AcasăPoliticaGata cu ipocrizia! Ucraina nu este războiul lui Putin, ci al Rusiei

Gata cu ipocrizia! Ucraina nu este războiul lui Putin, ci al Rusiei

Timp de ani de zile, pe măsură ce intenția rușilor de a provoca Occidentul devenea tot mai clară, o întrebare cheie s-a pus: dacă țara ca întreg sau liderul său era de vină – de fapt, dacă lumea avea o problemă cu Rusia sau cu Putin.

 De când a început invazia Ucrainei, în urmă cu doi ani, analiștii au continuat să dezbată atitudinea rușilor obișnuiți față de război. Oare o largă majoritate sprijină cu adevărat atrocitățile comise de forțele armate ale țării lor? Și dacă nu, de ce dau toate aparențele să o facă?

Două cărți ale istoricului britanic Jade McGlynn – Russia’s War și Memory Memory Makers –  publicate în cursul anului 2023, oferă răspunsuri incomode, relatează Foreign Policy. Statul rus, cu aprobarea conștientă a unei părți sau a majorității populației sale, a obținut un sprijin semnificativ și larg răspândit la nivel național pentru războiul în Ucraina.

Occidentul e ipocrit și  naiv: crede în continuare că rușii nu susțin acest război deoarece se tem de represiunile „dictatorului de la Kremlin”. Și se bazează pe poveștile similiare  ale  unor ruși din străinătate.

Imaginea este total deformată. De fapt, războiul este popular în rândul unui număr mare de ruși  și acceptabil pentru un număr și mai mare. Putin nu are de ce să strunească masele cetățenilor, pentru că a mizat cu succes pe aprobarea lor.

Cartea lui McGlynn este, de asemenea, o provocare directă pentru acei jurnaliști, academicieni și rusofili occidentali care se agață de credința că țara este o democrație frustrată.

Mai degrabă ar fi o credință obsedantă în victoria unui conflict existențial cu Occidentul. Aici, Putin nu avea nevoie să miște nimic: această credință este atât de puternică încât nimeni nu o poate deturna.

Propaganda Kremlinului nu urmărește să-i facă pe toți rușii războinici. Mai subtil, le inoculează ideea că Maica Rusia este amenințată din orice poziție și, prin urmare, are nevoie de patrioți.

Nu mai contează dacă „operațiunea specială” a însemnat invadarea unui stat suveran, Putin se va baza liniștit pe sprijinul rușilor pentru toate acțiunile sale viitoare. Patrioții îl vor urma peste tot.

Criticile la adresa războiului, acolo unde există, se concentrează în primul rând pe competența cu care este purtat, spre deosebire de întrebarea dacă ar trebui să fie purtat în primul rând.

Multe dintre discursurile de stat din jurul Occidentului și al Ucrainei nu sunt invenții putiniste, ci metode de alimentare a imperialismului Rusiei care datează din perioada țaristă și sovietică. Evocarea istoriei și măreției pierdute a  URSS este un canal fundamental pentru a electriza populația rusă –  și o justificare a prezentului.

Mesajele au căzut pe un teren fertil. Rușii nu au fost neapărat dornici să fie ghidați de propaganda războiului de vreme ce ei înșiși sunt alături de război.

Implicația tragică este că războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu poate fi încheiat în sau de către Ucraina. Rădăcinile sale se află în imaginația politică și socială a rușilor cu privire la ceea ce este și ceea ce trebuie să fie propria lor țară.

author avatar
Radu Jacotă
1.495 afisari

7 COMENTARII

  1. Este operațiune speciala împotriva naziștilor ukropi care au bombardat Dombasul în continuu din 2014 și nu au vrut sa respecte acordurile de la MINSK..FEDERAȚIA RUSA a avut acorduri pentru astfel de situații cu fiecare republica ce s-a desprins din fosta URSS. Mai mult, Ukraina a vrut arma atomica, asta însemna declarațiile lui Zelenski in privința nerespectării acordurilor de la Budapesta din 1994. Dar nimeni din Vest nu o spune cinstit ca, astfel Rusiei nu I s-a dat de ales. Acum, la Conferinta de securitate de la Munchen și polonezii și germanii vor propria arma atomica! Ati înnebunit? Va fac rusii praf, ca pe ukropi!
    P. S. Unde a dispărut Take?

  2. Ce schimbare de directie! Toata vina era data pe Putin fiindca se stie ca e mult mai usor sa invingi un om, decat o tara. E mai usor sa intorci o tara contra unui om, dacat s-o faci sa lupte pentru un om. Dar Occidentul, care este stapan pe mass media mondiala si se poate juca dupa pofta inimii, schimba placa. Personal, nu-mi dau seama de ce, asa ca astept ca viiclenia sa fie mai bine precizata.

  3. Până la subjugarea Ucrainei de către serviciile occidentale, Rusia a avut legături libere cu occidentul similar altor țări est europene. Diferența a făcut-o faptul că ei nu s-au comportat precum o țară cucerită și și-au păstrat autonomia economică, controlul național pe resurse și infrastructură, astfel încât s-au sustras de la atacurile constante ale cartelurilor globaliste, ce au ca scop falimentarea și vânzarea pe bucăți a occidentului.
    Proporțiile catastrofei planificate din occident se pot vedea în datoriile astronomice ale țărilor de sub jugul globalist. Cu o fracțiune din datoria „moderată” pe care o avem noi, de aproximativ 170 miliarde $, sau 50% din PIB, se puteau realiza TOATE proiectele de țară, puteau fi modernizate TOATE institu