AcasăPoliticaGhimpele care împunge Occidentul: alianța China-Rusia

Ghimpele care împunge Occidentul: alianța China-Rusia

Factorii de decizie occidentali ar trebui să renunțe la ideea că pot crea o prăpastie între Beijing și Moscova

Cu doar un deceniu în urmă, majoritatea oficialilor americani și europeni nu credeau în durabilitatea parteneriatului emergent dintre China și Rusia. În capitalele occidentale se credea că acest parteneriat ostentativ era sortit eșecului. A fost o mare greșeală.

Și chiar când cele două puteri și-au aprofundat legăturile, oficialii de la Washington au rămas disprețuitori. „Au o căsătorie de conveniență”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken în martie 2023, în timpul vizitei liderului chinez Xi Jinping la Moscova.

Blinken și alții nu au  reușit  să țină cont de o realitate importantă: China și Rusia sunt mai ferm aliniate acum decât oricând din anii 1950 încoace, subliniază Foreign Affairs. Occidentul ar trebui să fie pregătit pentru o perioadă prelungită de confruntare simultană cu două puteri dotate cu arme nucleare.

China și Rusia au devenit mai apropiate din multe motive pragmatice

În primul rând, Rusia are o abundență de resurse naturale, dar duce lipsă de tehnologie și finanțare. China are nevoie de aceste resurse –  mai ales petrol și gaze – și poate oferi în schimb tehnologie și bani.

În al doilea rând, Beijingul și Moscova au făcut echipă în Consiliul de Securitate al ONU, folosindu-și puterea de membri permanenți pentru a respinge multe dintre pozițiile și normele susținute de țările occidentale, inclusiv utilizarea sancțiunilor.

În al treilea rând, China și Rusia împărtășesc de mult timp o dușmănie față de America, considerând-o  un hegemon global bazat pe ideologie, care dorește să le împiedice să își ocupe locurile care li se cuvin în conducerea ordinii mondiale și, mai rău, care urmărește să le răstoarne regimurile.

În al patrulea rând, apropierea sino-rusă se reflectă și în diplomație. Xi și Putin își încurajează oficialii de vârf să lucreze împreună și să se cunoască. De-a lungul anului 2023, mulți diplomați ruși și directori generali ai celor mai mari companii de stat și private au făcut naveta spre și dinspre China.

Liderii chinezi de rang înalt – în special cei din sectorul militar și de securitate – au făcut, de asemenea, călătorii în Rusia.  Luni și marți, ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a aflat la Beijing pentru discuții cu omologul său chinez Wang Yi.

Vladimir Putin și-a găsit partenerul ideal

Putin evaluează acum fiecare relație cu o putere străină prin prisma a trei considerente esențiale: dacă această relație poate ajuta Rusia în mod direct pe câmpul de luptă din Ucraina, dacă poate contribui la susținerea economiei rusești și la eludarea sancțiunilor și dacă poate ajuta Kremlinul să riposteze împotriva Occidentului și să pedepsească Statele Unite și aliații lor pentru susținerea Kievului. Și China este  un partener ideal în toate cele trei cazuri.

Pe frontul economic, fondul de război al lui Putin se bazează în mare măsură pe veniturile provenite din achizițiile chinezești de exporturi rusești. Compensarea plăților în yuani menține sistemul financiar rusesc pe linia de plutire, iar importurile de mașini, electronice și alte bunuri de consum mențin magazinele bine aprovizionate.

Contrar credinței populare, China și Rusia nu intenționează  să semneze o alianță militară oficială. Cu toate acestea, două mari puteri nucleare care se află în relații de prietenie și care stau spate în spate pe uriașa masă continentală eurasiatică reprezintă o mare bătaie de cap pentru Occident.

Odată cu prăbușirea regimurilor globale de control al armelor nucleare și cu dezvoltarea rapidă a arsenalului nuclear al Chinei, strategii americani se vor confrunta cu alegeri dificile în ceea ce privește alocarea resurselor: Statele Unite vor trebui să dezvolte o forță nucleară strategică care să poată descuraja în același timp doi rivali parteneri cu vaste arsenale.

Un pact de neagresiune de facto între China și Rusia ar putea duce la o coordonare sporită între teatrele europene și asiatice, ceea ce ar solicita și mai mult resursele și atenția SUA. Dacă, de exemplu, China decide să facă o mișcare în strâmtoarea Taiwan, Rusia ar putea organiza simultan un exercițiu militar provocator de mare amploare în Europa.

Pentru a accepta această evoluție, factorii de decizie occidentali ar trebui să renunțe la ideea că pot crea o prăpastie între China și Rusia. Orice speranță de a le desprinde una de cealaltă nu este decât o iluzie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
415 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger