la liderii de partide să „lase politica” și să se întâlnească „imediat” pentru a depăși criza:

„Fac apel la toți liderii de partide. Vă cer să ne întâlnim imediat și să găsim o soluție ca să scoatem România din criză. Gata cu politica, nu se mai poate așa! Trebuie ca politicienii să facă un pas în spate și să aducem specialiști care să vină cu soluții. Vă cer să fiți în al 12-lea ceas bărbați de stat. Vă cer să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri, în Parlamant.

Marcel Ciolacu: „Vă cer să fiți în al 12-lea ceas bărbați de stat”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri dimineață, că împreună cu colegii săi din partid vor merge să primească doza trei de vaccin anti-COVID. Mesajul despre vaccinarea cu doza 3 vine la o zi după ce România a înregistrat cel mai negru bilanț COVID, cu aproape 19.000 de cazuri noi în 24 de ore, 574 de decese și peste 1800 de pacienți internați la ATI.

____________________________________________________

UPDATE 11.20. Deputatul PSD, Alexandru Rafila, consideră că un vot pentru Dacian Cioloș ar fi ”un experiment nefericit pentru România”.

„A fost un discurs perfect, ideal, care ne duce într-o poziție în care să credem pentru un moment că sunt lucruri care s-ar putea întâmpla în România, dar nu putem să nu ne uităm la ceea ce s-a întâmplat în trecut. Cu siguranță cu toții ne dorim încheierea crizei sanitare, încheierea crizei politice.

Rafila: „A vota Guvernul Cioloș ar însemna să supunem România unui experiment nefericit”

(…) Mă gândesc că domnul Dacian Cioloș, care dorește să devină șeful unui Guvern de tranziție, a creat acest discurs pentru ca parlamentarii să renunțe la responsabilitatea politică, dar nu putem continua cu acești oameni, care au dovedit că nu știu să gestioneze această situație de criză.

Cred că în această perioadă, dacă continuăm cu aceeași oameni vom supune poporul român unui experiment nefericit. Cu siguranță PSD va vota împotriva unui Guvern care să pună în pericol întreaga societate românească.”, a spus Alexandru Rafila.

_____________________________________________

UPDATE 10.39. Premierul desemnat Dacian Cioloş s-a adresat miercuri plenului Parlamentului cu un discurs centrat pe pandemie, în care a precizat că nu intenţionează să polemizeze cu nicio forţă politică. La propunerea sa, a fost păstrat un moment de reculegere pentru victimele pandemiei. A făcut, însă, o mare gafă!

„Pentru toți cei care și-au pierdut viața, familiile îndoliate, pentru cei care și-au pierdut veniturile, pentru cei care nu știu cum vor ieși din iarnă cu plata facturilor suntem datori să răspundem cu responsabilitate. Propun să ținem un moment de reculegere pentru cei 40 de români care și-au pierdut viața în pandemie” – Dacian Cioloș

Dacian Cioloș cere un vot pentru un guvern de criză

În discursul din plenul Parlamentului, Dacian Cioloș a făcut un ultim apel către parlamentari. „România nu mai poate astfel. Tensiunea socială a ajuns la un nivel atât de ridicat încât se poate simți peste tot. Astăzi, aici, avem ocazia de a face ceva concret. Avem ocazia să le arătăm cetățenilor României că pot conta pe clasa politică. Votați pentru acest guvern pentru a oferi o soluție crizei. Votați fără un calcul politic! Prețuiți puterea pe care o aveți asupra destinului și binelui românilor! Această propunere de guvern e rezultatul unei crize. Nu ajută pe nimeni nici politic, nici social să prelungim această criză. Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei.

Sunt conștient că un guvern învestit astăzi nu are viață lungă. Votați acest guvern! Acest guvern poate să fie o soluție pentru ieșirea din criză, chiar dacă va avea o viață scurtă”, a declarat președintele USR.


UPDATE 10.30. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, cheamă partidele din Parlament la negocieri. El susține că politicienii trebuie să stea mai „aplicați” la discuții pentru formarea noului Guvern.

„Ar trebui să stăm mai aplicați de vorbă. Cred că toate declarațiile mele sunt serioase (n. r., cu referire la demiterea președintelui). Politicienii care nu sunt de specialitate, să nu-și mai dea cu părerea despre pandemie” – Marcel Ciolacu


Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, miercuri, pentru votul de învestire a Guvernului propus de premierul desemnat Dacian Cioloş.

Marţi, miniştrii propuşi în Cabinetul Cioloş au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, toţi, cu excepţia ministrului propus la Transporturi, Cătălin Drulă, primind avize negative. Drulă, ministru al Transporturilor și în Cabinetul Cîțu, a primit aviz favorabil din eroare procedurală, după ce în comisii nu s-au întrunit voturile necesare pentru un aviz nefavorabil.

Avizul comisiilor la audierea miniştrilor propuşi este consultativ.

Partidele parlamentare boicotează votul

Pentru a fi învestit, Guvernul Cioloş are nevoie de votul favorabil a 234 de parlamentari. USR are 80 de deputaţi şi senatori şi nicio altă formaţiune politică parlamentară nu a anunţat că susţine cabinetul.

Liberalii au anunțat deja că vor fi prezenți, dar nu vor vota. UDMR, prin vocea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în Parlament, însă nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş.

PSD şi AUR spun că nu vor da votul Cabinetului Cioloş şi speră ca, un vot de respingere, miercuri să aducă mai aproape ideea declanşării alegerilor anticipate.

În cazul în care va pica la vot, președintele Klaus Iohannis trebuie să cheme din nou la consultări partidele.

Cioloș merge la vot cu un guvern minoritar

Miniștrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş sunt:

  • Dan Barna – ministrul Afacerilor Externe;
  • Nicu Fălcoi – ministrul Apărării Naţionale;
  • Alin Stoica – ministrul Afacerilor Interne;
  • Stelian Ion – ministrul Justiţiei;
  • Dragoş Pîslaru – ministrul Finanţelor;
  • Cătălin Drulă – ministrul Transporturilor şi Infrastructurii;
  • Cristina Prună – ministrul Energiei;
  • Claudiu Năsui – ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului;
  • George Căţean – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
  • Mihai Goţiu – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor;
  • Cristian Ghinea – ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene;
  • Ioana Mihăilă – ministrul Sănătăţii;
  • Ionuţ Moşteanu – ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei;
  • Oana Ţoiu – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale;
  • Corina Atanasiu – ministrul Educaţiei;
  • Monica Berescu – ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării;
  • Iulia Popovici – ministrul Culturii;
  • Tudor Pop – ministrul Tineretului şi Sportului.
author avatar
Andreea Vlad
906 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger