AcasăPoliticaGata cu ipocrizia! Ucraina nu este războiul lui Putin, ci al Rusiei

Gata cu ipocrizia! Ucraina nu este războiul lui Putin, ci al Rusiei

Timp de ani de zile, pe măsură ce intenția rușilor de a provoca Occidentul devenea tot mai clară, o întrebare cheie s-a pus: dacă țara ca întreg sau liderul său era de vină – de fapt, dacă lumea avea o problemă cu Rusia sau cu Putin.

 De când a început invazia Ucrainei, în urmă cu doi ani, analiștii au continuat să dezbată atitudinea rușilor obișnuiți față de război. Oare o largă majoritate sprijină cu adevărat atrocitățile comise de forțele armate ale țării lor? Și dacă nu, de ce dau toate aparențele să o facă?

Două cărți ale istoricului britanic Jade McGlynn – Russia’s War și Memory Memory Makers –  publicate în cursul anului 2023, oferă răspunsuri incomode, relatează Foreign Policy. Statul rus, cu aprobarea conștientă a unei părți sau a majorității populației sale, a obținut un sprijin semnificativ și larg răspândit la nivel național pentru războiul în Ucraina.

Occidentul e ipocrit și  naiv: crede în continuare că rușii nu susțin acest război deoarece se tem de represiunile „dictatorului de la Kremlin”. Și se bazează pe poveștile similiare  ale  unor ruși din străinătate.

Imaginea este total deformată. De fapt, războiul este popular în rândul unui număr mare de ruși  și acceptabil pentru un număr și mai mare. Putin nu are de ce să strunească masele cetățenilor, pentru că a mizat cu succes pe aprobarea lor.

Cartea lui McGlynn este, de asemenea, o provocare directă pentru acei jurnaliști, academicieni și rusofili occidentali care se agață de credința că țara este o democrație frustrată.

Mai degrabă ar fi o credință obsedantă în victoria unui conflict existențial cu Occidentul. Aici, Putin nu avea nevoie să miște nimic: această credință este atât de puternică încât nimeni nu o poate deturna.

Propaganda Kremlinului nu urmărește să-i facă pe toți rușii războinici. Mai subtil, le inoculează ideea că Maica Rusia este amenințată din orice poziție și, prin urmare, are nevoie de patrioți.

Nu mai contează dacă „operațiunea specială” a însemnat invadarea unui stat suveran, Putin se va baza liniștit pe sprijinul rușilor pentru toate acțiunile sale viitoare. Patrioții îl vor urma peste tot.

Criticile la adresa războiului, acolo unde există, se concentrează în primul rând pe competența cu care este purtat, spre deosebire de întrebarea dacă ar trebui să fie purtat în primul rând.

Multe dintre discursurile de stat din jurul Occidentului și al Ucrainei nu sunt invenții putiniste, ci metode de alimentare a imperialismului Rusiei care datează din perioada țaristă și sovietică. Evocarea istoriei și măreției pierdute a  URSS este un canal fundamental pentru a electriza populația rusă –  și o justificare a prezentului.

Mesajele au căzut pe un teren fertil. Rușii nu au fost neapărat dornici să fie ghidați de propaganda războiului de vreme ce ei înșiși sunt alături de război.

Implicația tragică este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi încheiat în sau de către Ucraina. Rădăcinile sale se află în imaginația politică și socială a rușilor cu privire la ceea ce este și ceea ce trebuie să fie propria lor țară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.515 afisari

7 COMENTARII

  1. Este operațiune speciala împotriva naziștilor ukropi care au bombardat Dombasul în continuu din 2014 și nu au vrut sa respecte acordurile de la MINSK..FEDERAȚIA RUSA a avut acorduri pentru astfel de situații cu fiecare republica ce s-a desprins din fosta URSS. Mai mult, Ukraina a vrut arma atomica, asta însemna declarațiile lui Zelenski in privința nerespectării acordurilor de la Budapesta din 1994. Dar nimeni din Vest nu o spune cinstit ca, astfel Rusiei nu I s-a dat de ales. Acum, la Conferinta de securitate de la Munchen și polonezii și germanii vor propria arma atomica! Ati înnebunit? Va fac rusii praf, ca pe ukropi!
    P. S. Unde a dispărut Take?

  2. Ce schimbare de directie! Toata vina era data pe Putin fiindca se stie ca e mult mai usor sa invingi un om, decat o tara. E mai usor sa intorci o tara contra unui om, dacat s-o faci sa lupte pentru un om. Dar Occidentul, care este stapan pe mass media mondiala si se poate juca dupa pofta inimii, schimba placa. Personal, nu-mi dau seama de ce, asa ca astept ca viiclenia sa fie mai bine precizata.

  3. Până la subjugarea Ucrainei de către serviciile occidentale, Rusia a avut legături libere cu occidentul similar altor țări est europene. Diferența a făcut-o faptul că ei nu s-au comportat precum o țară cucerită și și-au păstrat autonomia economică, controlul național pe resurse și infrastructură, astfel încât s-au sustras de la atacurile constante ale cartelurilor globaliste, ce au ca scop falimentarea și vânzarea pe bucăți a occidentului.
    Proporțiile catastrofei planificate din occident se pot vedea în datoriile astronomice ale țărilor de sub jugul globalist. Cu o fracțiune din datoria „moderată” pe care o avem noi, de aproximativ 170 miliarde $, sau 50% din PIB, se puteau realiza TOATE proiectele de țară, puteau fi modernizate TOATE instituțiile și companiile statului și puteau fi vitalizate TOATE ramurile economiei.
    Comparativ, datoria SUA este de 123% (nu de 93%, agent Jacotă), a Franței de 110%, a Italiei de 140%, iar a Rusiei de 20%.
    Rușii au o vagă idee despre pericolul care îi paște de câteva sute de ani din partea occidentului „liber și democratic”, dar nu cred că știu cu adevărat ce îi așteaptă în cazul în care pierd această luptă, altfel s-ar îngrămădi toți la secțiile de recrutare.

  4. Rusia si rusii isi apara tara lor.
    Cu ce se deosebeste situatia din Ucraina de acum, fata actiunile militare din anii 1914, 1941. Cu nimic. In realitate nu a existat primul si nici al doilea razboi mondial. A fost si este razboiul de cotropire si distrugere a Rusiei, razboi ce a avut doar perioade de acalmie.
    Acum dupa retragerea rusilor din Europa, dupa „extinderea” UE, dupa reinarmarea cotropitorilor, razboiul s-a reluat. Cotropitorul ca si in 1914, ca si in 1941, lupta pentru „spatiu vital ” pentru resurse, pentru suprematia rasei. Si rusii isi apara tara ca si in 1914 si in 1941, cu patriotism si vitejie.
    Romania ca si statele mici ale Europei nu au avut si nu au interese la rusi si nu sunt amenintati de ei. Si se pare ca si America, fostul dusman, si-a dat seama ca in acest razboi nu-si apara interesele ei si a oprit inarmarea mercenarilor.
    Romanii ( ca si altii mai mici), in curand, in fata „pericolului rusesc „, vor fi obligati sa-si satisfaca stagiul militar si dupa formarea Armatei UE, in subordinea Comisiei si evident la dispozitia Presedintelui (realeasa) a acesteia, vor fi trimisi de un tradator de neam si tara sa moara luptand pentru interese straine lor, in est, ca si in 1940.
    UE nu este altceva decat implinirea visului lui Hitler; sa stapaneasca Europa si sa subjuge popoarele. Ca la UE, numai Hitler lipseste. Si acum, ce nu a reusit el in 1942, expansiunea spre est, se incearca cu mercenari (evident nu blonzi cu ochi albastri).
    Aceasta este cauza pentru care Rusia este de partea lui Putin.

  5. Pai ma baieti, cand voi vorbiti despre imperialismul rusesc, rusi care stau in tara lor
    inconjurati de baze militare nucleare americane, fara a mi zice nimic de imperialismul suauenato, despre care eu va dau 500 de exemple, inclusiv Romanika, INSEAMNA DEZINFORMARE BAIETI. LA ORDIN SAU CU PLATA. SE MAI NUMESTE SI MANCATORIE DE RAHAT

  6. Uite că nu mai punem botu ! Deja e foarte clar ce se intampla. Faceți armata de mercenari pentru ca omul intelege si nu lupta pentru sclavii satanei!

  7. Rusii sunt inoculati {le inoculează ideea că Maica Rusia este amenințată din orice poziție} iar noi suntem in „Meniul” transantlanticilor.
    Cine mai crede ceva din propaganda dovedita in 34 de ani a fi talmudic mincinoasa si paguboasa pentru cine o crede, vezi Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger