Germania și Franța mobilizează ceilalți membri ai UE pentru a susține represaliile împotriva tarifelor americane dacă Washingtonul nu face compromisuri, în contextul în care poziția blocului comunitar se înăsprește înainte de termenul limită de 1 august pentru un acord comercial.
Berlinul, după ce anterior insistase în discuțiile cu administrația lui Donald Trump pentru reducerea barierelor în calea exporturilor, ridicate de președintele SUA, vrea acum să amenințe cu un răspuns ferm, potrivit Financial Times. Și-a unit forțele cu Parisul, care a pledat de mult timp pentru obținerea unei influențe asupra lui Trump prin aplicarea de taxe de represalii asupra companiilor americane.
Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, l-a primit miercuri la Berlin pe președintele Franței, Emmanuel Macron.”Trebuie să ne schimbăm metoda de negociere. Trebuie să fim capabili să luăm măsuri de retorsiune și să punem pe masă orice opțiune care ar schimba echilibrul negocierilor”, a declarat ministrul francez al industriei, Marc Ferracci, luni, înainte de o întâlnire cu omologul său german, Katherina Reiche.
Întrebarea principală este dacă UE ar trebui să pregătească Instrumentul Anti-Coerciție (ACI), care nu a mai fost utilizat până acum. Dar ar oferi Bruxelles-ului libertatea de a bloca accesul companiilor americane la licitațiile publice, de a revoca protecția proprietății intelectuale și de a restricționa importurile și exporturile.
Germania și Franța sunt în favoarea utilizării ACI, însă unele state membre sunt precaute în ceea ce privește reacția pe care ar putea-o stârni din partea lui Trump.
FT a raportat vineri că Trump a respins un acord-cadru care ar bloca rata reciprocă actuală de 10 % în favoarea unui tarif minim permanent de 15 % sau mai mare.
UE dorește unele scutiri de la taxa sectorială de 25% pentru autovehicule și componente auto și de la taxa de 50% pentru oțel și aluminiu.
Scott Bessent, secretarul Trezoreriei SUA, a declarat marți pentru Fox News că „1 august este un termen limită destul de greu”, după care tarifele ar „reveni la nivelul reciproc”.
Diplomații spun că, în acest caz, UE ar declanșa aproape sigur, la 6 august, pachetul său deja aprobat de tarife pentru 21 de miliarde de euro din importurile anuale din Statele Unite.
O a doua lovitură de retorsiune împotriva importurilor americane anuale în valoare de 72 de miliarde de euro, inclusiv avioane Boeing și bourbon, va fi votată până la 6 august și va intra în vigoare a doua zi dacă va fi aprobată.