AcasăPoliticaGuvernul are bani. Sporuri de risc pentru birocrații din prefecturi

Guvernul are bani. Sporuri de risc pentru birocrații din prefecturi

Orban nu are bani pentru pensii și alocații, ci doar pentru sporuri la prefecturi

Cu un buget falimentar și cu împrumuturi făcute zilnic, Guvernul Orban a decis să mai crească niște salarii. Fiindcă tot se apropie alegerile, birocrații din prefecturi, instituții care aplică politica Guvernului în teritoriu, au fost unși cu niște sporuri de risc, pe motiv că se luptă din greu cu pandemia.

Personalul medical și polițiștii, trimiși în linia întâi, în contact direct cu bolnavii Covid, nu au depus niciun efort în comparație cu birocrații din prefecturi. Potrivit Guvernului, activitățile realizate de personalul din instituțiile prefectului au crescut în contextul pandemiei Covid-19, când au fost stabilite măsuri suplimentare în vederea prevenirii răspândirii infecției cu coronavirusul SARS COV-2. ”Astfel, toate structurile teritoriale ale autorităților și instituțiilor publice centrale, precum și celelalte autorități locale acționează pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus, în mod integrat, sub coordonarea prefectului, care asigură aplicarea unitară a dispozițiilor autorităților publice centrale cu rol principal și de coordonare.

În acest context, personalul instituțiilor prefectului este angrenat în respectarea și îndeplinirea măsurilor susmenționate, în diminuarea cazurilor de îmbolnăviri/infectări cu Covid-19, în activitățile de control prin monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate. Implicarea instituțiilor prefectului în activitățile de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de Covid-19, în perioada stării de alertă, a presupus un volum mai mare de muncă și un risc suplimentar față de activitățile/atribuțiile curente desfășurate de către acestea”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern care instituie bani în plus la salariu pentru angajații prefecturilor.

I-ați văzut pe străzi?

Guvernul explică acordarea sporurilor de risc angajaților din prefecturi prin faptul că aceștia ar fi desfășurat activități de verificare a respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă, în zonele aglomerate, precum piețe, terase sau cluburi în aer liber, dar și în mijloacele de transport în comun, fapt ce ar fi presupus un risc suplimentar. La această motivație invocată de Executiv există un singur argument, acela că birocrații din prefecturi nu aveau atribuții de control și de sancționare a celor care nu respectau reglementările legale.

”De la începutul stării de alertă, au fost constituite grupuri de suport tehnic la nivelul instituțiilor prefectului pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, al căror secretariat este asigurat de către aceste instituții, fapt ce a condus, de asemenea, la un volum mai mare de muncă. În acest sens, se impune acordarea unui spor personalului din instituțiile prefectului, implicat în diferite activități de prevenire și limitare a infecțiilor cu noul coronavirus, în vederea asigurării unei măsuri de stimulare a funcționarilor publici care desfășoară asemenea activități”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ adoptat de Guvern.

Creștere de 30%

Pentru abnegația, dăruirea, eforturile depuse, precum și pentru riscurile uriașe pe care și le-au asumat, angajații prefecturilor vor primi un spor de 30% la salariul de bază, pe perioada stării de alertă instituită în condițiile legii, se arată în hotărârea de guvern. ”Acordarea sporului, în contextul celor menționate, va crește nivelul de responsabilitate și gradul de implicare ale instituțiilor prefectului pentru diminuarea cazurile de îmbolnăviri/infectări cu COVID-19. De asemenea, va crește gradul de respectare și de asigurare a regulilor de protecţie și de sănătate a oamenilor, implicarea în activitățile de control a instituțiilor în cauză, precum și monitorizarea suplimentară a zonelor de risc identificate”, susține Guvernul.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.774 afisari

5 COMENTARII

  1. In Romania TRANZITIA e fara de SFARSIT si merge intr-o directie necunoscuta , iar DEPOLITIZAREA functiei publice este un obiectiv fundamental, vital,(imposibil de realzat), pentru a face loc performantei politicilor publice si reformei in administratia statului, in vederea gestionarii riguroase a banului public si utilizarii cat mai eficiente a resurselor bugetare si nu numai este necesar ca, la nivel CENTRAL sa se infiinteze un colectiv de lucru format din experti integri denumit “BIROUL NATIONAL pentru STUDIU BUGETAR” asemanator cu cel ce activeaza de cand a fost criza in Marea Britanie (infiintat pe timpul fostului premier Margaret Thatcher) care sa rationalizeze si sa optimizeze cheltuielile bugetare inclusiv organigramele, statele de functii, supradimensionate din toate structurile statului si sa valorifice la maximum posibil resursele disponibile ale statului, care in prezent sunt PRADUITE de clanuri MAFIOTE.
    Acest colectiv de lucru APOLITIC trebuie sa aiba doar obiective , scopuri social-economice si sa cuprinda, elite, specialisti (auditori) din toate domeniile de functionare ale statului si din sectorul privat (fara pretentii de plata) cu experienta si realizari dovedite, buna credinta, onoare, caracter , demnitate, putere de creatie si inovare, care sa manifeste multa fermitate si omenie in actiunile lor.

  2. Ne amintim cu totii zelul politiei si al doctorilor de a amenda si infiera cu manie proletara orice amarat plecat in timpul asazisei stari de urgenta sa cumpere o paine sau sa duca mancare mamei de 90 de ani care uitase sa ia la el bucata de hartie igienica numita „declaratie”.Dupa asta ati fost umiliti,alaturi de toti romanii.de adoptarea asazisei legi a carantinarii care l-ar face invidios si pe Mengele in care oamenii presupus bolnavi trebuiau haituiti si inchisi la fel ca in Planeta Maimutelor.Acum ca v-ati luat o mare teapa poate slujiti si amaratul de popor roman care din putinul sau va plateste studiile si salariile nu tocmai mici.Va spune un om simplu:dictaturile trec ,poporul ramane.Clica pe care ati slujit-o si pentru care v-ati ales doar cu dispretul Romaniei tacute e ocupata cu propria clientela,o categorie de ratati buni de nimic obosita si nervoasa de atata asteptare a ciolanului ,si sa execute ordinele celui de-al IV-lea Reich.

  3. @ Sunteți de părere și că subvenționarea partidelor politice din bugetul de stat nu ar trebui să încalce legea ajutorului de stat și legea concurenței, așa cum se procedează și cu întreprinderile economice de stat, ?

  4. Intrebarea este cine minte, Sica cand e muci, sau emeritul domn Citu, a carui gurita, il lauda necontenit ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger