AcasăPoliticaGaza, pe drumul pierzaniei

Gaza, pe drumul pierzaniei

Chiar dacă Israelul și Hamas sunt de acord cu o încetare a focului, normalitatea nu va reveni în Fâșia Gaza

Chiar dacă Israelul și Hamas sunt de acord cu o încetare a focului, normalitatea nu va reveni în Gaza.

Pentru palestinienii care locuiesc acolo, cel mai mare pericol pe termen lung ar putea fi lipsa totală a unui guvern. Din 1949, diferite regimuri au condus enclava, rareori în beneficiul locuitorilor.

O Gaza postbelică ar putea intra în rândurile Libiei, Somaliei, Yemenului și ale altor state care suferă aproape constant de conflicte, de criminalitate endemică și de crize umanitare după crize umanitare. Astfel de state tind să producă valuri de refugiați disperați și pot alimenta mai mult violența.

Israelul a reocupat Gaza în timpul celei de-a doua Intifade, care a început în 2000, și s-a retras în 2005. Hamas a câștigat alegerile parlamentare din 2006 și apoi a preluat puterea  în 2007.

Orice câștiguri limitate pe care palestinienii le-ar fi putut obține sub conducerea Hamas au fost spulberate de răspunsul militar al Israelului la atacurile comise în 7 octombrie.

ONU estimează că Fâșia Gaza  va avea nevoie de zeci de ani pentru a se reface, la un cost de zeci de miliarde de dolari – bani care s-ar putea să nu fie niciodată disponibili. În prezent, bandele de infractori jefuiesc cu regularitate convoaiele de ajutoare neprotejate. Palestinienii se confruntă cu foametea.

Noul capitol din cartea suferinței palestiniene

Deși o încetare a focului ar reduce o parte din tensiuni, nu rezolvă cea mai importantă problemă politică: cine va conduce Gaza? Este de înțeles că Israelul nu dorește ca regimul Hamas să revină la putere. Cu toate acestea, toți ceilalți pretendenți sunt slabi, inclusiv Autoritatea Palestiniană.

Hamas ar putea ataca orice guvern interimar pentru a-și asigura preeminența, iar acest lucru este valabil mai ales dacă acel guvern cooperează cu Israelul în materie de securitate.

În ceea ce privește economia din Gaza, nici măcar un ajutor masiv nu ar putea restabili condițiile existente înainte de 7 octombrie. Acest amestec de haos, privațiuni și conflicte prezintă riscuri uriașe nu doar pentru palestinieni, ci și pentru Israel și restul statelor din regiune. Mulți dintre locuitorii din Gaza vor încerca să plece dacă vor putea, destinația cea mai probabilă fiind Egiptul vecin.

Grupurile teroriste, inclusiv Hamas, pot recruta cu ușurință tineri care au nevoie de bani și care sunt supărați pe Israel și pe comunitatea internațională.

Sfârșitul războiului dintre Israel și Hamas ar marca doar sfârșitul unui capitol din cartea suferinței palestiniene: următorul ar putea fi despre perioada haotică de după război.

Prea des, politica americană și internațională în regiune se concentrează pe stabilirea unui armistițiu sau  începerea negocierilor, dar nu suficient pe soarta oamenilor obișnuiți.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
436 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger