AcasăPoliticaGurile Dunării, un „Kaliningrad” pentru sudul Europei?!

Gurile Dunării, un „Kaliningrad” pentru sudul Europei?!

România nu e în pericol, dormim în siguranță înveliți cu articolul 5 din tratatul NATO. Cam mulți trag de plapuma asta și există riscul să se rupă, dar stăm liniștiți, Klaus Iohannis are situația sub control, a convocat și CSAT-ul pentru 21 februarie. Între timp, să nu ne facă rușii o surpriză, că prea suntem băgați în seamă, în ultima vreme, de Vladimir Putin.

Interviul liderului de la Kremlin a zguduit marile cancelarii, dar pe noi ne interesează doar partea referitoare la România, în care se recunoaște sfârtecarea țării din ordinul lui Stalin.

Istoria o scriu învingătorii, iar după WW2, pe un șervețel, Churchill și Stalin au împărțit Europa, țara noastră pierzând teritorii istorice, unele dintre ele ajungând în componența statului Ucraina.

Acum, Putin vine și spune că, moral, e dreptul României, ca și al Ungariei, să revendice respectivele zone, în care mari comunități etnice încă mai formează populația locală.

„După cel de-Al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă teritoriile care aparținuseră Poloniei înainte de război, o parte din teritoriile care aparținuseră anterior Ungariei și României. Astfel, României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și date Ucrainei, iar acestea au rămas în continuare parte a Ucrainei. Așadar, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial, care a fost modelat după voința lui Stalin”, i-a spus Putin lui Tucker Carlson, o tristă lecție de istorie pe care fiecare român o știe.

Nu e pentru prima dată când președintele Federației Ruse vorbește despre asta, dar numai acum Bucureștiul a reacționat cu oarecare vehemență.

Premierul Marcel Ciolacu s-a arătat chiar iritat de acest subiect, deși jurnaliștii n-au făcut altceva decât să-l întrebe cum comentează afirmațiile lui Putin. Nimic despre românii din Cernăuți și crunta lor soartă, niciun cuvânt referitor la tinerii luați cu arcanul, la propriu, din ordinul Kievului și azvârliți să lupte într-un conflict care nu-i al lor, dar care asigură bunăstare și liniște elitei din jurul lui Zelenski, ferită de pericolul frontului din est.

„Nici eu, nici dvs. nu o să influenţăm vreodată istoria. Înţeleg manipularea pe care o face dictatorul Vladimir Putin.

România, când a aderat la Uniunea Europeană, a încheiat acorduri, fiindcă a fost obligată ca toate ţările membre ale Uniunii Europene să încheie acorduri privind suveranitatea teritorială şi graniţele fiecărui stat. De aceea, câteodată, mai mă supără când aud, mai ales când vin alegerile, acea poveste cu ungurii sau maghiarii care vin şi ne fură Ardealul.

În ceea ce priveşte cum s-a format Ucraina, eu vă spun un singur lucru: Ucraina este un stat suveran şi independent, iar poporul ucrainean este suveran să-şi decidă destinul, cum şi noi ni-l decidem pe al nostru. Agresorul în acel război este Vladimir Putin. Restul, cum vrem să prezentăm istoria şi cum s-o reaşezăm cum ne convine, m-aţi pierdut de client”, a răbufnit Ciolacu, replică de Parcul Cișmigiu.

Nu i-a cerut nimeni primului-ministru să trimită trupele armate și să refacă România Mare. În 2024 totul se joacă pe terenul diplomației, iar soldații sunt istorici, atașați diplomatici și consilieri, cu ei se câștigă astfel de meciuri. În Ucraina nu sunt o mână de români, vorbim de câteva sute de mii. Poate că soarta lor vă lasă rece și Cernăuțiul v-a pierdut de client, dar și dumneavoastră i-ați pierdut pe ei și pe mulți alți români de votanți, domnule Ciolacu.

Cum să-l traducem corect pe Putin

Vladimir Putin nu a urmărit decât un singur lucru prin referirea la cum format statul Ucraina – să agite spiritele în regiune. O știm și noi, și Budapesta, nimic nou sub Soare.

Ce contează, însă, e mesajul ascuns din spatele acestor vorbe. Kremlinul nu e interesat decât de un lucru, să obțină ruperea Ucrainei în două, cum a fost cu Germania. Ucraina de Vest s-ar opri pe Nipru, dar cea de Est presupune ocuparea malului drept, plus ceva în plus – regiunea Odesa.

Cu alte cuvinte, când spune „luați-vă teritoriile istorice”, Putin vrea să transmită Occidentului – „…că, altfel, le iau eu!”. Cu Peninsula Crimeea anexată peste noapte, în 2014, nu e deloc un scenariu SF ca Rusia să intre și-n Odesa, care se învecinează cu Transnistria și Găgăuzia, regiunile separatiste din Republica Moldova.

Pentru NATO, pericolul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării este uriaș. E clar că asta și-ar dori Moscova, să facă aici un „Kaliningrad” cu care să amenințe și sudul Europei, după ce vestul e ținut, de ani buni, sub raza rachetelor Iskander.

României poate că nu-i mai pasă de Ismail și Chilia, Câșlița, Aprodul Purice, Chilia și celelalte localități dunărene, dar Rusia are, în mod cert, interes maxim pentru zona asta. A spus-o zilele astea chiar Christoph Heusgen, șeful Conferinței de Securitate de la Munchen, care urmează a avea loc începând cu data de 16 februarie.

„Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a declarat Heusgen pentru publicația Rheinische Post.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
2.418 afisari

15 COMENTARII

  1. Cand ai presedinte,ministru de externe submediocri ,o diplomatie care nu exista decat pe statele de salarii si pensii nesimtite e greu sa intelegi ca altii au conducatori determinati,abili si cu viziune.Putin vrea Gurile Dunarii pentru a elimina NATO din proximitatea Rusiei adica din Ucraina,Moldova sau Romania .Deocamdata.Bineinteles au aparut deranjatii de serviciu ca Putin ne aminteste faptul ca avem niste teritorii ocupate si niste frati oprimatii de catre tara sora lui Ciolacu si Johannis.Faptul ca o face acest Putin,si nu cei care conduc Romania, este o rusine pentru noi nu pentru el.Nu mai devreme de acum 2-3 saptamani un fost sef de serviciu secret din Romania ii califica pe cei care doresc intregirea Romaniei drept oamenii lui Putin.Asadar Romania Mare a devenit mingea ridicata la fileu lui Putin iar el nu va intarzia returul iar noi ,ca de obicei,nu vom pricepe nimic din istoria noastra.

  2. cine crede ca Rusia (de va fi Putin sau altul )va lasa Ukraina ca stat care s-ar putea mai devreme sau mai tărziu sa adere la NATO-adica sa stea cu dusmanul în coasta-se înșeala amarnic….Ukraina va fi toata a rusilor….

    • Rusii ce au luat nu au mai dat.
      Vladimir Ilici Putin nu va ceda nimic din Ucraina.Doar baga batul intre gard intre doua tari NATO.Ungaria si Romania.
      Dar provoaca si Polonia.
      Toate intaratate impotriva Ucrainei.
      Pe noi nu ne-a vrajit dar pe bine mancatul Orban i-o fi promis ceva, daca il sprijina…
      Si istoricii nostri de ce nu spun ca.dupa ocupatia sovietica dupa 1945 rusii au carat tot din Romania, de la grane pana la utilaje, materii prime, combustibil cu trenurile?
      Miliarde de dolari.

      • Nu rusii au cerut sa-i atacam si sa comitem atrocitati pe unde am fost.Stiu asta de la bunicu.Sa vedem vina ambelor parti.

        • Bunicu era comunist de ii plange rusi.Bunicii mei i-au urat pentru ce au facut dupa 1945.
          Cum a ajuns Romania sa plateasca 1,2 miliarde de dolari Rusiei sovietice, in locul celor 300 de milioane stabiliti oficial si trecuti in Tratatul de Pace din 1947

      • Dl Putin va face exact ce au facut americanii cu Texas-ul, California etc.
        Dar exact !

  3. „România nu e în pericol, dormim în siguranță înveliți cu articolul 5 din tratatul NATO.”
    Asa este, in caz de iuresh vine urgent de la Cicago sergentul Puscashu Marin ca sa apere Faureiul si Fetestiul de comunistii rusi care vor sa implementeze comunismul in Anglea.

  4. „Dacă Putin nu pierde războiul din Ucraina, ar trebui să ne așteptăm să ajungă în Moldova sau în statele baltice”, a declarat Heusgen pentru publicația Rheinische Post.
    Si ce daca? Vi se pare ca ”independenti” cum suntem traim bine condusi de niste golani mincinosi? Mi se rupe.

  5. Gresit!! Timpurile sunt altele sunt ale deconturilor pt timpurile trecute, alea in care trebuie sa plateasca cine arede platit si de primit cine are de primit!! Eee!!Hai sictir la toti criminalii si la toti beligerantii!!!

  6. Patriotul Putin isi apara tara, Rusia, de agresiunea suauenato. Agresiune prin proxi, agentul cia cersenski. Va lua inapoi si Odesa, Zaporoje tot, Harkov ul si orice vrea el. Ligic ar fi sa termine rapud actorasul cu chilitii in vine, sa si ia inapoi TOATA UCRAINA si pe granita cu toate tarile NATO sa puna baze militare dotate cu arme atomice. ASA AU FACUT MAFIOTII SUAUENATO, ASA SA FACA SI EL, IN OGLINDA . SA VEDEM DACA AVAND 4 BAZE RUSESTI IN MOLDOVA MAI RÂDEȚI. CA PUTIN TREBUIE SA RADA LA DEVESELU, KOGALNUCEANU, CAMPUA TURZII…😀

  7. romania sa sa aiba politica ductila asta inseamna relatii diplomatice deschise cu ambele parti ceea ce statul romin nu face din pacate.

  8. Putin a mai zis ceva, dar „anal”-istii nostri au ordin de zi pe unitate sa fie surzi… A recunoscut ca Ucraina detine teritorii istorice din Polonia, Ungaria si Romania (n-a zis nimic de Slovacia), dar a zis ca „Rusia este singurul garant al integritatii Ucrainei” !!!
    Adica in cazul in care tarile neonaziste vecine ale Ucrainei (printre care si Romania) revendica teritorii, numai Rusia poate apara Ucraina !!!

  9. DUPA 2008 SUMMITUL DE LA BUCURESTI ,PE CINE I-A MANCAT IN CUR ??,PUTIN A SPUS NIET !,MERKEL -HALT ! SARCOZI STOP !,PE AMERICANI I-A MANCAT IN CUR !,EI AU INVITAT UCRAINA IN NATO !!,EI AMERICANII POFTEAU NU NUMAI ZECILE DE MILIOANE DE HECTARE PAMANT ARABIL AL UCRAINEI CI SI RESURSELE DIN DOMBAS !,CE NU SE INTELEGE ?.
    IN 1991 UCRAINA DEZARMATA ERA UN STAT TAMPON !,AMERICANII SE VOR LA USA RUSIEI !.
    ISTORIA SE REPETA ,AMERICANII SUB STEAG FALS AU INCERCAT SA DESTABILIZEZE RUSIA ,AZI E RANDUL AMERICANILOR S-O IA IAR PESTE NAS CA SI IN AFGANISTAN,BA CHIAR MAI RAU.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger