Cauta

Ghici ghicitoare: unde se află terenul de testare pentru armele occidentale?

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, se întâlnea cu oficiali americani când a primit un telefon de la comandantul său suprem. Întorcându-se către vizitatorii săi, Reznikov a spus: „Am vești bune pentru voi. Am doborât o Kinzhal”.

Se presupune că Kinzhal era o rachetă hipersonică rusească de temut care, se lăuda Vladimir Putin, zbura atât de repede încât nu putea fi interceptată. Dar în acea zi din mai, forțele ucrainene au tras cu un sistem de apărare antiaeriană Patriot, unul dintre cele mai avansate echipamente de armament furnizate până în prezent de SUA.

Războiul din Ucraina a venit cu o oportunitate de nerefuzat: este prima dată când armamentul NATO este folosit pe scară largă împotriva armatei ruse  – și oferă armatelor occidentale informații neprețuite despre performanța echipamentului lor.

Experții bănuiau de mult timp că sistemul Patriot este capabil să doboare o rachetă Kinzhal, dar a fost nevoie ca armata ucraineană să demonstreze acest lucru.

Aliații occidentali ai Kievului „pot vedea cu adevărat dacă armele lor funcționează, cât de eficient funcționează și dacă trebuie să fie modernizate”, a declarat Reznikov într-un interviu pentru Financial Times. „Pentru industria militară, nu poți inventa un teren de testare mai bun”.

Ucraina a primit, de asemenea, sisteme de apărare aeriană americane și norvegiene Nasams, precum și noul Iris-T dezvoltat de Germania. Artileria, inclusiv obuzierele americane M777, Panzerhaubitze 2000 germane, Cezar(Franța)  și Krab(Polonia) sunt considerate mai precise decât tunurile rusești.

Petro Piatakov, consultant în industria de armament și colonel în retragere, susține că un sistem de artilerie occidental este ca un Mercedes-Benz în comparație cu rivalul rus.

Cu toate acestea, el subliniază o problemă: a devenit evident în timpul operațiunilor că aceste sisteme nu au fost concepute pentru un război atât de intens, în care artileria rusă trage fără oprire. Nu rezistă la cadența tunurilor de proveniență sovietică.

„Nu doar ucrainenii învață cum să lupte într-un război modern, de înaltă intensitate. Și rușii o fac”, a declarat un consilier de apărare occidental. „Există riscul ca aliații Ucrainei să rămână în urmă în ceea ce privește tacticile de pe câmpul de luptă dacă nu absorbim lecțiile care trebuie învățate cu o anumită urgență”.

Munițiile ghidate prin GPS pentru artilerie, precum și sistemele de rachete cu lansare multiplă, cum ar fi Himars din SUA, erau „foarte precise”. Dar, a adăugat Reznikov, sistemele radioelectronice puternice ale Rusiei găseau modalități de a le bruia, inclusiv dronele.

Jack Watling, analist militar la Royal United Services Institute, a precizat că Occidentul a învățat foarte multe despre modul în care sistemele rusești funcționează, dar și-a expus “o mare parte din propriile capacități Rusiei și Chinei și, prin urmare, va trebui să schimbe modul în care funcționează unele dintre echipamentele sale pentru a-și păstra avantajul competitiv”.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version