AcasăPoliticaGaza și Jihadul Global. Războiul Hamas-Israel va revigora ISIS și Al-Qaeda?

Gaza și Jihadul Global. Războiul Hamas-Israel va revigora ISIS și Al-Qaeda?

Războiul din Fâșia Gaza ar putea oferi o fereastră de oportunitate pentru grupările jihadiste

Începând cu 7 octombrie, au existat preocupări că atacul Hamas și răspunsul armatei israeliene în Fâșia Gaza ar putea oferi o fereastră de oportunitate pentru mișcarea jihadistă globală de a se revigora după ani de declin.

Grupările jihadiste și susținătorii lor au lansat numeroase apeluri la atacuri teroriste împotriva unor ținte evreiești și occidentale, iar până în prezent, cel puțin un atac în Europa a fost revendicat în numele ISIS, potrivit Foreign Affairs. O campanie israeliană prelungită în Gaza, care ia viața a mii de musulmani palestinieni, ar putea fi exploatată de alte grupuri radicale.

Cu toate acestea, Hamas și ISIS sunt în dezacord din punct de vedere ideologic. ISIS s-a abținut în mod clar de a lăuda atacul din 7 octombrie, în schimb Al Qaeda l-a sărbătorit și a făcut apel la extinderea bătăliei, deși are, de asemenea, o istorie de reproșuri la adresa Hamas.

Situația de pe teren s-ar putea schimba în moduri care contează. Cu cât conflictul devine mai lung și mai sângeros, cu atât mai mult alimentează furia în rândul musulmanilor și credibilizează viziunea jihadistă asupra lumii, a unui islam care se opune “forțelor necredinței”.

Preocuparea centrală a jihadiștilor globali este războiul împotriva conducătorilor „apostați” din Orientul Mijlociu și a susținătorilor acestora. În prezent, principalele ținte sunt regimurile lui Mohammed bin Salman din Arabia Saudită, Abdel Fattah el-Sisi din Egipt și Bashar al-Assad din Siria, printre altele. Grupurile afiliate la ISIS sau al-Qaeda nu au fost niciodată deosebit de active în teritoriile palestiniene, deși problema palestiniană ocupă un loc important în discursul jihadist.

Într-un jurământ celebru înregistrat de Osama bin Laden în perioada premergătoare atacurilor de la 11 septembrie 2001, acesta s-a adresat Statelor Unite, spunând: „Jur pe Dumnezeu cel Atotputernic, care a înălțat cerurile fără efort, că nici America, nici oricine trăiește în America, nu se va bucura de siguranță până când siguranța nu va deveni o realitate pentru noi, cei care trăim în Palestina, și înainte ca toate armatele necredincioase să părăsească țara lui Mahomed”.

De-a lungul anilor, Al Qaeda a avut grijă să nu excludă complet Hamas, adoptând o politică de distincție între ramura politică a gupării, Frăția Musulmană, și aripa sa armată, Brigăzile Qassam.

Jihadul Islamic Palestinian este un alt grup paramilitar care operează în Gaza și Cisiordania. Nu are legături cu Al Qaeda sau ISIS și este chiar mai apropiată de Iran decât Hamas.

ISIS are toleranță zero față de Hamas, pe care o considerăo grupare trădătoare care nu doar că nu merită sprijin, ci și takfir – o abordare care reflectă adeziunea mai fanatică a ISIS la principiile doctrinare exclusiviste ale salafismului, cu accent pe purificarea religiei de tot ceea ce miroase a „politeism”.

Unii dintre precursorii ISIS, inclusiv Abu Musab al-Zarqawi, fostul lider al Al Qaeda în Irak, au dezvoltat ideea că cucerirea Ierusalimului – care înseamnă distrugerea statului Israel – aparținând unei etape viitoare a jihadului.

Pe 19 octombrie, ISIS a comunicat că eradicarea statului evreu ar necesita și atacarea Occidentului și a „armatelor și guvernelor arabe apostate” care susțin existența Israelului.

Cvasi-monopolul Hamas pe scena militantă islamistă palestiniană ar exclude deocamdată ca Al Qaeda sau ISIS să joace un rol semnificativ în orice rezistență la invazia terestră israeliană din Gaza. Dar asta nu înseamnă că violența jihadistă nu se poate aprinde în Europa sau Statele Unite.

În plus, războiul din Gaza îi poate provoca pe simpatizanții jihadiști individuali din Occident să comită noi acte de terorism.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
336 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger