AcasăPoliticaGuvernarea Orban, o shaorma cu de toate

Guvernarea Orban, o shaorma cu de toate

Are în ea în special ce nu vrei. Ceapă, varză tocată mărunt, cartofi prăjiți, bucățele de carne, maioneză, muștar, ketchup, pătrunjel, boia, coriandru, roșii, usturoi, castraveți murați, totul înghesuit într-o lipie. Groasă fiind, când muști din ea sosurile ți se zemuiesc pe bărbie sau pe mâini, până la coate. Înăuntru rămâne doar un maglavais de bolbotine pe care sunt tentat să îl numesc simplu, fără prea multă filozofeală gastronomică: hepatită pe pâine. Aglomerarea asta de orice ți-a căzut în mână seamănă la perfecție cu guvernarea Orban. Nu te satură, nu te hrănește, doar te umflă. E gândită doar cât să reziști până la pat și să te facă să crezi că ești fericit.

Orban nu are atestat de bucătar

Ce gust poate avea combinația de zeamă de lămâie, pe care am uitat să o menționez, cu usturoi? Sau roșiile cu muștar? Sau castraveții murați cu ketchupul? Sau coriandrul cu maioneza? Cam același gust pe care îl dau miniștrii unei guvernări care strepezește dinții.

Noul an școlar, o afacere liberală

Ministrul Educației, un atentat la școala românească

Ludovic Orban a adunat cele mai ciudate ingrediente. Șchiopi la logică, bâlbâiți la minte, repetenți la limba română și anonimi în afaceri, altele decât cele care țin de buzunarul lor. Ministresa Educației este un dezastru și în exprimare, dar și la organizarea noului an de învățământ. A avansat ideea, cu ceva vreme în urmă, de a se adăuga corturi și containere la fiecare școală. După mintea ei, asta ar însemna prevenție în răspândirea virsului Covid, căci distanțarea fizică este obligatorie. Un calcul la prima mână arată că din banii risipiți pe asemenea invenții și improvizații inutile s-ar putea construi cel puțin 30 de școli noi, bine dotate și cu tot confortul necesar. Iar aici vorbim doar de București. Mai nou, ministresa Anisie vrea și panouri despărțitoare, din plexiglas. Doar cine nu vrea să gândească nu vede că nebuniile astea sunt, de fapt, o afacere fără sfârșit. Începerea școlii nu contează, nimeni nu este interesat decât de ce s-ar putea obține de pe urma evenimentului. Și Anisie și Orban se laudă cu cele mai sigure măsuri de protecție a elevilor. O minciună mare cât guvernarea lor. Dacă ar fi ca acestea să se respecte ca la carte, numai în județul Gorj ar fi necesare încă 600 de cadre didactice și peste 300 de noi săli de clasă. Înmulțiți cu restul de județe și descoperiți adevărul nespus. Nicio socoteală  a guvernanților nu se potrivește cu realitatea.

Amenda, leacul universal

În Sănătate, lucrurile merg și mai rău. Nelu Tătaru inventează noțiuni derutante, de genul „creșterea numărului de îmbolnăviri reprezintă de fapt o scădere a intensității pandemiei”. Dacă regulile medicale s-ar conforma unei asemenea scheme de gândire, creșterea temperaturii ar fi un semn pentru vindecarea bolilor. De aici și până la a afirma că tegumentele reci nu reprezintă dovada circulației periferice deficitare, ci a folosirii excesive a aerului condiționat nu ar mai fi mult. În schimb, Tătaru are pretenții la stoparea pandemiei. Nu prin vreo metodă care să zguduie comunitatea medicală mondială, ci prin măsuri politice. Când interesele Guvernului Orban devin prioritare, scad infectările, scade și numărul deceselor. Sau cresc toate, la grămadă, în raport de dorințele cuplului Iohannis & Orban. E nevoie urgentă de alegeri? Boala aproape că dispare, se golesc spitalele și secțiile ATI șomează. E nevoie de încă o prelungire a stării de alertă? Se rezolvă în două zile. Se testează trei, patru cămine de bătrâni și avem cazuri până în apropierea alegerilor parlamentare. Raed Arafat luptă și el din greu. Vindecă orice formă de infectare cu amenzile, aparițiile amenințătoare la televizor și arestarea obligatorie în spital.

Unde-s banii?

Ministrul Cîțu. Sau aroganța financiară întruchipată

Nu era destul de aromată shaorma lui Orban. Îi lipseau condimentele șomajului și ale unei economii întinse pe asfalt, fără suflare. Ministrul Cîțu se împăunează cu recorduri la creșterile economice, dar asta numai până ce agențiile de rating îi demonstrează, de fapt prăbușirea țării. Avem o dezvoltare impetuoasă în Europa, zice el, numai că nu se găsesc fonduri pentru creșterea pensiilor și dublarea alocațiilor pentru copii. O ducem bine, fără îndoială, doar că e posibil să nu ne ajungă banii pentru salarii și pensii la anul. A împrumutat 100 de miliarde de lei, din care a cheltuit 5 pentru combaterea pandemiei și alte 60 pentru acoperirea deficitului bugetar. Restul? Au dispărut fără urmă. Din sondaje, peste 30 la sută din populație adoră shaorma lui Orban. Treaba ei, dar să poarte masca de protecție după ce mănâncă. Sau chiar și în timp ce înfulecă, pentru a nu contamina populația sănătoasă. Shaorma lui Ludovic Orban e mai periculoasă decât pandemia.

author avatar
Valentin Boeru
1.295 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger