AcasăPoliticaGuvernul a sesizat CCR-ul pe o temă importantă: ”Nu au identificat sursele...

Guvernul a sesizat CCR-ul pe o temă importantă: ”Nu au identificat sursele clare de finanțare”

Guvernul a sesizat CCR-ul pe o temă importantă: ”Parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare”

Executivul Orban se adresează Curții Constituționale, în privința proiectelor de rectificare bugetară adoptate de Parlament în forma amendată de PSD, cea incluzând creșterea pensiilor cu 40 de procente.

Din direcția Palatului Victoria s-a transmis că Guvernul a depus în cursul zilei de marți o sesizare la CCR ”în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020”.

Din informarea făcută publică de către reprezentanții echipei guvernamentale rezultă, între altele, că ”în esență, Executivul reiterează argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigențele de previzibilitate ale legii și perspectivele evoluției situației bugetului consolidat și a economiei generale, cu consecința afectării principiului securității juridice. În plus, abrogarea unor articole din ordonanța de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie a.c. nu duce automat la aplicarea legii inițiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziții tranzitorii”.

De asemenea, se pune accent și pe faptul că, în opinia reprezentanților Guvernului, ”parlamentarii nu au identificat sursele clare de finanțare a majorărilor propuse, necesare pentru a acoperi cheltuielile urmărite și care să reflecte principiul echilibrului bugetar, potrivit dispozițiilor constituționale”.

Explicații în cazul majorării pensiilor

De asemenea, oficialii de la Palatul Victoria aduc în discuție, în această chestiune, atât deficitul bugetar, cât și contextul crizei sanitare, cea generată de noul coronavirus. ”Odată cu intrarea în vigoare a OUG 135/2020, noua valoare a punctului de pensie respectiv de 1.442 de lei s-a aplicat de la data de 1 septembrie 2020, la valoarea maximă pe care o permite bugetul de stat. Aplicarea majorării punctului de pensie la 1.775 de lei așa cum a modificat legiuitorul și majorarea salariilor profesorilor ar presupune „un necesar de finanțare din fonduri publice de 11,2 miliarde de lei în anul 2020, respectiv 1,06% din PIB și 34,3 miliarde de lei în anul 2021 (reprezentând 3,05 % din PIB). ”

Or, execuția bugetului general consolidat în primele luni ale anului 2020 a înregistrat un deficit de 45,17 miliarde de lei, respectiv 4,17% din PIB. În condițiile actualei crize sanitare extrem de grave în care presiunea asupra bugetului de stat este uriașă din cauza creșterilor masive ale cheltuielilor nepermanente, iar riscul de a avea un deficit bugetar uriaș în 2021 este unul ridicat, Parlamentul ar trebui să contribuie la corecția deficitului bugetar. În schimb, Legislativul a ales să acționeze în sens contrar acestui obiectiv, nerespectând astfel angajamentele europene pe care România are obligația a le îndeplini”, se mai precizează în informarea transmisă de la nivelul Guvernului.

Accent pe analize și studii de impact

Nu în ultimul rând, reprezentanții de la Palatul Victoria aduc în discuție inclusiv nevoia raportării realiste la situația economică internațională provocată de pandemia de COVID-19. ”Executivul subliniază faptul că rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 a fost construită pe baza analizelor și studiilor de impact, reprezentând un echilibru între toate domeniile care au necesitat finanțare astfel încât impactul economic al crizei sanitare să fie redus la cel mai mic nivel posibil. Distorsionarea construcției bugetare, prin introducerea de cheltuieli fără bază reală în nivelul veniturilor, are ca finalitate degradarea economică, cu impact negativ în nivelul de trai al tuturor cetățenilor, inclusiv a prezumtivilor beneficiari ai acestor cheltuieli.

Totodată, gestionarea contextului economic actual necesită o raportare realistă la situația economică internațională provocată de pandemie și maximă precauție în menținerea echilibrelor bugetare în beneficiul tuturor cetățenilor”, se mai arată în documentul făcut public din direcția Guvernului.