AcasăPoliticaGo-Slow. Frica aliaților Ucrainei

Go-Slow. Frica aliaților Ucrainei

Occidentul se ferește de escaladarea cu Rusia lui Putin

Din momentul în care Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, spectrul escaladării a planat asupra războiului.

Dar multe dintre cele mai temute scenarii de escaladare nu s-au produs, mai ales un război convențional pe scară largă între NATO și Rusia și utilizarea armelor nucleare.

În ciuda oportunităților ample de a intensifica ostilitățile sau de a extinde sfera geografică a războiului, Ucraina și aliații Ucrainei au ales mersul încet.

Dacă ucrainenii obțin câștiguri teritoriale rapide, riscurile de escaladare ar putea crește brusc – iar Occidentul se teme de escaladare pentru că cea mai gravă formă ar implica arme nucleare.

De fiecare dată când un aliat a furnizat Kievului noi sisteme de rachete,  sisteme de apărare aeriană și tancuri, voci prudente din Occident au avertizat că aceste ajutoare riscă să provoace o escaladare – inclusiv lovituri de retorsiune rusești în afara Ucrainei.

Statele Unite au limitat vizitele în Ucraina ale înalților oficiali militari americani pentru a „evita creșterea tensiunilor cu Moscova”, potrivit The New York Times.

Alte forme de moderație legate de spionaj și acțiuni secrete sunt greu de observat. Țările NATO desfășoară în mod obișnuit activități de supraveghere deasupra apelor internaționale și a propriilor teritorii, dar, „sunt atente să nu se abată în zona de război”.

Enigma escaladărilor lipsă din Ucraina se explică, în parte, prin contextul mai larg al acestui război. O ciocnire directă convențională sau nucleară între Rusia și NATO ar fi în catastrofală pentru ambele părți.

Cu toate acestea, Putin a amenințat că poate folosi armele nucleare: i-ar putea oferi un avantaj decisiv în anumite condiții pe câmpul de luptă sau ar putea servi drept un avertisment dur pentru Occident.

Războiul din Ucraina este foarte costisitor pentru UE, SUA și NATO – încă o explicație pentru abordarea lentă a liderilor politici occidentali.

Gradualismul, ambiguitatea deliberată și prudența înseamnă pur și simplu frica aliaților Ucrainei – au devenit conștienți că au mers prea departe, iar Rusia lui Putin îi așteaptă la colț.

Președintele Finlandei a avertizat că dronele rusești căzute pe teritoriul României reprezintă un risc de apariție a unui război pe scară largă în care să fie folosite arme nucleare! Ce face NATO? Cum rămâne cu întărirea „flancului estic”? Nu se întărește de frica escaladării.

În cele din urmă, apariția unui proces diplomatic mai puternic pentru a pune capăt războiului  ar putea, în mod paradoxal, să încurajeze escaladarea.

În 1971, în timpul războiului din Vietnam, de exemplu, președintele american Richard Nixon și secretarul său de stat, Henry Kissinger, au extins operațiunile militare în Laos înainte de discuțiile cu Vietnamul de Nord pentru a-și spori influența la masa negocierilor.

Țările care susțin Ucraina s-au înhămat într-o misiune paradoxală: nu vor să escaladeze cu Rusia, dar tocmai abordarea mersului încet va întinde războiul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
625 afisari

2 COMENTARII

  1. Radu Jacota, du-te si lupta tati!
    Arata-le rusilor cine e NATO, sa-si bage mintile-n cap.

  2. În urmă cu 10-15 ani Europa și SUA au pierdut războiul în fața realității înlocuind principiile cu privilegiile personale sau de grup.
    O Uniune Europeană coruptă care plimbă trolerele cu bani prin hoteluri și o Americă bântuită de cele mai bizare curente de când s-a dat maimuța jos din copac arată foarte clar că viitorul omenirii nu aparține analfabeților funcționali care plimbă trotinetele electrice și se îmbată cu apă rece crezând că salvează planeta de la pieire.
    Lașitatea și prostia politicienilor este pe zi ce trece mult mai vomitivă decât imbecilismele făcute de Chamberlain și Roosevelt din timpul războiului al doilea.
    Cu siguranță Ucraina va pierde războiul din cauza aliaților care nu au capacitatea să treacă la logica de război. Mai zilele trecute, șefa la UE frau Ursula, se bătea pe burtică de fericire că Europa ei va produce un milion de obuze pe an. Sărăcuța de ea, rușii au tras un milion de obuze doar în prima zi a asaltului Berlinului, dar să nu aruncăm cu rahat în ventilator că miresmele de la Auschwitz încă nu s-au volatilizat complet.
    Cârnatul opărit a făcut circ mondial pentru 30 de tinichele trimise pe frontul din Ucraina, iar în România explodează dronele și președintele vostru scoate apa cu lingurița din statul eșuat. Așa popor, așa conducător.
    Este ideal pentru Vladimir Putin ca în fața lui să aibă oameni slabi care-și doresc pacea și nu care cumva să-l înfurie pe divinul țar de răsărit că le închide robinetul cu gaze ieftine și adio vacanțe în Maldive. Putin este conștient de situație și întreține războiul la foc mic până când frăția inelelor se blegește de tot.
    Strategia NATO este sublimă dar lipsește cu desăvârșire, probabil încă mai lucrează la ea experții care ne propăvăduiau purtarea măștilor în pandemie.
    Ceva asemănător cu invazia Ucrainei a fost în 56 și 68 când Ungaria și Cehoslovacia s-au distanțat de Moscova în speranța că există viață și fără comunism. Mama Rusia a avut altă părere și a trimis tancurile să-și recupereze fiicele pierdute din mâinile capitaliștilor. În prezent Ucraina vrea să aibă doar oligarhii ei, nu și foștii kaghebiști de la Kremlin. De aici s-au luat la trântă și a ieșit ditamai operațiune militară specială.
    După înfrângerea Ucrainei, Rusia va avea o grămadă de aliați care vor avea și ei de rezolvat probleme asemănătoare sau doar din dorința asocierii cu câștigătorul dronei de aur.
    Pe politicienii europeni o să-i doară la bașcheți, vor da drumul la propaganda cu încălzirea globală pentru taxe noi de care să vă bucurați că salvați planeta. Încă 2-3 președinți ca Obama și America o să se roage de Moscova să intre în BRICS.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger