AcasăPoliticaGuvernul a adoptat calendarul alegerilor 2024. Când începe campania electorală

Guvernul a adoptat calendarul alegerilor 2024. Când începe campania electorală

votScade vârsta de votare. De la câți ani pot participa tinerii la alegeri

Guvernul a aprobat luni, 11 martie, într-o ședință care a durat mai puțin de 20 de minute, calendarul acțiunilor din perioada electorală pentru alegerile europarlamentare și pentru cele locale, ambele programate pe 9 iunie.

Perioada electorală va începe pe 12 martie, iar în termen de 5 zile vor fi desemnați judecătorii din Biroul Electoral Central și se va stabili inclusiv modelul buletinului de vot la alegerea membrilor României în Parlamentul European.

Pe 19 martie începe perioada de depunere la BEC a protocoalelor de formare a alianțelor electorale la alegerile europarlamentare.

Perioada de înregistrare a alianțelor electorale

Din 16 aprilie va începe perioada de înregistrare a alianțelor electorale pentru alegerile locale și de depunere a candidaturilor. Data limită de depunere a candidaturilor la locale a fost stabilită pentru 30 aprilie.

8 mai este ziua în care rămân definitive, apoi pe 10 mai va începe campania electorală, care se va încheia pe 8 iunie, la ora 7.00.Votul pentru europarlamentare și locale începe pe 9 iunie, la ora 7.00, și se va încheia în aceeași zi, la ora 22.00.

„Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59”, se precizează în documentul Guvernului.

Urnele se închid la ora 22

Pe 9 iunie 2024, la ora 7.00, va începe procesul de votare, pentru ambele scrutinuri, şi se va încheia în aceeaşi zi, la ora 22.00.

Alegătorii care la ora 22:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot vota până cel mult la ora 23.59.

După numărarea voturilor şi soluţionarea eventualelor sesizări sau contestaţii, rezultatele alegerilor alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale şi pentru membrii din România în Parlamentul European, din anul 2024, vor fi validate şi publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I.

author avatar
Andrei Ștefan
344 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger