AcasăPoliticaGerontocrația sovietică ar trebui să servească drept avertisment pentru SUA

Gerontocrația sovietică ar trebui să servească drept avertisment pentru SUA

Americanii preferă să fie conduși de bătrâni. Donald Trump are 78 de ani, iar Joe Biden numără 81. Poate că ar fi bine să studieze istoria Rusiei, care a evidențiat pericolele gerontocrației.

 În 1917, revoluționarii bolșevici tocmai preluaseră puterea. Când și-au format Biroul Politic, singurul membru care avea mai mult de 40 de ani era liderul lor, Vladimir Ilici Lenin, în vârstă de 47 de ani. În 1981, vârsta medie ajunsese la  69 de ani.

Puterea este totul

Leonid Brejnev a murit la vârsta de 75 de ani în 1982. Succesorul său, Iuri Andropov, a murit în 1984 la 69 de ani, urmat de Konstantin Cernenko, decedat în 1985 la 73 de ani, notează The Spectator. În parte, acest lucru se datorează faptului că în Uniunea Sovietică – ca și în Rusia lui Vladimir Putin – puterea este totul.

Securitatea, statutul și prosperitatea unui politician sunt toate produse ale poziției sale, iar retragerea însemna riscul de a fi marginalizat și chiar persecutat, astfel încât secretarii generali care s-au succedat nu s-au gândit niciodată să se dea la o parte. În această privință, ca și în multe altele, Mihail Gorbaciov a fost o excepție onorabilă.

Implicațiile gerontocrației erau grave. Conducătorii de la Kremlin, bătrâni și bolnavi,  nu mai aveau contact cu poporul rus,  ca să nu mai vorbim de evoluțiile internaționale.

În timp ce discuta despre invazia propusă a Afganistanului în 1979, Brejnev se pare că s-a referit de mai multe ori la această țară ca la Cehoslovacia – pe care o invadase în 1968. Andropov și-a păstrat acuitatea mintală până la sfârșit, dar și-a petrecut cea mai mare parte a scurtului său mandat  pe un pat de spital, conectat la dializă.

Liderii în curs de îmbătrânire nu numai că sunt adesea presați să se adapteze la idei noi – pe care nu le înțeleg – și să introducă schimbările necesare, dar sunt, de asemenea, vulnerabili tocmai la manipularea de către aliații, consilierii și asistenții lor. Un astfel de model prezidențial nu se potrivește cu o superputere.

Vladimir Putin are „doar” 71 de ani și, deși guvernul său arată foarte diferit de predecesorii săi sovietici, există mai mult decât o atingere de gerontocrație acolo unde contează.

Omul care a contribuit cel mai mult la formarea viziunii paranoice a lui Putin asupra lumii exterioare, fostul secretar al Consiliului de Securitate și acum consilier prezidențial Nikolai Patrușev, are 73 de ani. De politică externă se ocupă Serghei Lavrov, în vârstă de 74 de ani.

Șeful securității, Alexander Bortnikov, are 72 de ani, șeful Gărzii Naționale, Viktor Zolotov, 70 de ani, iar șeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, 69 de ani.

Aceste figuri sunt toate exemple de „homo sovieticus”, ale căror strategii – inclusiv suspiciunea  lor implacabilă față de Occident – au fost modelate de un sistem de mult apus.

Totuși, cel puțin Putin are 71 de ani, nu 78 – sau 81.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
550 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger