AcasăPoliticaGuvernul, marionetă austriacă. Cum a vrut tandemul Ciucă-Popescu să favorizeze monopolul OMV

Guvernul, marionetă austriacă. Cum a vrut tandemul Ciucă-Popescu să favorizeze monopolul OMV

Înainte de plecare, Nicolae Ciucă a vrut să facă un cadou OMV

De teama unei situații imprevizibile după rotativă, Guvernul Ciucă a încercat, pe nebăgare de seamă, să aprobe un proiect prin care prelungea licența de explorare în domeniul petrolier a OMV pentru încă 15 ani, deși Acordul expira abia în 2027. Problema este că OMV a depășit termenele prevăzute în Acord, iar statul român ar fi trebuit măcar să negocieze dur o eventuală concesie făcută austriecilor, prin punerea pe masă a votului pentru Schengen, ne spune Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Faptul că Guvernul Ciucă s-a grăbit să facă un cadou uriaș celor de la OMV, printr-o prelungire a Acordului petrolier de explorare pentru 15 ani, denotă că, în viitorul Executiv, ministrul Energiei, Virgil Popescu, nu s-ar mai regăsi. Sau, în orice caz, nu va mai avea atât de multă putere în Guvernul Ciolacu. Slugărnicia asta în fața austriecilor este strigătoare la cer, în condițiile în care Austria a dat României una dintre cele mai grele lovituri prin votul negativ pentru Schengen. În acordul de explorare sunt stipulate suma care trebuie investită și timpul în care trebuie să declare zăcământul comercial sau nu.

”Prelungirea ar fi legală, dar nu morală, pentru că nu putem să trecem cu vederea ce ne-a făcut Austria cu Schengen. Condițiile financiare, de investiții, au fost îndeplinite, dar cele legate de timp, nu. Pentru că Guvernele României au tot dat prelungiri peste prelungiri pentru explorare, dar niciun guvern nu a avut curaj să prelungească mai mult de 3 ani. Au invocat că Hunt Oil, care a investit alături de OMV, are nevoie de o perioadă mai mare de timp. Bine, bine, dar de ce pui tu alte condiții, cu banii Hunt Oil ? Nici nu se admit astfel de condiții. Pe perimetrele pe care ți le-am dat ție, nu ai respectat termenele și atunci de ce le-ai luat? Deci nu ai respectat programul din Acordul petrolier, ți-am luat perimetrul”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

Unde sunt negocierile?

Dacă statul român ar da, până la urmă, o astfel de prelungire, ar trebui cel puțin să negocieze intrarea în Schengen, consideră Dian Popescu. ”Au vrut să dea repede această prelungire, că nu se știe ce guvern vine și atunci poate să spună OMV-ului că a expirat termenul, că nu a declarat zăcământul comercial, că nu a început producția, că nu a cerut licență de exploatare și se termină acordul. Statul român, dacă le scoate iar la licitație, ia bani și poate vin și alte firme mari. Dar OMV s-a învățat că are putere prin Ciucă și Iohannis, se duce la ANRM să le scoată și se dă hotărâre de guvern. Ar trebui să scoatem la licitație aceste perimetre, pentru că așa se creează și o concurență, nu mai lasă OMV să aibă monopol pe petrolul din România. Că, la licitație, vor veni firme grele, care au capacitatea de investiție și pot intra pe producție și atunci, ușor, ușor, se schimbă macazul cu OMV”, ne spune Dian Popescu. Acesta arată că, pe explorare, România nu câștigă bani decât atunci când scoate la licitație perimetrele, dar sumele importante vin abia atunci când zăcămintele intră în exploatare, pentru că vin redevențele petroliere.

Perimetre blocate

Din anul 2000, când a intrat în vigoare acordul petrolier, OMV tot explorează perimetrele. Potrivit Guvernului, suprafața concesionată OMV a fost redusă atât prin renunțări parțiale din suprafețele perimetrelor păstrate, cât și prin renunțări integrale la unele perimetre, astfel încât, în prezent, față de suprafața inițială din Acordul de concesiune de 57.462,49 km2, adunând suprafața celor 18 perimetre de explorare, suprafața însumată a celor 9 perimetre păstrate în prezent de titulari este de 16.725,40 km2, reprezentând circa 29% din suprafața iniția. ”Nu au respectat termenul cei de la OMV, să nu mai vină cu povești, că au investit 600 milioane de euro. Pentru o companie de petrol 600 milioane de euro este nimic, mai ales în atâția ani. Nu e posibil așa ceva. Pe un perimetru de 57.000 de km pătrați și acum 16.000 de km pătrați, în 11 locații din România. Practic, ei le țin ocupate ca să nu le ia alții, ca să nu aibă concurență. Așa au făcut și cu firmele prestatoare de servicii, au omorât toate firmele românești și au rămas doar firme austriece. Și vorbim de conducte, drumuri, accesorii, foraj. Nu le-au dat de lucru și au intrat în faliment”, ne-a mai precizat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
3.026 afisari

55 COMENTARII

  1. CIUCA ERA INCA DIN 1990 OMUL CHEIE….BARONESELE CAUTAU UN GIGOLO LA VIENA…SI S-AU TREZIT CU UN BATALION TRIMIS DE CIUCA..LA RAZBOI CU PERNE IN DORMITOR

  2. Buna ziua. Baieti uitativa la haimanalele astea, cum de 10 zile isi aleg ministere, oameni si numar, de parca primul act de guvernare a fost un esec ! Acum vor altii si altele ! Acum e actul doi: furturi, afaceri prospere, sa mai cistige si altii ca asa e bine ! Unul e gral in rezerva altul labagiu de la Vrancea ! Nu mai stiu de rusine, bunsimt, masura etc. Pensii, nivel de trai al romanilor, invatamint, sanatate : o lae, ii doare-n peritoneu ! Rusine sa va fie oameni de doi lei !!!!

    • Ciuca a primit ordin de la Joianis…
      Popescu e unealta, care spera ca îl vor proteja serviciile.
      Nu o vor face, ptr ca acolo nu sunt iubiți trădătorii La mi.enrul bun, îl executa.

  3. Ba,cat de jos poti sa fii intr o viata??? Macar aceste hiene hamesite ne lasau in schengen ca e un drept nu ne dadeau nimic de la ei.ce Dumnezeu sa i ierte pe astia toti ?!

  4. inca nu au atins limita.
    Vor face o agentie , care sa conduca toate sectoarele economice . Apoi, vor vinde 49% din actiuni ,.
    Va fi bataie pe bursa.
    Ptr ca , la fel ca la PE TROM , vor veni ulterior cu majorare de capital, statul nu participa, si asa , HIDR OELECTRICA, RO MGAZ, TRAN SELEC TRICA etc ajung la oculta.
    Iar pu limea, traieste cu p nl si p sd.
    La fiecare agent ec , va fi pus un trad ator , in cons de supraveghere( vezi RC la PE TROM)

  5. TRADARE,TRADARE,TRADARE , da sa stim si noi !!!!,COANE IANCULE ,COANE IANCULE ,daca mai traiai aveai ce scrie !!,astia farsori !,astia derbedei ,astia coate goale ajunsi ministri si parlamentari , Agamita al dumitale e pui pe langa MANGAFALELE DE AZI .
    Lifte spurcate , se vand primului venit ca la bordel !,sarmana tara pe ce labe pline de rahat ai ajuns.

  6. Ba, nu sunt de acord cu ce fac aceste jigadii care ne conduc, dar sa nu mai stam ca mumiile, ati vazut in Franta, cand nu le convine ceva, garadual, atrag atentia politicienilor ca au luat-o pe aratura ! Nu doresc violente, dar sa facem si noi ceva !

  7. Mai sunt si taratoare pe lumea asta
    Fiinte absurde si lacome tare
    Dar in halul acesta de nesimtire
    N-am vazut inca ca jigodia asta!

    Nu e vinovat premierul ,nu cred
    Doar maimutoiul acesta, Virgil vandutul
    El s-a dus cu vrajeli si cu mita la el
    Imbiindu-l cu bani cu valuta!

    DNA-ul ce face ,se joaca de-a prinsa
    Cum de-i permite unui soarece stors
    Sa-si bata joc de tara aceasta
    Tradatorul acesta cu cheita intors!

  8. Sigur ,,sorece stors ,,,esti iesit din closet !Dar o sa te bagam in closetul puscariei ,acolo unde e locul tradatorilor de tara ,acolo unde e locul hotilor bai capra austriecilor si vanzatorul Romaniei Ticalosule nazist !

  9. Romania este o Tara care se afla sub ocupatie militara straina si ca urmare, Guvernul Marioneta de la Bucuresti este nereprezentativ si implementeaza exclusiv masurile dorite de fortele de ocupatie.

    • Acest ciuca maciuca ,în vremurile de alta data ,când armata era asa cum trebuie ,nu ar fi avut loc nici de plutonier de companie

  10. Mi se pare o tradare pe fata a guvernului roman fata de tara noastra si viitorul ei. Austriecii nu ne permit intrarea in Shenghen iar noi in continuare ii sustinem. Trist…

    • Pai tu de ce crezi, ca impostorul Werner a vrut debarcarea lui dragnea și implicit a psd de atunci ,că ce este acum psd arată
      a glumă proastă, ca să-și pună clovni lui,care sa praduiasca țară

  11. Bai ciukanezule obez, gras si umlfta, vrei un cap in gura ? Daca tot esti un tradator de neam prost si de colonie esuata semi-bananiera, macar sa ai frigiderul plin tot timpul cu carne, de la romanasii tai !! Ha ha ha 🙂 Plus celebrele placutze suedeze, finlandeze si norvegiene 🙂 Sa iti pice toate plombele din gura, bai intendentul soldatului Svejk 🙂 Bai maciuca, atentie, comanda la mine: Drepti, Culcat, Drepti, Culcat !!

  12. Bai oameni buni ,Plavanul ne-a adus in ceata cu datorii de 60%din pib-ul tariiCand v-a pleca de acolo hai sa-i facem o surpriza :Sa-i punem catuse si sa defilam cu el cum a facut scarba cu atatia oameni nevinovati Din cele 3400 procese de coruptie intentate de portocalele lui doar adversarilor sai 234 au fost echitabile ,restul vrajeala de om nebun de cutre scarboase iesite din gauri !

  13. Daca îl căutăm de bani și proprietăți pe Virgil Popescu vom găsi sigur parandaratul purcoi. Mai ales pe la familie și prieteni. Dar cu Bode Palincarul și bâlbâitul de la Justiție e imposibil.

  14. Cât îl mai ține în Guvern pe trădătorul de Popescu, care a creat mari pagube economico-financiare României? Când va respecta acesta jurământul depus la învestirea ca ministru?

  15. Eu nu acuz pecei care au facut favoruri pentru a intra in Shengan.
    Eu acuz prostul care dupa refuz mai face concesii austriei.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger