AcasăPoliticaGata cu Europa. Moldovenii Maiei Sandu, amendați și interziși în UE

Gata cu Europa. Moldovenii Maiei Sandu, amendați și interziși în UE

Șoc și groază pentru moldoveni. Europa nu îi vrea

Agitație mare în ultimele zile printre moldovenii de peste Prut, după ce vameșii români i-au luat la puricat la intrarea în țară și le-au pus ”deport” pe perioade de până la 5 ani. Conform legislației în vigoare, moldovenii nu pot sta mai mult de 90 de zile în statele UE, în condițiile în care aproape fiecare familie are câte un membru care lucrează afară. Dacă până acum se mai închideau ochii, cu sau fără stimulente, atitudinea din vămile românești s-a schimbat total. Unii moldoveni cred că este o strategie a Maiei Sandu, pentru a influența votul la referendumul pentru UE. 

Moldovenii de peste Prut care dețin pașapoarte biometrice, deci nu au cetățenie română, se tem să se mai întoarcă acasă de Paște după ce au văzut că primesc interdicție de a mai părăsi țara și amenzi drastice dacă depășesc termenul de 90 de zile de stat într-un stat din UE. Cum marea lor majoritate sunt plecați la muncă în statele Uniunii Europene, mulți au această problemă.

Potrivit Ministerului de Externe al Republicii Moldova, cetăţenii acestei țări trebuie să respecte regulile de intrare și de ședere pe teritoriul statelor din zona Schengen și cele care aplică regulile Schengen, printre care și să nu depășească 90 de zile în decursul a șase luni/180 zile.

”În cazul în care cetăţenii Republicii Moldova vor încălca regulile de şedere, vor fi puşi în situaţia de a părăsi sau de a fi deportaţi forţat din ţara membră a UE (acţiune care întotdeauna este asociată cu interdicţia de intrare de la 1 pînă la 5 ani). Alternativ, statele membre ale UE pot aplica măsuri administrative – amenzi, care pot ajunge pînă la 3.000 de euro. În cazul în care amenzile nu sunt plătite, persoanei nu i se va mai permite să intre în ţara respectivă”, arată ministerul din Republica Moldova.

Sigur, prevederile nu reprezintă o noutate, însă, până acum, cetățenii moldoveni au circulat nestingheriți, chiar dacă depășeau termenele de ședere. Culmea este că cei care i-au luat la puricat și le-au dat interdicții și amenzi au fost chiar vameșii din România.

Dezamăgire cruntă

Pe rețelele de socializare este o adevărată isterie cu schimbarea de atitudine a vameșilor români, deși acuzați sunt tot cei aflați la conducerea României.

”România s-a vândut, cum s-a vândut și Moldova. Nu așteptați de la vamă să vă netezească pe cap, atunci când ați depășit termenul de ședere. Evident că o să vă pună deport și amendă. Mita funcționează, mita va funcționa și a funcționat mulți ani. Acum, la moment, este un schimb de conducere, un schimb al modului de a lucra, un schimb de lege. Acum, la moment, toți stau pe loc, nu se mișcă, pentru că riscă să-și piardă locul de muncă. Credeți-mă, va trece foarte puțin timp și o să revină la normal, pentru că vameșii se hrănesc cu lopata, nu cu lingurița, și își fac averi și case. Asta a fost și o să fie. Răbdare. Dacă vreți să veniți de Paște acasă, mai bine renunțați, așteptați, că o să fie totul bine”, a transmis un cetățean moldovean pe o rețea de socializare.

Și totuși, problemele moldovenilor nu se opresc aici, pentru că unii dintre ei s-au trezit cu cărțile de identitate anulate. Aceasta este consecința modificării legislative de anul trecut, când s-a stabilit că, în România, numărul persoanelor care pot figura în cartea de identitate la același domiciliu nu poate fi mai mare de 10, dacă acestea nu sunt rude. În cazul unei verificări a Poliției Române, moldovenii trebuie să demonstreze legătura juridică pe care o au cu acel domiciliu, au transmis autoritățile. Pe de altă parte, Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor din cadrul MAI România a transmis că vameșii pot ridica cărțile de identitate ale moldovenilor, dacă acestea figurează ca anulate de către organele de evidență a populației din țară.

Moldova sărbătorește Ziua Europei

Costa Tanya, din Republica Moldova, a criticat, pe o rețea de socializare, europenizarea declarativă a Maiei Sandu și steagul UE arborat la toate instituțiile statului.”Cam toată lumea are neamuri care muncesc în Europa, care cu cetățenie, care fără cetățenie română. Guvernul nostru, Parlamentul și Președinția au steagul UE. Sărbătorim Ziua Europei în Moldova, suntem mari europeni, s-au deschis negocierile de aderare la UE. Cum în așa situație nu s-a găsit o soluție pentru acești moldoveni, care până acum au crescut economia Europei și au lucrat pe salarii de nimic pentru a ridica această economie. Sau asta este o șmecherie, de a face vâlvă și apoi să vină ei, chipurile, cu o soluție potrivită, să se dea mari salvatori, sau într-adevăr fac acest lucru cu intenție, să aducă oamenii acasă la referendum, să voteze pentru intrarea în UE, să mai depună actele pentru obținerea cetățeniei române”, a spus Costa Tanya.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.733 afisari

4 COMENTARII

  1. Pentru corectă informare a publicului, ar trebui ca reporterul să facă minime nvestigatii și să afle ca poliția de frontieră are atribuțiile despre care face vorbire, nu vamă sau vameșii!

  2. Pentru desculții ăștia de peste Prut, România era bună numai când le dădea pașapoarte moca cu care sa- și facă mendrele în UE. Acum când li s-a înfundat, dai cu critica. M- am cam săturat de ei și aici și-n UE. Sant rusificati total, degeaba o dau la-ntors.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger