AcasăPoliticaGușa și căpușa la bugetul Capitalei

Gușa și căpușa la bugetul Capitalei

Varianta „Cozmin Gușă candidat la Primăria Capitalei” a speriat nu numai electoratul AUR, ci și întreaga Direcție Financiar-Contabilă din PMB, care cu greu și-a revenit din șoc, chiar și după ce s-a lămurit că totul a fost doar un vis urât. Un personaj a cărui ultimă realizare este prăbușirea abisală a unei federații sportive obișnuite cu înalta performanță și-a încercat norocul aruncându-i lui George Simion nada intrării în cursa electorală pentru București. Ce a ieșit din povestea asta demonstrează (cui nu-l știa) caracterul subiectului în cauză și naivitatea politică a liderului principalului partid de opoziție din România.

Cozmin n-a supt mult din AUR, dar câteva procente tot a reușit să le extragă, iar asta se va vedea la alegerile din 9 iunie. Mai mult ca sigur că o parte din electoratul naționalist-suveranist s-a îngrozit la gândul că unul ca Gușă poate fi reprezentativ pentru această categorie, așa că beculețele s-au aprins în ceea ce-l privește pe Simion.

Un recent sondaj de opinie, realizat de cercetători de la un institut străin, ne spune că, asemenea altor țări din Europa, și în România tinerii s-au săturat de politicienii vechi și vor figuri noi, lideri autoritari și, mai presus de toate, buni patrioți! Poate că tinerii bucureșteni nu-l cunosc pe Cozmin Gușă, dar părinții și bunicii lor cu siguranță nu l-au uitat, dovadă primirea de care a avut parte în 2007, în față la „Intercontinental”.

Marionete, dar să știm și noi ale cui!

Doar o zi, cel mult două a ținut vrăjeala cu AUR îl aruncă în luptă pe Gușă. Nu știm, încă, dacă George Simion a fost „sfătuit” să nu se mai asocieze cu Cosmin Gușă, dar se prea poate ca lucrurile să fi stat astfel dacă privim doar la reacția pe care a avut-o ultimul.

Fostul consilier politic spune că el n-a mai vrut să intre în cursă și dă vina pe Simion, care nu ar avea curaj să atace alegerile prezidențiale, din septembrie – „Eu mi-am asumat candidatura la Primăria Capitalei ca să-l ajut pe George Simion, strictamente! Doream să-l ajut să candideze la alegerile prezidențiale și mi-am asumat candidatura la Primăria Capitalei știind că îmi vor răscoli din nou trecutul, că îmi vor ataca familia, că vor exista unii care dau cu flegme în mine”. Dacă s-ar fi oprit aici, poate că povestea nu prezenta niciun interes, dar Gușă s-a apucat să arunce cu zoaie în toată conducerea AUR, vorbind despre „marionete” și „derapaje”. Cu un astfel de om a vrut George Simion să se însoțească în bătălia pentru București!

Așadar, rămas și fără iluzia că putea fi o mică speritoare pentru Cîrstoriu, Piedone și Nicușor Dan, Cozmin Gușă a ieșit la atac, lovind sub centură, procedeu josnic, totuși, pentru un președinte de federație de judo, sport nobil și în care primează fair-play-ul.

„Simion a fost, într-adevăr, umilit. Nu s-a simțit bine. Văd necazul în care se află, îi văd pe șmecherii de lângă el, care cine știe pe unde or fi recrutați, pe la ce unități, pe la ce rezidențe, între ei… Mi-a ascuns aceste lucruri, ar fi trebui să știu. George Simion, prin parteneriatul cu mine, ar fi căpătat multă independență, autonomie, putere în plan public și în plan specific. Și s-ar fi desprins de această dependență, de anumiți oameni. Lulea, Târziu sau alții nu sunt decât niște marionete ale altora. Dacă George Simion nu se trezește repede să ia pentru aceste inadvertențe, derapaje ale colegilor săi, AUR-ul intră pe o pantă descendentă exact când nu trebuie”, a vrut Gușă să sună profetic.

Nu ne mai miră nimic, tupeul său este fără margini și de asta s-a lămurit până și Marius Vizer, șeful Federației Internaționale de Judo și poate singurul român văzut extraordinar de bine azi, în 2024, în ambele părți ale acestei lumi bipolare – și cu relații în Occident, și cu intrare directă la Kremlin.

Ce-i cu debandada asta în AUR?!

Când mai sunt nici două luni până la startul alegerilor locale și europarlamentare, în AUR e o debandadă de neînțeles. Cel puțin așa se văd lucrurile din exterior și, cât timp nimeni nu iese public să explice ultimele evenimente, este clar că situația a cam scăpat de sub control.

Inițial, George Simion a pornit la drum, în cursa pentru Primăria București, cu Mihai Enache, un tânăr capabil, școlit în Occident, despre care mulți au doar cuvinte de laudă. „E ambițios și promite să schimbe modul de a face administrație publică, merită o șansă”, am auzit nu o dată spunându-se despre candidatul AUR la PMB.

Dar, ca într-o rătăcire de moment ce se poate dovedi nefastă, Simion l-a scos în decor pe Enache anunțând că mizează pe Cozmin Gușă, un fost secretar general al PSD de care nici măcar social-democrații nu vor să-și mai amintească. Pentru ce toate astea? Jocul făcut de liderul AUR mai mult ca sigur a cauzat prejudicii mari de imagine partidului, că de câștig nici nu poate fi vorba.

AUR, din cea mai importantă formațiune a Opoziției, riscă să coboare la categoria „și alți șoșoci”, unde ar fi ajuns și USR dacă nu era agățată de proiectul „Dreapta Unită”.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor