AcasăPoliticaGuvernul e "om" şi salvează TAROM! Ce lege se pregăteşte pentru compania...

Guvernul e „om” şi salvează TAROM! Ce lege se pregăteşte pentru compania aviatică

avioane TAROMGuvernul e "om" şi salvează TAROM! Ce lege se pregăteşte pentru compania aviatică

TAROM s-a afundat tot mai mult din cauza crizei provocate de pandemie. Compania a fost nevoită chiar să dea oameni afară, din cauză că a scăzut fluxul turiştilor. Acum, Guvernul caută soluţii prin care să scoată firmla la liman.

Guvernul se pregăteşte să acorde TAROM un nou ajutor de stat pentru finanţarea măsurilor prevăzute în planul de restructurare, în contextul în care ajutorul dat anul trecut a acoperit doar o parte din pierderile cauzate de pandemie şi nu a adus compania pe linia de plutire.

Pregătesc o subvenţie de la bugetul de stat

Florin Cîţu şi miniştrii săi vor completa legislaţia cu un nou articol care să prevadă posibilitatea acordării ajutorului de stat individual de restructurare sub formă de subvenţie de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, sub formă de garanţie de stat emisă în condiţiile legii şi/sau de împrumut.

Se propune ca sumele achitate de la bugetul de stat pentru achiziţionarea de aeronave noi în cadrul măsurilor de restructurare şi nerecuperate, să se transforme la finele fiecărui an în capital şi să majoreze capitalul social deţinut de statul român la compania TAROM.

Iată ce măsuri a iniţiat statul pentru TAROM:

  • achiziţionarea a 5 aeronave noi Boeing 737 MAX cu livrare în anul 2023, pentru care compania are nevoie de surse de finanţare pe termen scurt, pentru plata avansurilor
  • înlocuirea aeronavelor vechi tip ATR.

Până în prezent, TAROM a beneficiat de un ajutor de salvare, sub forma unui împrumut de Trezorerie în valoare de aproximativ 176 milioane lei (36,7 milioane euro), care ar fi trebuit să acopere necesarul de lichidități al companiei pentru perioada martie – august 2020, asigurând funcționarea normală a companiei până la implementarea unui program de restructurare, se arată în expunerea de motive.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, declara recent că pentru TAROM există ”un plan bun”, dar punerea în aplicare a acestuia nu îl mulţumeşte.

El susţine că, pentru a redeveni profitabilă, compania TAROM are nevoie de o injecţie de capital de 150-200 de milioane de euro, un ajutor de stat având nevoie de aprobarea Comisiei Europene.

author avatar
Andrei Ștefan
219 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger