Cauta

Gurile Dunării, un „Kaliningrad” pentru sudul Europei?!

România nu e în pericol, dormim în siguranță înveliți cu articolul 5 din tratatul NATO. Cam mulți trag de plapuma asta și există riscul să se rupă, dar stăm liniștiți, Klaus Iohannis are situația sub control, a convocat și CSAT-ul pentru 21 februarie. Între timp, să nu ne facă rușii o surpriză, că prea suntem băgați în seamă, în ultima vreme, de Vladimir Putin.

Interviul liderului de la Kremlin a zguduit marile cancelarii, dar pe noi ne interesează doar partea referitoare la România, în care se recunoaște sfârtecarea țării din ordinul lui Stalin.

Istoria o scriu învingătorii, iar după WW2, pe un șervețel, Churchill și Stalin au împărțit Europa, țara noastră pierzând teritorii istorice, unele dintre ele ajungând în componența statului Ucraina.

Acum, Putin vine și spune că, moral, e dreptul României, ca și al Ungariei, să revendice respectivele zone, în care mari comunități etnice încă mai formează populația locală.

„După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care aparținuseră Poloniei înainte de război, o parte din teritoriile care aparținuseră anterior Ungariei și României. Astfel, României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și date Ucrainei, iar acestea au rămas în continuare parte a Ucrainei. Așadar, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial, care a fost modelat după voința lui Stalin”, i-a spus Putin lui Tucker Carlson, o tristă lecție de istorie pe care fiecare român o știe.

Nu e pentru prima dată când președintele Federației Ruse vorbește despre asta, dar numai acum Bucureștiul a reacționat cu oarecare vehemență.

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat chiar iritat de acest subiect, deși jurnaliștii n-au făcut altceva decât să-l întrebe cum comentează afirmațiile lui Putin. Nimic despre românii din Cernăuți și crunta lor soartă, niciun cuvânt referitor la tinerii luați cu arcanul, la propriu, din ordinul Kievului și azvârliți să lupte într-un conflict care nu-i al lor, dar care asigură bunăstare și liniște elitei din jurul lui Zelenski, ferită de pericolul frontului din est.

„Nici eu, nici dvs. nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin.

România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată ca toate ţările membre ale Uniunii Europene să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat. De aceea, câteodată, mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul.

În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru: Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru. Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a răbufnit Ciolacu, replică de Parcul Cișmigiu.

Nu i-a cerut nimeni primului-ministru să trimită trupele armate și să refacă România Mare. În 2024 totul se joacă pe terenul diplomației, iar soldații sunt istorici, atașați diplomatici și consilieri, cu ei se câștigă astfel de meciuri. În Ucraina nu sunt o mână de români, vorbim de câteva sute de mii. Poate că soarta lor vă lasă rece și Cernăuțiul v-a pierdut de client, dar și dumneavoastră i-ați pierdut pe ei și pe mulți alți români de votanți, domnule Ciolacu.

Cum să-l traducem corect pe Putin

Vladimir Putin nu a urmărit decât un singur lucru prin referirea la cum format statul Ucraina – să agite spiritele în regiune. O știm și noi, și Budapesta, nimic nou sub Soare.

Ce contează, însă, e mesajul ascuns din spatele acestor vorbe. Kremlinul nu e interesat decât de un lucru, să obțină ruperea Ucrainei în două, cum a fost cu Germania. Ucraina de Vest s-ar opri pe Nipru, dar cea de Est presupune ocuparea malului drept, plus ceva în plus – regiunea Odesa.

Cu alte cuvinte, când spune „luați-vă teritoriile istorice”, Putin vrea să transmită Occidentului – „…că, altfel, le iau eu!”. Cu Peninsula Crimeea anexată peste noapte, în 2014, nu e deloc un scenariu SF ca Rusia să intre și-n Odesa, care se învecinează cu Transnistria și Găgăuzia, regiunile separatiste din Republica Moldova.

Pentru NATO, pericolul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării este uriaș. E clar că asta și-ar dori Moscova, să facă aici un „Kaliningrad” cu care să amenințe și sudul Europei, după ce vestul e ținut, de ani buni, sub raza rachetelor Iskander.

României poate că nu-i mai pasă de Ismail și Chilia, Câșlița, Aprodul Purice, Chilia și celelalte localități dunărene, dar Rusia are, în mod cert, interes maxim pentru zona asta. A spus-o zilele astea chiar Christoph Heusgen, șeful Conferinței de Securitate de la Munchen, care urmează a avea loc începând cu data de 16 februarie.

„Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a declarat Heusgen pentru publicația Rheinische Post.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • USR – și falimentul este garantat!
  • SUA și China, pe cale să înceapă „decuplarea”?
  • Revoluția engleză anti-VAR se propagă în Europa?!
  • Ce înseamnă să te pui cu Rusia. Băncile occidentale trag ponoasele
  • „Bogăția discretă”: strategia menită să evite ochii curioși
  • Sancțiunile sunt doar pentru fraieri. Companiile din UE se îmbogățesc din afacerile cu Rusia
  • Nimic nu se pierde, totul se transformă. Apa din haznale trebuie folosită în agricultură
  • De la New York la Tokyo: piețele bursiere, creștere record
  • China cucerește porturile lumii
  • Exit mobile version