AcasăPoliticaGigantul mondial al cipurilor, prins în războiul rece al tehnologiei SUA-China

Gigantul mondial al cipurilor, prins în războiul rece al tehnologiei SUA-China

Taiwanul a salutat-o pe Nancy Pelosi ca pe o prietenă adevărată atunci când președinta Camerei Reprezentanților din SUA a vizitat țara în luna august, în ceea ce a fost văzut ca o demonstrație de sprijin împotriva amenințărilor militare chineze.

Dar când președintele Tsai Ing-wen a primit-o pe Pelosi la prânz într-un palat neobaroc din Taipei, doi bărbați prezenți la masă au fost un memento că prietenia este în curs de tensionare: Morris Chang, fondatorul Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, și Mark Liu, președintele celui mai mare producător de cipuri contractat din lume.

Industria mondială a semiconductorilor este acum dominată de Taiwan, datorită ascensiunii fulminante a TSMC. În termeni categorici, Chang i-a spus lui Pelosi că eforturile Washingtonului de a reconstrui producția de cipuri pe pământ american sunt sortite eșecului.Potrivit Financial Times, “TSMC se află acum în centrul atât al unui război încrâncenat între Washington și Taipei, cât și al celui mai aprig front din noul război rece dintre China și SUA”.

Poreclit „nașul industriei cipurilor” din Taiwan, Chang, în vârstă de 91 de ani, își apără munca de o viață: fondată în urmă cu 35 de ani cu capital de pornire de la guvernul taiwanez și tehnologie licențiată de la compania olandeză de semiconductori Philips, TSMC a devenit un gigant cu o stăpânire efectivă asupra lanțului global de aprovizionare.

Taiwan vede această dominație ca pe o garanție de securitate crucială – uneori denumită „scutul său de siliciu”.Dar se confruntă cu obiectivele strategice ale SUA și cu temerile sale față de China. Pe măsură ce concurența dintre cele două superputeri se intensifică și crește riscul unui conflict militar din cauza Taiwanului, Washingtonul încearcă atât să taie Beijingului accesul la aprovizionarea cu semiconductori avansați cheie, cât și să își reducă propria dependență de TSMC pentru aprovizionarea cu cipuri.

Ambele obiective ar putea submina compania, al cărui succes se bazează pe deservirea clienților de pe toate piețele și pe faptul că face acest lucru dintr-un grup de fabrici eficiente din punct de vedere al costurilor, aproape în întregime în Taiwan.

„Pe de o parte, SUA face presiuni asupra TSMC pentru a se muta acolo. Pe de altă parte, duce un război tehnologic cu China, împingând tensiunea la un nivel mai ridicat care pune Taiwanul în pericol”, spune Jason Hsu, un fost deputat taiwanez și acum membru senior la Harvard Kennedy School. „Dacă ai ceva pe care ambele părți îl doresc, ai o pârghie. Dar dacă nu joci această carte, devii un pion. Într-un fel, noi jucăm alături de ceea ce vor americanii”.

Ascensiunea implacabilă a TSMC este unul dintre cele mai importante și mai puțin povestite capitole din era globalizării.Spre deosebire de rivalii Intel și Samsung, TSMC produce semiconductori proiectați de alte companii. Taiwanul are un procent uimitor de  90% din capacitatea pentru cele mai avansate cipuri. Ponderea SUA în producția globală a scăzut de la 37% în 1990 la 10% în 2020.

Analiștii de la  Credit Suisse estimează că, dacă lumea ar pierde accesul la fabricile de cipuri din Taiwan, producția de orice, de la computere la mașini, ar fi serios perturbată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
505 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger